Thursday, December 31, 2009

Me VS Hubby dari segala segi

Perkara/perbuatan/perangai/sifat semulajadi yang tidak sama...
ME VS MR.HUBBY
1.Bila bershopping....

yang sama: Kitaorang berdua memang suka window shopping...satu hari jalan 3 Mall pun tak apa...memang suka jalan2 n survey barang....

Me: Beli barang2 ikut suka...tak delah ikut nafsu...tapi kalau suka beli ajer...tak kisah duit berbaki berapa pun...even kalau member ajak teman gi shopping ended biasanya member tak beli apa2 tapi I yang borong sakan huhu....

Hubby: dia kalau beli pikir banyak kali...cerewet..pernah cari t-shirt raya berminggu lamanya gara-gara nak dapat yang terbaik...

2.Layan movie n muzik...

yang sama: Kitaorang suka muzik yang trendy, best, meaningful, moviepun banyak aksi (tapi I suka gak yang romantik), dan yang lawak...

Me: suka gila cerita Korea, Jepun n Hindustan (tapi rasanya yang ni dah tak sangat dah)...I kalau minat ngan movie..sampai aktor dan aktress pun minat giloss...boleh surf hari2 baca kisah pasal artis ni...terutama artis Korea....hahaha..I suka kumpulan pop dari Korea, band Indonesia (best banget) dan kump Indie dari Malaysia...

Hubby: Suka tengok animasi terutama adaptasi dari mangga komik....berkotak-kotak cd/dvd dia beli...rasanya sebulan sekurangnya2 1 kotak....I tak suka cartoon...die kalau layan cerita animasi bersama anak-anak lelaki I ler....berjam-jam lamanya...hubby i die minat cam lagu artis Cina kumpulan apa yek...lupa dah...evergreen dan YUNA penyanyi Malaysia...ohhh please...haha

3. bab makanan lak...

yang sama: kitaorang suka try makanan terutama kat Restoran yang cam nampak best ataupun direkomen oleh pihak yang boleh dipercayai...

Me: Kurang suka makan nasi...lebih suka makan western food, mee, n masakan cina...steam bot ke...

hubby: die suka nasi..mesti ada kuah...suka sangat kari...kalau boleh tiap2 hari Kari...Kari...dan lately ni tiap-tiap malam mintak i buat teh o panas....

4. makanan ringgan..

yang sama: setiap minggu mesti kitaorang cari stok makanan ringgan..aka kudapan santai

me: i suka coklat..memang kaki coklat n ais krim

hubby: die tak suka coklat n ais krim...tapi suka kacang dan biskut cap ping pong (sungguh lah klasik jenama cap ni)...

5. masakan pasangan yang disukai...

yang sama: masing2 lebih suka pasangan masakkan ...(haha..cam pemalas jer bunyi)

me: masakan best yang hubby pernah masak adalah sardin...dan puding roti bakar...

hubby: cam semua I masak best jer....haha (i kira duk dalam bakul sendiri mahu junjung la)...

6. warna kegemaran...

yang sama: kitaorang memang mempunyai citarasa warna yang berbeza...

me: Pink...Pink..Pink...n light blue

hubby; hitam, putih, kelabu..

7.kereta kegemaran...

yang sama: tak de yang sama

me: Toyota Alphard...

hubby: Peugeot (camni ke eja..hmmm)....Lotus..n Kancil (saje ni asyik memuji Kancil jer hahaha)

8.hobi..

yang sama: kitaorang suka pergi berjalan-jalan...

me: suka pergi tempat yang boleh cuci mata...seperti tempat membeli-belah...cuti mata dengan barangan baju, kasut...wahhh bestnya...

hubby: suka pergi tengok pameran kereta..terutama ngan anak2 lelakinya

9. perkara pertama yang dilakukan sebaik bangun tidur....

me: bukak tv...tak pun gi dapur...cari air (dahaga)

hubby; masuk bilik air...mandilahhh

10. tabiat yang tidak boleh dikikis...

me: shopping............!!!!!!

hubby: tidur kalau tak tahu nak buat apa.....
gambar Yana bersama barang yang I beli tadi...kebetulan I cuti sempena minggu orientasi darjah satu..I pergi OU...huhu
dan hasilnya....heheh..dad boleh claim ke.???? shopping sempena penutup 2009 dan kehadiran tahun baru 2010...muahhhh

Wednesday, December 30, 2009

ho yehhh western food!

