Friday, October 30, 2009

Meminta simpati di jalanan.....?

Sejak minggu lepas...setiap kali saya mengambil anak dari sekolah..pasti nampak kelibat "uncle" ni berkeliaran di traffic light utama di TTDI...agak bahaya jugak...dengan keadaan panas terik dan tidak berbaju "uncle" terus berjalan di setiap kereta...seperti rasa bukan di negara sendiri dah..apabila ada yang meminta sedekah di jalanan....

yayy..LCD TV lagi....

yayy...hari Selasa lepas dapat call dari pihak Anmum mengatakan yang I menang tv...tup-tup Khamis pagi dah sampai depan rumah...(contest yang tukar scoop dapat susu, so kira nasib kena penyertaan ke-100 dapatler tv)...happy gakla...sebab selama sebulan I tak masuk apa2 contest..merehatkan diri..hahaha..so kali kedua menang..first time menang under gua.com...setinggi terima kasih buat teacher Zaimah dari IIUM educare yang selalu tolong kutip dan simpan sudu khususnya dari susu Anmum....muah...muah...so yang lain contest still berlangsung lagi....joinler mana tahu ader rezeki dapat susu free dapat tv....

p/s: tengah pening nak letak mana tv...kat umah dah ada 2 tv besar...anak masing2 berebut nak letak kat bilik memasing...dedet cam kena cari banglo la...hahahaha

Wednesday, October 28, 2009

Bila Hati Sedih Marilah Makan Kek Sepuas-puasnya

Hari yang sedih...minggu yang penuh duka...banyak perkara terjadi....bertubi-tubi...rasa sesak nafas sangatlah ni...ada orang kata...ubat paling mujarab adalah pergi shopping, tak pun layan cd berjam-jam lamanya (baca al-quran ada gak bagusnya...dapat pahala)...ada lak yang kata makan...dan makan..makan...ni kes nak naik berat badan ngan jayanya bolehlah ikut cara ni...heheh....tapi ada member beli kek banyak yang amat..so I tumpang mulut dan perutlah gamaknya....antara kek yang dibeli adalah.... 1. kek cheese durian...sodap mak aii...
2. kek coklat...cam ada blueberry...oklah...

3. kek saper ntah ni....tapi yang pasti kek coklat....
bila stress boleh makan banyak...tapi digalakkan makan sayur...haha sebab tak menggemukkan badan...

Tuesday, October 27, 2009

Halloween....at 1 Utama

1 Utama, Ahad 25hb Okt 2009...bersempena Padilah yang hendak mencari kasut untuk Konvo'nya...I ngan family...plus mak mertua..bla...extended family...pergilah 1 utama....kebetulan ada exhibition halloween kat situ...so I ngan kids besar2 duk lepak2 kat situ...sambil tunggu Redemption Gift untuk 50 yang pertama dibuka (dalam kul 12pm)...Banyak gak booth yang menarik kat situ...terutama booth yang juga coklat....hegeh hegeh
memasing berebut2 nak dapat free gift...setiap orang boleh pilih satu ajer....I pilih 2 pek coklat dari Cocoo Chocolates, 2 gbags Dutch Lady so air apa ntah...tapi sedap gak la...cam air laici blended...

ni antara aktiviti kat Dutch Lady booth...bersungguh Anaqi main...tapi Akid main "mengelat"...bila ada ring yang Anaqi baling jatuh..dia tolong sangkut kat papan tu...hahaha...so hasil main beria...dapat sticker ajer.....hahaha

antara pose dari Yana dan Aliya (cousin Yana).....kat belakang rumah hantu....yang tak berapa seram rupanya...

lagi satu pose gedik...dari Yana dan Aliya.....

balik...makan coklat sepuas2nya...sehingga ke hari ni...masih tak habis2 lagi....walaupun hantu coklat ramai kat rumah tu... :p

Saturday, October 24, 2009

Manusia memang kejam

Someone forwarded these 2 clips to me;

video

Bayi digunakan sebagai alat untuk mengangkut dadah.. dadah diseludup semasa melintasi sempadan.. kononnya si sibu memegang bayi yg sedang nyenyak tidur semasa pemeriksaan pihak polis/kastam... rupanya dalam mayat bayi tersebut dipenuhi dengan paket2 dadah...

video

1st time tengok sendiri clip ni... selalunya hanya berpeluang mendengar cerita sahaja.. i'm speechless :(

Friday, October 23, 2009

ONLINE CONTEST~SENYUMAN CERIA SI COMEL

Smileykidz blogspot menganjurkan satu "Online contest" yang agak menarik...iaitu Senyuman Ceria Si Comel.....

