Tuesday, April 28, 2009

Terjah Upin & Ipin di Les Copaque Studio

Wow!..so ari ni I bawa si Akid n Yana ke studio Les Copaque Section 13, Shah Alam (belakang Tesco Extra)..sebab Akid menang hadiah dalam contest foto "geng mania"..ahaks..over excited dalam melayunya..teruja yang amat..(maknya yang poyo kan)

kat depan studio ni ada Restoran upin & ipin...rasa nak singgah pekena makanan kat situ..tapi tak syokla tak bawa satu famili..so next timela.. I akan buat review pasal Restoran Upin & ipin ni..

So..sampai kami disambut Mr Zarin selaku rendering/event director..ni kat dalam meeting room..

ni kitaorg pergi grafik n design studio..semua staffnya nampak muda-muda n peramah..tgh buat syot n editting pics...

another staff...see nampak tak wajah Upin..kat screen tuh..

ni bahagian design "craft", banner, banting Upin & Ipin...aka Promotion Department...

Cute kan patung ni..igt boleh dapat hadiah ni..tapi menurut kata Mr Zarin..patung2 n t-shirt still dlm proses review lagi..dlm 1 bulan akan kuar kat pasaran...so klu yg ada kat pasaran originally bukan dari Les Copaque laa..

sesi pemberian hadiah..Akid sorang saje winner die..haha..kira lucky jugakla..sebab penyertaan yang diterima adalah seramai 50..tengkiu2..

ni 1 of grafik artis n dia juga memainkan watak sebagai Muthu dalam animasi Upin & Ipin...(malu-malu abang kucing pulak si Muthu nihh)

ni nak tunjuk segala souvenir dalam "in making"..kan ku cari satu buat kenang-kenangan..hahah

Inilah pic of yana, Akid n Mr. zarin....wahh..sungguh syok hari ini..dapat gi studio Les copaque..tapi kitaorg tak sempat nak amik gambar dalam studio recording..sebab camera ni dah full memory masa tu....
ni la hadiah yang berjaya dibawa balik...hahah..
So..sekarang ni upin & ipin dlm proses buat scripting n grafik for new episode..n also dlm perancangan buat movie lagikk...wahhh..we will not miss this!
Biasanya recording dibuat hujung minggu atau cuti sekolah memandangkan siUpinn & Ipin (voice by Fatihah)..still sekolah lagi..
Enjoy sgt..so mungkin akan dtg lagi ke sini bersama-sama student I..heheh..boleh ya Mr. Zarin..

Monday, April 27, 2009

Lunch at Kemaman Kopitiam

So we went to this Kopitiam yesterday..somewhere at Uptown Damansara jaya..not many customers can be seen in this Kopitiam..

view from outside...
Yana..in action..."kesabaran" waiting for the foods..

Lycee Ice (RM3.90), Kemaman Hot coffee-the best coffee I ever tried so far (RM2.00), Milo Ice (RM3) anf plain water (FOC)

Nasi dagang Kopitian (RM3.80) - cannot challenge my mother-in law Nasi Dagang!..Her nasi dagang still the best so far..

Set Keropok Lekor (RM3.50)..not satisfy with the taste..(tak sedap la esp the sos)

kemaman mee siam (RM3.00)- tak sedaaappp...

Curry Laksa (RM5.90)..my hubby said sedap..(ntah ia ke tak..bcoz he is so hungry at that time..haha)

NAsi lemak curry ayam (RM4)...okla..standard nasi lemak but the curry it taste like "masam"..either over asam jawa/keping or "nasi basi"...haiya..(teruknya la customer ni)

Afiq..see his "gold" teeth...I love to see his face..esp when we asked him..gigi fifiq..so he will give this kind of smile..hahaha
So..total overall we have to paid RM37.70 included with 1 glass "pecah barai" (my hubby accidentally "tertolak" what ever)..it cost us RM8.00 (I think that glass import from Kemaman..ahaks)..Overall..okla..as my hubby said..it's kopitiam so we should try their coffee or "roti bakar" n then we can compare with other Kopitiam..huishh takkan nak pekena roti bakar kot tengah hari..I perut org melayu la dad!

Sunday, April 26, 2009

@Anime*tech 1 Utama

I dan famili paling suke jenguk-jenguk kat kedai ni..Sebab kat sini ada banyak CD animasi Jepun n citer2 Korea..dan banyak patung n souvenir character komik seperti "shin-Chan", Naruto dan sebagainya..

Berdekatan ngan kedai Anime*Tech..ada booth utk kids...jualan stickers, beg n goodies for the kids

ni si Afiq kenit tengah membzkan diri memilih cd..dia biasanya pilih ikut nafsu..(amik semua selagi boleh kaut)...

Antara variasi animasi yang terdapat disini..sekarang ada promosi..kebanyakan cd berharga RM10 ataupun 50%...

Antara komik/magazine jepun..manga..dan segala bagan jenis komiks..ahaks

Antara patung dari siri animasi yang "famous"...dan se"famous" harganya..kebanyakan harga toys character kat sini bermula Rm10 sehingga beratusan ringgit..

"transformer'..geram sangat..paling murahpun I survey tadi RM35..kecik toik..
So kepada paminat kartun dan animasi seperti hubbyku..tidak kira bangsa mahupun umur mencecah 31 tahun (pada bulan Mei ni)..bolehla menjenguk mencuci mata di Anime*Tech..kalau luar biasa kemampuan perbelanjaan boleh capai satu dua barangan situ...haiya..