Percaya atau tidak dah lama sesangat..i tak makan western food....tup2 hujung minggu lepas my hubby ajak makan western...tempat die pernah makan....kat kedai mamak..cam tak percaya jer kedai mamak ada jual makanan western...makanan cina pun ader...kedai mamak versatile la ni...haha anaqi amik set chicken chop...kalau tak salah harganya ..RM14.50 perset....rasa okla...rasa ayam..(jawab soalan dengan dungunya)....wakakaka
I amik set ni...ada kambing, salmon n breast chicken....sos die sedap...harga satu set RM18.90...
semuanya dibayar secara TUNAI...haha...i takde kad kredit maa....hubby pun takde maa....kad atm aderla...so klu emergency adik I ada..(die banyak kad kredit haha)

Tuesday, December 29, 2009

@splash Bash TV3 Kids

27 Disember..I, Anaqi dan Yana dapat jemputan untuk menyertai Splash Bash Party anjuran TV3 Kids di Sunway Lagoon...bermula seawal pukul 10 pagi dan berakhir pukul 3 petang...
antara school invaders yang hadir termasuk selebriti seperti Danny (ex Kump f-factor), aidid marcelo, Maria tunku sabri, sheila Oiam dam ramai lagi....

sesi rakaman bersama kanak-kanak yang hadir pada hari tersebut...

dato' Farid tengah bagi speech pembukaan....

Yana ngan aktiviti netball dalam air..dapat tempat kedua...huhu

Anaqi..main futsal aka beach soccer .... team die kalah

booth tempat redeem makan tengahari

for kids dapat KFC..utk adult die kasi nasi goreng...

goodies yang dapat untuk event tersebut...
penatt......sesangat....

banyak keroje.....dah akhir tahun ni....huhu

Tuesday, December 22, 2009

Boys Over Flowers...

Group F4...fantastik lah kononnya tu...huhu
La ni I tengah layan habis tengok cerita bersiri Boys Over Flowers 8.30pm 8tv...setiap hari kecuali hujung minggu...Agak lawak jalan cerita die...lagi-lagi watak Jan Di yang sememeh tapi cute dan Jun Pyo yang sememangnya poyo. Genre cerita lebih kepada komedi romantik. So bila menontonnya tak adalah stress nak fikir apa kesudahan..kenapa nak jadi macam tu (cam cerita Nur Kasih..yang sebelum ni I tak perneh miss)...Apa yang best dalam kebanyakan cerita Korea...jalan cerita mudah, cam lawak2 ala2 cute, dan pelakon yang jarang kita nampak kat tv..Kalau ternampakpun tak pernahnya I terperasan...Lainlah Takeishi (tu memang I ingat abis muka die)...
Sekarang ni kena banyak tengok cerita yang lebih santai dan ada humor...Kerja banyak adakalanya kita memerlukan sesuatu hiburang yang boleh meringgankan kepala...terutamany acerita yang boleh membuat kita senyum dan ketawa....

Sipnosis (I copy dari Wiki).....
While delivering a student's dry cleaning, Geum Jan Di saves the life of a student at the most prestigious school in South Korea. Her actions soon became public and exposed the bullying within the school. To silence the public's attention, Jan Di is offered a swimming scholarship to Shinhwa which she declines but her family forces her to attend.

During her first day at Shinhwa, Jan Di learns of the famous F4 and of the other students' adoration and fixation with the boys in the group. Gu Jun Pyo, Yoon Ji Hoo, So Yi Jung, and Song Woo Bin are the richest and most powerful kids within Shinhwa and South Korea. Subsequently, they use their power to terrorize weaker students or those they do not like. Jan Di, instead of being impressed, becomes enraged and fantasizes about confronting Gu Jun Pyo, the leader and initiator of many of the bullying acts. She gains courage to confront him when a friend , named Oh Min Ji , accidentally spills ice cream on his shoes and he demands the girl to lick it off. Jan Di defends her friend and attempts to reason with Jun Pyo's tyrannical demand. When he refuses to relent, Jan Di turns violent, knocking Jun Pyo to the ground. Engaged by this, Gu Jun Pyo declares war on Jan Di and encourages the other students to bully her. Jan Di, however, is resistant, refusing to apologize to Gu Jun Pyo, and stands by her decision to fight him.