Hadiah yang ditawarkan sangat mengujakan...iaitu...

Pemenang Utama x 1 org:
Outdoor fotografi selama 1 jam
~unlimited shots~
~1 sticky album dengan 20kpg gambar terbaik~


dan terdapat hadiah sampingan untuk 2 orang lagi iaitu...
******************

Voucher fotografi SMILEYKIDZ bernilai RM50
Online contest ini berlangsung dari 15th Oktober 2009 -31 Oktober 2009 jam 11.59mlm.
Terbuka kepada si comel berusia 1day - 4 thn sahaja.

Cara2 penyertaan?
Jadi Follower SMILEYKIDZ dan Add SMILEYKIDZ di dalam bloglist anda (done)
Letak banner contest ini di sidebar blog anda dengan link ke entri ini (done)
Buat entri mengenai Online Contest ~ Senyuman Ceria Si Comel ini di dalam blog anda (done)
Kemudian, upload gambar si comel di dalam entry tersebut dengan senyuman yang paling ceria/happy/sweet. TETAPI hanya SATU (1) gambar terbaik akan di nilai.
Jangan lupa nyatakan nama si comel dan umurnya. (done)


Untuk keterangan lanjut sila layari SmileyKidz site

si manja senyuman sengih: Afiq Ziqry Bin Zulhazmi (2 tahun)


Tuesday, October 20, 2009

Enfagrow A+ & MamyPoko Prize Giving Ceremony

Bertempat di Jusco Mid Valley, pukul 4.00 petang 18hb Oktober hari Ahad. Pengumuman pemenang pertendingan melukis logo Mamypoko dan Enfagrow....
Antara VIP's yang hadir...dari kiri wakil dari Jusco, Mamypoko dan Enfagrow...peramah2..VIP's ni...siap bersalaman dan berbual mesra ngan semua pemenang kat situ,,

Antara peserta yang berjaya...pemenang pertama dapat bekalan Mamypoko dan Enfagrow setahun percuma...kedua bekalan Mamypoko dan Enfagrow 6 bulan dan yang ketiga bekalan Mamypoko dan Enfagrow untuk 3 bulan...saguhati barangan Enfagrow dan Mamypoko bernilai RM200.


so..I dapat saguhari ajer....heheh...bolehlah stok 1 1/2 bulan...

ni set Corelle I menang dari Contest Salaman Kasih (betulke??) anjuran Johnson2...dapat seguhati jer...oklah...I suka sebab percuma...ekekek

Thursday, October 15, 2009

Surat Cinta & Contoh Jawapan Exam Terbaik!

I got these from the net;


Obviously, this letter was written by some nerd who is also happen to be a Star Wars die-hard fan LOL... kinda remind me of what Juden cosmonaut & myself was doing on Bai's love letter to her gf back then hahahaha. Sshhh... ;P ok, enuff... below contoh jawapan terbaik yg diberi student dalam ujian... kalah student ICT hahaha...

Wednesday, October 14, 2009

I Miss my "Roti Canai"

Aduss... dah seminggu lebih my fav. restoran mamak ditutup... biasanya kat situlah tempat breakfast kalau tak g Old Town kopitiam... roti canai & teh tarik (i'm truly Malaysian wokeh)... kadang2 kalau balik lambat g pekena capati or roti nan sebelum sambung kerja balik (note utk. isteri terchenta: ngan Kamal wokeh bukan Kamariah hahaha)... skang tak leh dah.. tak tahu la sampai bila... sedey2...
Last week, time datang ofis nak g breakfast, alih2 tengok kedai tutup... siap ada tape kuning 'Garisan Polis- Dilarang melintas'... mak aii ! ganas2.. ada org mati tercekik roti canai or kari kambing ke?... sungguh dramatik... macam telenovela la pulak hahaha... later on, baru dapat tahu dari budak ofis sebelah yang MBPJ & Polis ada datang sebelah petang semalam buat rush... abis semua mat2 pelayan bangla ngan cashier sekali kena angkut.. tak sure la apa kes tapi biasanya takde permit kerja or pasportlah... Aii.... kalu ye pun tinggal la tukang buat roti canai tu.. i really miss his roti canai la.. bring him back! please… :(

