MomBloggersPlanet Cutest Baby with TOYS Contest

Empunya diri diatas diberi nama: Afiq Ziqry bin Zulhazmi
Nama panggilan di rumah: Pi Toq
Nama panggilan di nursery: Pipiq
Mula melihat dunia pada pukul 12.05 pagi 18 hb Ogos 2007.
Ini ada item mainan kegemaran: Big Chicky (seperti gambar diatas) dan game boy (main picit tak paham pun konsep permainan tu)

Big Chicky memang besar....tapi ringan dan tidak merbahaya...Afiq selalu menggunakan Big Chicky sebagai salah satu bahan pemahamannya mengenai deria anggota. Sebagai contoh...Mummy see mouth...sambil menunjukkan mulut dia dan mulut chicky...begitu juga dengan mata, kaki dan sebagainya. Disebabkan Big Chicky mempunyai warna yang cerah dan terang seperti kuning, merah dan biru ianya sangat membantu terutama dalam tumpuan dan fokus mata Afiq... warna ini juga anatara warna awal yang Afiq kenal dengan jelas,

Permainan yang digalakkan dan sesuai untuk kanak-kanak adalah seperti berikut:

A: Aplikasi yang menarik dan kepelbagaian. Contohnya barangan Skool dan Fisher Price yang mempunyai aplikasi yang pelbagai sesuai mengikut usia kanak-kanak.adakalanya

F: Fungsi yang sesuai dengan perkembangan kanak-kanak. Seperti daya tumpuan, muzik, pemahaman dan sebagainya.

I: Ingatan, mampu memberi tempias kepada ingatan atau memori yang baik. Contohnya sekiranya kanak-kanak kecil terlalu didedahkan dengan barangan mainan seperti pistol, parang plastik dan sebarang senjata mungkin ia tidak membantu dalam membina personaliti yang baik dalam diri kanak-kanak tersebut. Ingatan si kecil mungkin tertumpu kepada permainan tersebut yang tidak mempunyai manfaat secara lansung kepada tumbesaran mereka.

Q: Quality dan Quantity...Kualiti perlu ada dalam setiap barangan mainan kanak-kanak. Barang yang mudah pecah merbahaya terutama kanak-kanak yang masih kecil kerana ada kemungkinan barangan yang pecah dan rosok boleh menyebabkan kecederaan kepada kanak-kanak. Quantity tidaklah begitu penting...barangan banyak tidak semestinya bagus untuk kanak-kanak (membantu menyepahkan lagi rumah adalah). Namun ianya bergantung kepada kesesuaian, dan fungsi setiap barangan mainan kepada kanak-kanak tersebut. Dan tidak dinafikan ekonomi keluarga jua pendorong kepada banyaknya "Quantity" barangan mainan...

So...
Pada mereka yang lain yang sudi untuk kongsi sama cerita, gam bar mahupun pendapat mereka mengenai barangan mainan kanak-kanak dan segala berkaitan dengannya...sudi-sudikanlah...untuk keterangan lanjut boleh lawat momblogger site...dan juga terima kasih kepada PhotoBook Malaysia (memang chantek2 bila gambar2 diabadikan dalam album ni!) dan Alice Wonders (I wonder why I never won one beg from Alice..huhu)..

Barang mainan pilihlah jangan merbahaya,
demi anak-anak membesar dengan ceria,
Alice dan Photobook pelengkap keluarga bahagia,
Mombloggers tumpuan ibu-ibu yang berjaya....

Comments

Anonymous said…
wah....macam tu ke nak pilih mainan saya main layak jer
mama zharfan said…
nice entry!! enjoy i baca ;) good luck to afiq...ie mommy afiq<--so that mommy can win Alce bag :P
ariz azali said…
hurmm
madam..
ni laman web tu...
www.pnm.gov.my
hoping only...suzie..heheh

ok thanks razali...

Popular Posts