Ironically, Gu Jun Pyo, having never been stood up to, begins to develop feelings for her. He tries unsuccessfully to woo her as she slowly begins to spend more time with Jun Pyo and his friends. Jan Di teaches Jun Pyo that money cannot buy everything and in order to have real friends, he himself must be real or use his heart, but Gu Jun Pyo still does not understand why someone like Jan Di should dislike him. As the story progresses, Jun Pyo falls deeper in love with Jan Di and she learns how to open herself to his love as well.

As love begins to blossom, Jun Pyo's mother discovers them and deems it unsuitable. She does everything in her power to keep the two apart, even arranging a marriage for Jun Pyo. The other F4 members and Jan Di's best friend, Chu GaEul try to make their relationship better. So Yi Jung and Song Woo Bin came up with a few plans but it fails. They left with no choice but to use the last plan. The plan is So Yi Jung have to make a fake date with Ga Eul. At first their plan is successful but because of Jun Pyo's mother the relationship between them is getting further again.

After the fake date, Ga Eul finds her self falling in love with So Yi Jung. So Yi Jung feels the same way, but he won't admit that he is falling for her. Other factors keep arising as another member of the group falls in love with Jan Di (which was Yoon Ji Hoo) and in a twist of fate, Jun Pyo loses his memory. A girl named Jang Yu Mi which was on the same hospital where Jun Pyo was confined, takes advantage on him to make him fall in love with her. Geum Jan Di never gives up for Jun Pyo to rember his love for her, she falls in the swimming pool letting Jun Pyo reminise his love for her. On Jan Di's graduation, Jun Pyo proposes to her on the cable car at the NamSan Tower where their first date was held. Gu Jun Pyo told Jan Di that he needs to study abroad to fix problems regarding Shinhwa. Jun Pyo asks Jan Di to accompany him as his wife but Jan Di refuses because she has also plans for her future becoming a doctor. The two agreed but Jan Di told Jun Pyo that she will be waiting for 4 years in one condition--if Jun Pyo comes back as a handsome and charming man.

The story ends with f4 four years later with each cast revealing happenings on their current life--Yi Jeong coming back form Sweden for helding his art exhibit, Ji Hoo who just opened his Grandpa's clinic, Ga Eul who was teaching the art of pottery to preschoolers and Woo Bin becoming a happy man but his career was never mentioned in the story. Lastly, Geum Jan Di went to the beach to see Jun Pyo, Jun Pyo then scolds her for being late in just 5 minutes. He then proposes to Jan Di but the answer was still a question among viewers because when Jan Di was about to answer--Ji Hoo, Yi Jung and Woo Bin arrives saying that they object to the proposal because Jun Pyo and Jan Di didn't ask for their permission first.

p/s: Selalu gak kena sound dengan dedet..."Suka sangat tengok cerita Korea...kan bagus baca buku cam saya ada gak faedahnya".....iyolah dedet time membaca saya hanya ketika berada di ofis sahaja...Kat umah saya nak gelak buang tabiat dan release tension..wokehh huhu

Monday, December 21, 2009

@ Nicklodean Event 1 Utama

Jumaat 18hb Disember 2009, di 1 Utama...nicklodean ada buat event khas buat adik2 untuk manfaat cuti sekolah mereka. Kebetulan plan nak gi PD cancel...hotel kebanyakan fully booked so I n famili jejalan kat area KL ni....so pergilah 1 Utama lokasi biasa untuk aktiviti hujung minggu anak I...
so...ikut iklan dalam newspaper *the first 100 yg register dapat t-shirt dan segala goodies(tp rasanya tak sampaipun seratus dalam 50 jer kot hmmm)...kul 10.30am rasanya orang dah beratur panjang...walaupun ikutkan time redeem start kul 11am...kebetulan sampai awal kitaorang antara yang awal beratur...semangat betul dedet..hahaha

ni acara selingan sebelum main kat setiap booth Nick...ada games untuk anak2 kat LG floor...monopoly, play doh etc...ada kasi mystery gift lagi....

game yang anak I pun tak tahu apa konsepnya....sampai pening kakak tu mengajar kat dieorang cara nak bermain....