Tuesday, October 13, 2009

Love

People do stupid thing when they are in love. They would not listen to their family or close friends. Sometime you need to listen. Don’t be blind because of love. Everyone knows this but for whatever reasons people keep doing it, being blind when they are in love. I’m not being sexist but from my experience women are more likely to be blinded by love. Maybe they regard it as the most precious thing in their life, can’t live without it or whatever, I don’t know. But as a man, a husband and a dad, I do know that you (woman) must always be careful with what men said. Men are sweet talker by nature & will do anything to get what they want (especially woman). They’ll lie, be an instant saint or do anything to please the girl. There’s a very thin line between love & lust, & for most guys it’s the same thing. So every woman need to differentiate this, love or lust that being thrown to them. Lust will not last while true love will last forever. More often we heard that young girl run away with their boyfriend. They dump their family just to be with their so called boyfriend. Many also converted just to be with their man. Is this what we call love? Think about it, if you love somebody, you’ll do the right thing for them i.e things that’ll never hurt anybody. You’ll care for them and think of their well-being and their future. If someone (usually family members) doesn’t like your chosen one then there must be something wrong. Find it and solve it. Don’t be so blind to ignore bad things that others see in your love one. Maybe they are right. Heck, most of the time they are right! Don’t make decision that you’ll regret it at the end of the day. Tq.

p/s: "Selamat Pengantin Baru" to my best bro!!! u r the man! P(")q Yosh!

Monday, October 12, 2009

Setelah sebulan membasuh baju menggunakan kedrat...

sebelum raya...time puasa mesin lama I ni Encik Samsung buat perangai yang cukup mengada2...rosak buat kali kedua....seingat I...tahun lepas Encik Samsung mengalami masalah motor...tahun ni pulak masalah motherboard (iyoko??)...sungguh menyeksa batin dan fizikal I...lebih-lebih lagi bulan puasa...selain dari dobi sendiri kat Mahallah Zainab (yang masuk duit siling)...I basuh tangan ajer....tak kuasa sungguh mengangkut baju selepas sahur pergi mencuci...Iyalah nak tunggu Encik Hubby survey mesin basuh sikit punya lama...hahaha...mana taknya harapan Encik Hubby yang menggunung tinggi agar I menang contest dapat mesin basuh...iyolah...tuh...
jeng2....hehehe..akhirnya tadi pagi sampai jugak mesin basuh ni di pintu I...dalam kalut2 I pergi seminar sana-sini...demi mesin basuh baruku...ku sanggup tunggu...lepas ni kita tunggu bilalak Encik Hubby nak pasang mesin basuh baru ni ya....wakakak..Ok kepada Puan Toshiba selamat datang ke rumah barumu..jangan segan2 membasuh dengan jaya ya!!...

Friday, October 9, 2009

Crawling Championship @ Jusco Midvalley

Location: Jusco Mid Valley
Date: 18th October 2009 (Sunday)
Time: 1:30pm ~ 3:30pm
NO PURCHASE REQUIRED
Take part in the Mamypoko Crawling Championship to find out and stand a chance to win attractive prizes! Every participant will get a a goodie bag! And the winner for each round will get a Jumbo pack of Mamypoko Open + Goodie Bag!

**Just keep a lookout for the eye-catching Mamypoko Pants Crawling Championship bunting.
*Contest is open to all babies aged 6~14months.
*Registration starts from 1pm.

There are limited numbers available so be there early to register for the race! Registration is on a first-come-first served basis. No "booking" of places.

copy n paste by;

Fenin, Poneng, Pening,,,Aduss

Comel bila tengok anak-anak kecik berbaju raya...Gambar diambil minggu lepas sempena jamuan raya tadika Afiq cenggeng dan Akid...

