Sunday, May 31, 2009

Sangatlah penat ikut rombongan kahwin..

Kakak iparku Along datang jejauh dari Kelantan bersama rombongan keluarga pengantin lelaki..so atas sokongan padu pada along yang sememangnya antara manusia paling beria untuk majlis perkahwinan ini..I dan family sama-sama menyibuk sekaligus memeriahkan rombongan pengantin..so malam Ahad (hari Sabtu hari nikah)...punyalah lama tunggu tok kadi...Afiq dah hangin sebabnya dah lewat malam...time tidurnya...kitaorang sampai lepas Isyak (dlm kul 8.30)...Kadi sampai kat kul 9.30 malam...ngantuknya....


Duit mas kahwin...dan cincin hantaran...tema dari keluarga lelaki hijau...belah perempuan merah putih...cam famili I tema "Malaysia Meriah"...janji baju tak yah gosok..hahah

ops...ini bukannya pengantin perempuan...ni lah Along mengalahkan pengantin serinya...wah..wah..

tok kadi tengah bagi khutbah pendek kat penganti lelaki...ringkas dan padat al-maklumlah dah lewat malam (kul 9.30 kira lewat dah bagi I)..karang panjang2 ada pulak saksi atau pengantin tertido..haiya..

Renjis-renjis air mawar ditaburi,
Kompang dipalu pendekar rancak bersilat,
Selamat pengantin baru Huda dan Hasmidi,
Moga kalian kekal bercucu jodoh ke akhir hayat..
Ikhlas;

Movie Carnival at Sunway Pyramid

So sepanjang cuti sekolah, Cinema Carnival berlansung bermula dari hari ini sehinggalah minggu hadapan. Pelbagai aktiviti menarik yang disediakan...so last 2 years diorang buat kat One Utama..and sambutannya memang gamat dan hebat....so kali ni die buat kat Sunway...hmm agak kurang sikit...walaupun booth die banyak tapi nampak cam tak centralized...ada dua main stage..so agak penatlah ke hulu ke hilir...so gambar kat atas kat booth Hannah Montana..my kids duk sibuk pakai tattoo ala-ala sticker...dari kecik sampai la ke besar..

Anaqi join aktiviti stage "Dance like Montana"...wah wah jogetnya keras cam kayu...hehe anyway Anaqi bravo kerana berani mencuba...

Wolverine, Dracula (student I - kantoi), and Princess Anna (Van Helsing)

Itik gembo-gembo (dari filem yang ada itik) hahaha...dan Jack Sparrow....

ni dari..ntah..ehhh..kuncu (read: pelakon tambahan i.e tak perlu tahu nama pun haha) dalam cerita Pirates of Carribean...tak pun penjual pirate cd...hahah...jahatnya ko Ayu...hahaha..tapi die ni sporting dan baik sekali.....tabik abang pirate..tabik...tabik...

ke main korangye...buat cam harta benda sendiri...tapi Anaqi memang ada gaya pemain drum pro...

Storm Trooper, Darth Vader aka anakin (bukan Anaqi ye), assasin yang terlupa lak namanya..bersama Anaqi dan Akid bakal hero baru Malaya..

bersama salah satu karakter Monster VS Aliens, agak2nya Padilah boleh jadi sebesar Monster tu ke??...hahaha cam ada gaya jer...

sekali lagi bersama bro asassin yang tak tahu namanya sekali pandang cam pahlawan china la pulak...disnasti ming..disnati cheng (adakAH?)

Friday, May 29, 2009

Bila stress datang, I pun shopping sakan...

Beria sungguh hari ni...duk ingat nak bawa Yana pergi Sunway (ada cinema carnival)..last min cancel pergi Carefour Wangsa Maju semata-mata nak tukar points real rewards..since today is the last day...(weekend die counter tak buka)...dengan kira sesat sampai ke carefour tup-tup bila sampai...counter close forever..naik anginla...sebab nak control stress dan angin yang kencang amat dalam dada ni...apa lagi pergi mesin atm..kuarkan duit....nak SHOPPING....

Kebetulan BATA ada buat cam clearance stock...wahh murah2 woo...borong jangan tak borong..

ni antara kiosk tudung I singgah...murah gak..sehelai RM15 (NAC collection betul depan Vitacare Farmasi)...

