Kesah Seekor Dugong

Pak Dugong (Hero cerita)

Pada suatu hari pak dugong keluar berjalan2 kat area umah dia (dugong ada kaki ke?lantak la cerita aku so suka-suki mak sedara akulah hahahaha). Tengah jalan2 tetiba rasa hari nak gelap walhal aritu siang lagi... so automatik dia jeling Tag Heuer percuma dia "Kompim siang lagi mah, what happen?"tengah dok tertanya2 tu dia baru teringat kat tv3 semalam orang kecoh2 cerita pasal gerhana matahari... dia ingat balik dulu cikgu dia cakap gerhana matahari nih berlaku bila bulan melintasi matahari i.e berada sebaris diatas paksi masing2. so bulan ni block sinaran matahari menyebabkan siang bertukar menjadi malam.(note: ya adik2, ini dugong jenis educated punya, belajar bertingkat2 cam selulitnya yg berlapis2 hahahaha). "Agaknya inilah dia fenomena yg cikgu mona-liza cakap dulu tu" pikir pak dugong... disebabkan rasa ingin tahu yg mendalam (read: jakun) pak dugong pun decide nak jengok keluar dari laut nak tengok sendri gerhana matahari tersebut... so pak dugong pun menyaksikanlah sendri setiap detik gerhana matahari tu sampai akhir buat pertama kali dalam hayatnya... lepas dah tengok tetiba pak dugong rasa lapor la pulak. "eh, kalau g Old town kopitiam ni syok gak, pekena thick toast ke haper.. nasib baik mak dugong takde, kalau tak gerenti kena ketuk ni " pikir pak dugong... tanpa berlengah2 lagi pak dugong pun tarik napas dalam2.. belum sempat pak dugong menyelam tetiba dia ternampak satu objek kat tepi pantai... ngan mata yg masih berpinar2 (sebab tengok gerhana tak pakai proper filter mah!) pak dugong pun 'zoom' objek tu... "la dugong mana lak lepak sana sorang2 nih?" tanya pak dugong dalam hati... pak dugong yg sememangnya ramah g la tegur... "salam cik adik, buat apa kat sini sorang diri?"... no respon... "yo beb, wassup???"... still no respon... "Chou sang, ni-hou leng lui?"... senyap jugak..."Vanakkam, ada bagus ka macha? ".. still sunyi sepi.. "Ohiok... nii-chan ,thoste?"... silent..."Sawaddikap, kap kun kap"... langsung tiada jawapan..."ceh apalah sombong bongkak.. malaih aku layan... baik aku blah je" cakap pak dugong dalam hatinya... so pak dugong pun berlalulah dari situ menuju kopitiam kegemarannya... lalalalalala.... THE END.



Dugong yg sombong (Innocent bystander)

Comments

2-3 kali saya baca esei/cerita awak ni...perhh...
ala2 bila nak dapat dugong dan bawak balik ke rumah...hmmm
Hermit said…
ntah lemas tengah jalan ke haper hahahaha... dugong tak macho langsung muahahahaha

Popular Posts