La ni tengah pening dengan proposal dan supervisor,,,woooo....mcm2 masalah masuk ni dah 4 kali dah sangkut PHD....senak perut weh....dengan CFS yang nak pindah Gambang Kuantan...I tak nak pergi...sebab dah best duk KL...hahaha...adoiii...banyak betullah masalah....betul2 takde mood walaupun sekraang tengah best bercuti sakan...

Wednesday, October 7, 2009

Sayanora Kancilku...



Bye...Bye...Kancilku...
Disebabkan si dugong..kancil kini beralih ke tuan baru...
yup..pada ayah mertuaku...
ni lah kereta pertama yang dibeli setelah dapat kerja dan berumah tangga..
**will miss u...
**

Monday, October 5, 2009

Rumah Terbuka Sinar FM Bersama Daisy

Bersempena dengan raya yang disambut sebulan, kali ni I berpeluang untuk menyertai Rumah Terbuka Sinar FM pada 3hb Oktober 2009. Ini diatas kemenangan dalam Rumah Terbuka Sinar FM bersama Daisy..masa masuk contest ni kena posing dengan minyak Daisy dan kemudiannya hantar satu resepi istimewa menggunakan produk Daisy...Disebabkan MIL dan SIL datang ke rumah so my hubby tak dapatlah join I untuk pergi ke rumah terbuka anjuran Sinar FM ni.. I pergi dengan Yana dan Akid...
Kebetulan masa sampai jumpa ngan salah seorang staff tempat I kerja..tak sangka diepun menang so kitaorang duk semeja..Untuk hidangan air, pihak Corus Hotel menyediakan air Soya dan Sirap Bandung...(cam sirap campur soya rasanya)

begitu banyak hidangan raya yang disediakan..tapi I cam dah jemu...al-maklumlah..berderet seminggu tu open house sana sini..dari ketupat rendang, kuah lodeh, popiah, soto, mee sup dan segala bagan makanan..tapi kali ni I cam makan sikit jer...

so antara gambar artis yang I sempat ambil..I cuma bergambar dengan Chef Liza...lain-lain artis cam Aris Ariwatan, Aishah, Othman HAmzah dan Dj-dj Sinar.Fm ..semuanya I amik dari jauh...sangatlah malah bergerak dari tempat duduk...haha

Biasalah Akid bila pergi majlis dia akan buat aktivitinya sendiri...lagipun perjalanan majlis agak lama..bermula dari 10.30 pagi sehinggan 2.00 petang...makan boleh tanpa henti...wohoo..kalau ada dedet ni best..die terror bab2 makan marathon ni...hahaha

Banyak aktiviti yang diadakan atas pentas...ada pertandingan menganyam ketupat, makan biskut paling cepat, karaoke dan drama sebabak hari Raya..pemenang akan dapat duit raya RM400...dan ada juga Q&A...dapat jawab dapat RM100 (I menang yang ini hehehe)....Gambar diatas adalah sesi menganyam ketupat...Pemenang 2 dari kiri kakak pakai baju warna ungu...so peserta lain dapat gak RM100...best2 kan

Ni pertandingan makan biskut bangkit paling cepat...bersungguh I tengok si Dayat makan...hahah..tapi pemenangnya abang hujung sekali yang pakai baju merah...tapi yang mengujakan pihak Daisy mengumum kan 2 pemenang utama untuk resepi dan gambar paling menarik...wahhh tak tahupun ada kategori tu ...kalau tahu I posing kaw kaw punya...pemenang pertama dapat RM2000 dan kedua dapat RM1000..haha dua2 I tak dapat...heheh


Inilah hamper yang I menang barangan Daisy RM150..oklah stok minyak jagung banyak yang amat plus setiap botol diletakkan dalam goodie bag...happy campur penat....tapi bila balik rumah sangatlah stress baju banyak nak berlipat.....waaaaaaaa..kalau ada mesin yang boleh lipat baju dah lama I beli..:P
Yang amat malas lipat baju;