Dah gurl duk promote I beli tudung ct nurhaliza...yang kat tengah-tengah tu..RM59..cam la pakai muka boleh tukar cam ct..heheh...I tak beli..cuci mata..agaknya kalau patung tu menyerupai rupa paras I mesti tak ada orang nak beli tudung tu...heheh

S0 hasilnya sangkutlah 2 helai tudung (ada orang panggil tudung ikin, I panggil tudung Indon)...RM15 sehelai...kain cantik....dan try rasa selesa

Blouse siap kasi tudung (tapi pendek sangat la tudung tu)...hehe..RM70..shhshh..

t-shirt utk Anaqi dan Akid..RM10 sehelai..(dari Hong Kong, boleh caya ke)

kasut BBG dari bata (sepasang RM9), selipar Akid (RM3), stokin sekolah (RM1)..hmm dasyat tak..perbelanjaan tak terancang I..tu la cara I nak me"release"kan tension..so semua resit kena simpan untuk claim kat hubby.."anyway dedet yuran sekolah agama n ngaji bebudak tak bayar lagi"..heheh..tipikal answer from my hubby.."hmm yelah yelah..amik kad saya gi cucuk amiklah duit nak berapa pun"...muah muah muah...me aka Mrs Gillette yang slim..wakaka

Thursday, May 28, 2009

the best poem of 2008

This poem was nominated by UN as the best poem of 2008,
Written by an African Kid

When I born, I black
When I grow up, I black
When I go in Sun, I black
When I scared, I black
When I sick, I black
And when I die, I still black

And you white fellow
When you born, you pink
When you grow up, you white
When you go in sun, you red
When you cold, you blue
When you scared, you yellow
When you sick, you green
And when you die, you gray
And you calling me colored?

p/s: I am so colorful..ya ke..

Wednesday, May 27, 2009

Bila anak kecil mengadu dan Selamat Hari Guru (2+1)...layann


Afiq...pagi ni die mengadu kat I...
Afiq: Aatikk angan..(sakit tangan la tuh)...
I aka mummy slim: saper buat adik?
Afiq: ..Akidd....(Akid ader kata situ...)
Akid: Bukan Akidla...
Afiq: Nanna (Yana pun ader kat situ terus mencelah)..
Yana: Bila Kak Yana buat Afiq...
Afiq: Mummy....
I aka mummy slim: Semutla tuh...sesuke tuduh semua orang...hahah
Tu lah si Afiq cenggeng I...sejak dah banyak mulut...asyik mengadu jer...itu ini..itu ini...
So tangannya cam bengkak kena gigit serangga..I agak semutla...tapi tak tahulah die kena kat mana...takpun nyamuk...apa2 jerla spesis serangga kecil yang menggigit..

So tengahari after department meeting...kitaorang celebrate Hari Guru secara kecil-kecilan tapi cukup meriah seadanya...tak meriah pun buat ala-ala meriah dan gamat...hahahah..tu antara hidangan yang disediakan oleh cafe..(main order jer)...

Sukenya Kak Ana dapat hadiah besaq...dari kak Ani ke...no la Kak Ani penyampai jer..ni dua orang kuat majlis...cam I orang kuat makan..so tak kisah la janji ada title KUAT...

Ni lah hadiah yang I dapat..hehe..comelkan...akan ku letak gah diatas kabinet opis...kalau bawa balik pasti berebut-rebut my kids...karang ader die pecahkan nak amik patung kat dalam tuh...huisshh...anyway kengkawan yang mempunyai profil sebagai pendidik...rasanya belum terlambat untuk mengucapkan "Selamat Hari Guru, dariku Guru yang slim selalu"..wokehh chow...

Tuesday, May 26, 2009

Kamera cabukku...fuhh andainya dapat digantikan dengan DSLR

Ni la kamera pink...yang I bawa ke mana sajer...sampai buruk dah casing die...duk amik gambar blog..aktiviti dan segalanya...al-maklumlah kamera free menang dari contest online...so hargai sangat...lagi-lagi warna pink (my fav kaler)...hihi...tapi akhir-akhir ini apabila rakan2 baik sudah mula menayang DSLR...wahh teringin jugakla rasanya untuk memilikinya satu hari...camne ehh nak dapat percuma...hahah...sebijik cam mak SinChan...percuma..percuma...

ohhhh...DSLR....satu hari pasti akanku miliki...keep on dreaming ayu...wokehhh...
inilah ole-ole dari I untuk mereka yang bertuah...act esok department I nak celebrate Hari Guru...so antara acara adalah sesi tukar-tukar hadiah...so masa beli I tak tengok dan berkira sangat harganya..janji kita beli benda yang kita rasa nak dan nak kasi barang yang kita suka pada kawan kita sendiri..since I suka cookies n cokelat ni hasilnya..so kengkawan yang dapat..selamatlah menambahkan kalori kalestrol dan gula dibadan anda...hahah...