Afiq memang suka ngan kucing...sibuk suh I amik gambar ngan nyiaw...nyiaw...(I pun tak tahu apa nama karektar ni sebenarnya)...

Afiq cenggeng kat main stage...

tiga beradik posing dengan gaya memasing...time ni Akid sudah merajuk...Akid time tu angin die tak berapa baik....
Antara goodies yang kitaorang dapat 4 t-shirts, magazine K-zone, buku aktiviti, poster, amik gambar free huhu....dan kat situ ada gak Anaqi n Yana buat aktiviti....spt: belajar buat sampan...tapi semuanya dalam kamera hp hubby I...nak tunggu dia pass kat I maka tahun depanlah dapat I buat posting pasal event yang dihadiri anak I ni...acehh

Thursday, December 17, 2009

Best banget...esok cuti....wohooo

berbicara tentang cuti....apalah sangat..kerja mengajar jer...tapi berlambaknya kerja nak disiapkan takleh nak kata...

ni lah padahnya...dah kahwin beranak-pinak...kerja...mengajar...pegang post aktiviti sana-sini (secretary lak tu)..fellow...dan nak sambung belajar...

konon nak jadi multi-tasking women....
balik nak masak...
nak basuh baju...
nak itu...nak ini...
esok cuti mesti kuar outing ngan anak2...

minute meeting kena siapkan...
exam abis dah marking...quizzes n assignments berlambak nak marking...
ni belum masuk research project yang duk pending...

ni belum masuk contest form ambil tapi tak berisi (penting ke hahaha)...
dah separa tabiat diri dah ni...
wohoo..

Saya tetap saya terus tabah disini...sejauh mana perjalanan yang perlu dilalui, setinggi mana perlu didaki..saya akan sentiasa begini sentiasa gembira dan bersyukur dengan apa yang dimiliki dan sedia bersifat positif dalam diri...

psttt: dedet awak masak malam ni ye!...wakakaka

Salam Awal Muharram dari saya....

Wednesday, December 16, 2009

Hadiah ku dapat untuk minggu ni...

Dari Majalah Wanita, act jarang sangat beli magazine ni (setahun sekali rasanya). So time beli tu ada 2 contest satu Vanish (buh nama hubby) dan satu lagi Nestle (buh nama sendiri). Alhamdulillah dua2 penyertaan terpilih...rezeki hubby untuk lebih rajin menolong isteri mencuci...huhu
Contest Kurang Manis anjuran Nestle (weekly winner-lucky draw rasanya)....atas nama hubby..kebetulan dia memang suka jam siap ada koleksi lagi...yang ni pun atas keprihatinan brother cafe yang selalu simpan keratan bekas minuman...huishhh (berkat pelanggan setia)

cawan new moon...baru perasan terbalik gambarnya..layan jerla...ni seni namanya...haha..key chain entah mana hilang ada lak kat beg sekolah sape2 tu...consolation prize under tupai.com..
week ni bz marking..bz tersangatlah bz walaupun cuti kerja cam biasa...tensiangggg

Tuesday, December 15, 2009

Belum Besday Tapi hadiah dah Bagi...

Bulan ni besday Anaqi...24 Dec..so awal2 lagi dah belikan hadiah untuk die...masalahnya bukan untuk Anaqi sorang tapi semua adike-beradik lain dapat jugak....memang tiap2 kali besday mcm tu kena beli 4 ..kalau tak ..ada yang muncung, merajuk dsb... happylah tu ngan hadiah...siap pakai pembalut krismas lagik...baju Ben 10 Anaqi n Akid hadiah besday dari mummy...mainan toy'rus dari dedet...
dah bukak hadiah...excited semacam...yang paling kecik dan murah afiq cengeng sebab die tak pandai jeles tahap gaban lagi...haha...so beli yang sesuai dengan umur dan saiz badan die...haha

gambar 4 beradik masa outing last weekend kat mid Valley...time ni nak pergi beli hadiah untuk besday Anaqi dan bukan besday adik -beradiknya yang lain...

dedet nak buat suprise buat anak-anak terchenta..suh mummy bawak anak2 gi MPH...layan baca buku kat situ....I suh dieorang pilih buku cerita untuk hadiah memasing (khas dari mummyler)...tapi mesti dari publisher PTS...hahah..anak I siap sound lagi apasal kena brand PTS..huishhh secret ler...haha...(nak masuk contest punya pasal...salam menyelam minum air...anak I dapat buku I dapat resit...boleh isi form...hoho)...keterangan lanjut pasal contest tu boleh klik kat banner blog I ni...wokeh....