Saturday, April 25, 2009

Masak-masak bersama Chef Bob Bloomer

Hari ni..24.3.2009, I berpeluang menemui dan belajar memasak dari Chef Bob Bloomer..Best sesangat..biasanya tengok Bob ni kat Astro 711..act. i menang dlm contest Astro online-ccoking class with Bob Bloomer..so I antara 15 peserta yang terpilih..wallau..

Chef Bob..masak memang selamba..seronok sangat celotehnya..n resepinya banyak yang dia reka..mudah dan enak..nanti I try buat ..I will upload here..ok..

so after die demo 3 recipes..kitaorang pula kena masak in group..hahah...gamat sangat..Chef Bob ni pula "round2" n jenguk..tapi kalau die jenguk mmg bestla..tak garang langsung (very friendly)..sebab I ada experience kelas masakan Chef harun dari Malaysia...mcm langit dan bumi cara mereka..absolutely Bob Bloomer is te best!

ni..yang I n geng masak..heheh..desert dalam die ada coklat, pisang n peanut butter..wrap pakai wantan..

ni rupanya cam lolipop kan..ala,,lupalak nama die...so act tu udang..dia ada salut tepung (kitaorg bancuh) n kelapa parut..dipping die sedap n syok sgt rasanya- apricot, mustard, rice vinegar n lada..

chicken..ala2 nugget..tapi special sikit..ada rasa sweet n sour...

ni masa tandatangan autograph bersama Bob Bloomer..

ni la..cenderahati hati yang I dapat..buku resepi yang ada tandatangan Bob..wahh..sungguh "syok" rasanya..tapi yang paling best dapat jum pa in person..belajar memasak n tips yang berguna sangat...wokeh..naik satu level tahap masakanku..ahaks

Friday, April 24, 2009

Gamatnya Pesta Buku Antarabangsa 2009

Hari ni (24.4.2009) gi buat "selection books' untuk library..so pakat-pakat awal 5 orang last-last min..3 org jer yang nak pergi termasuk ler I...suke sangat gi pesta buku ni..n mmg every year kitaorg gi..sebabnya..
1. kena buat selection new books untuk subject sem akan datang (lps tu nlh sekodeng2 n minta buku as personal reference..hehe)
2. makan free (ditanggung beres oleh penaja aka supplier yang bawak kitaorg)
3. outing bersama kawan-kawan yang ditanggung sepenuhnya..haha
4. jalan-jalan sambil cari buku anakler..

Suke sangat kat booth ni...ni publisher "kiddi"..tak famous kan..haha..tapi banyak buku dia jual murah...n sangat berpatutan.

ni booth publisher "kenali"..tak famous n tak komersial..haha..sorry ya tauke "kenali" ..tapi buku dia banyak sangat...macam-macam ada..kebanyakannya dia jual RM1 sebuah..murahkan..

kat "kenali" counter...banyak I borong kat booth ni...tapi jumlahnya RM27 jer..haha..sebab I amik semua buku RM1....bijak berbelanja..tapi bukan kemut ya....

Beli Al-Quran..kat sini..murah RM30 senaskhah...boleh beli dan sedekah kat mana-mana masjid..hmm..(I beli satu)

Lepas tu...kitaorg gi makan kat Restoran riverside kat PWTC..satu kepala RM60++ rasanya...so kitaorg kan ditanggung..bereh..tapi I tak derla amik gambar makanan beria...sebab masa tu kenyang sgt apabila tgk banyak sangat makanan..ni la makanan yang pertama yang I telan..diikuti ngan segala bagan makanan laut, otak2, abc, nasi dan lauk..adakah perlu I menyenaraikan..rasa-rasa ada naik 1.5 kilo untuk makan tgh hari tu saje..aiseh..esk nak gi jogingla.

antara souvenirs yang I kutip masa pesta Buku...since kitaorg select banyak buku kat Mc Graw hills, Pearson, Wiley...dapatla sauvenir..dan banyaknya I dapat kat booth Karangkraf...

Inilah wardah "ilmu" yang I kautkan untuk buah hatiku di rumah...banyakkan..abis RM27 jer...puas hati berbelanja hari ni...(perkara pertama yang ku belanja untuk gaji bulan Mei)..bravo mummy!!

Jom aper lagi..ada dua hari..untuk anda jenguk-jenguk Pesta Buku Antarabangsa di PWTC..tak pergi rugi-rugi...

Thursday, April 23, 2009

Hadi's Farewell

Bye-bye cik Adi...
so I kena la selalu jenguk blog die ni! utk mengtahu perkembangan sihat die..hehe
so kitaorg mkn nasi beriyani special dibungkus dari kedai berdekatan HSBC kat Central Market (opss nama kedai tarak hengat)..dieorg special delivery kat kami di CFS..

ni la rupanya..kenyang n sedap..

brownies "the rock mountain"..1 box ni I beli kat pasar Taman Tun..harganya RM38..sedap..ramai member opis yang "pow" bawak balik...haha...

ni air..(sirap limau ais)..dah cam rasa menu kenduri kahwin dahh...

ni ler hadiah yang tak seberapa..utk cik adi..harap-harap cik adi suke giler la ya..kalau I suke jer..sebab barang free..hahah

jeng-jeng..
I hope after 3 years..these two things still "wujud lagi"..wokeh..

ok cik adi..selamat berangkat ke Dublin..
balik jangan berdua jer..biarlah bertiga ..berempat..dan seramai yang boleh..hahah
ko conquer satu kapal terbang tu wokeh..
kem salam kat cik aida..
selamat hari raya in advance HADI!!
kahkahkah