Monday, May 25, 2009

Cara pemakanan yang sihat apabila demam exam anak melanda!

So..untuk minggu ini Anaqi Bunyamin bin Zulhazmi ada exam pertengahan tahun Sekolah Kebangsaan dan Sekolah Agama...huishh maknya yang teruja habis..mana taknya kalau sebelum ini Anaqi belajar ala-ala main kali ni die kena bersungguh skit..Bukannya gegila nak rebut place pertama dalam kelas...tapi sebagai seorang ibu memang sentiasa mahukan anaknya menjadi antara terbaik...kalau sebelum ni Anaqi memang liat sarapan pagi...tapi disebabkan exam I paksa die makan oat...harap lepas ni berterusan la dia amik sarapan...tapi bila tengok Anaqi telan oat pagi-pagi..kesian lak terkebil-kebil mata dan tekaknya agak perlahan menelan segala ramuan campuran oat almaklumlah anak I sorang ni perutnya versi melayu..tahu menghadap nasi lemak, roti canai...
Ni lah wajah Anaqi di seawal pagi Isnin...pagi ni kira hensem lagi...masa I amik balik sekolah karang confirm selebet habis....tu duk sengeh-sengeh sambil gosok mata..sambil tanya I simpulan bahasa melayu..almaklumlah paper Bahasa Melayu pagi nih...so good luck Anaqi ya..

Hmmm...selingan ni lah antara panaroma di pagi hari Isnin 25.5.2009 (hari masuk gaji heheh)...ratusan pelajar baru Pusat Asasi dalam Taaruf Week (minggu orentasi)...so bakal pelajar-pelajarku sekalian..Belajarlah rajin-rajin dan bersungguh bukannya senang nak menempatkan diri di IPTA...ingat mak ayah yang hantar semalam jenuh jauh-jauh dengan harapan anak mereka akan keluar berjaya menjadi insan yang berguna dan cemerlang...salam motivasi di pagi hari...wallau....

Saturday, May 23, 2009

Jom Main! dibawakan oleh Johnson n Johnson

Tahu pasal event ni pun atas ehsan ziarah blog redmummy n supermummy...mummy glamour ni rajin dan selalu bagi info aktiviti kids....so after I buat segala kerja rumah, basuh baju, masak dan segalanya...n after my kids puas hati sesangat menonton cartoon hari Sabtu..Tom Jerry n Oggy etc...dalam pukul 11.02 pagi kitaorang pun geraklah ke tapak Karnival di Padang MBPJ (depan AmpCorp Mall)..
ni lah muka anak masam I...haha si Afiq cengeng yang amat baik sepanjang karnival..tiada tanda-tanda protes atau pemberontakan...hahah

booth utama die...tak ramai sangat pengunjung...maybe dieorang turun petang kot...sebab acara petang banyak lucky draw...hmmm

ni acara sukan bersama famili.. tu yang terkengkang-kengkang...adalah Anaqi bersungguh die main...team kitaorang dapat first...heheh..

ni masa main teng-teng..(booth sukan rakyat)...my kids semua tak reti main sukan-sukan kat booth ni...ni teng-teng pun setelah di demo beberapa kali...mana taknya..bebudak sekarang ni lebih tahu games online, psp, ps3, game boy segala benda yang elektronik (mak hang dulu jaguh teng-teng peringkat kampung)....huishhh

sebelum balik...kita buli mr. dan mrs clown...berapa banyaklah belon korang mintak...since takde kids kat situ...my kids conquer segala belon yang telah ditiup dan dibelit-belit oleh clowns di situ...rembattt...

ni la segala bedak...bermacam-macam saiz...dan t-shirt (dapat setelah habis pulun 6 cop dari setiap booth)...dalam kul 11.35 kita orang balik..tak kuasa ehh nak tunggu lucky draw..lagipun I tak beli kupon makan diepun,,,,n then kitaorang terus pergi giant...cam biase shopping bersama hulubalang...habis rm30 untuk biskut dan coklat saje-saje jer...bapak hang kan kaya...hahahahah

Friday, May 22, 2009

Prize Giving Ceremony Boh-Giant at Giant Kota Damansara

Ceremony started at 11.00 am yesterday 21st May 2009...at Giant Kota Damansara
This is the Grand Prize winner....she also won consolation prize for October..no idea how many entries she sent...

Picture of all main winners...1st, 2nd, 3rd n grand prize...
as me won only for consolation prize...got giant voucher rm200, boh goodies (only small packets)...i sent only 1 entry... just answer few questions and sent (no slogan)...heheh..