Monday, December 14, 2009

Report Card Day kat IIUM Educare

Minggu lepas, hari Rabu waktu lunch I pergi ke Sekolah Akid n Afiq . Nak amik report card dan biasalah sesi jumpa ngan ibu bapa dan guru...
Antara file yang mengandungi segala hasil kerja anak-anak kecil di Educare.

Comelnya la tangan Akid....di dinding terhimpun segala tangan anak kecil 4 tahun (semua tu classmate Akid ler)


sudut memasak for the gurls...geramnya tengok kalau ada satu letak kat rumah kan best...

sudut bercerita...siap ada boneka yang comel2...

sudut IT, kat sini hanya diperkenalkan latihan-latihan yang mudah buat kanak-kanak 4 tahun ke atas...
Sudut membaca esklusif antara satu murid dan guru...
Memang banyak toys...dan peralatan baru...kalau tak salah IIU Educare antara tadika yang menerima sumbangan untuk Program Pertama...

di manapun anak anda bersekolah tiada bezanya...yang terbaik pengajaran dan didikan yang sempurna dari rumah...hmmm

Saturday, December 12, 2009

"Curious kids need to be tough inside"

Spell F R I S O .....what it mean from my perspectives..huhu :)

Feed Children a Nutritionally Balanced Diet

"There is no finer investment for any community than putting milk into babies." -quotes by Winston Churchill
It's important for kids to adopt a healthy lifestyle starting at a young age. Parents play an essential role in helping shape kid's eating habits. We have to help our kids eat well and learn to enjoy nutritious foods. Focus on eating nutrient-rich foods instead of what not to eat. For example teach kids to spot:
Brightly colored fruits and 100% fruit juice
Vibrantly colored vegetables
Whole, fortified and fiber-rich grain foods
Low fat and fat-free milk, cheese and yogurt
Meats, fish, eggs, beans and nuts.
These nutrient-rich foods and beverages provide high amounts of beneficial nutrients compared to the calories they provide. Use positive messages.Let kids know that all foods fit into a healthful diet — there are no "good" or "bad" foods. Positive messages help to avoid the stress and guilt that can lead to eating disorders and poorer eating patterns as kid get older.

R educe the Amount of Stress in Kids’ Lives
As a parent, it's important to demonstrate to our kids the benefits of quiet, peaceful, unscheduled time. We should strongly encourage our kids to develop their inner lives as well as their public lives. Always be a good listener to them and allow them to focus their energy on a handful of their favorite hobbies (singing, play football etc). And no doubt they will continuously gain more and more skills in these areas, which will in turn boost their self-esteem.
Let them to have their own time- playing, chatting with siblings, kicking, laughing etc.
An advice from my mother in law:
Reduce Your Children's Stress by Reducing Your Own Stress (ohhww)
Immunization
Immunizations are an important tool to keep our kids healthy and what this immunizations do?

As we know vaccines work by preparing a kid's body to fight illness. Each immunization contains either a dead or a weakened germ, or parts of it, that cause a particular disease. The body practices fighting the disease by making antibodies that recognize specific parts of that germ. This permanent or longstanding response means that if someone is ever exposed to the actual disease, the antibodies are already in place and the body knows how to combat it and the person doesn't get sick. This is called immunity.

So we have to make sure that our kids get their vaccines on time, this is to ensure they always in a good health.

Sleeping Well
Are you sleeping
Are you sleeping
My sweet Akid
My sweet Akid
Morning Bells are ringing
Morning Bells are ringing
Ding Ding Dong
Ding Ding Dong **mummy's version..

11 reasons why it's so important for kids to get a good night sleep. Source from HERE!

1. Sleep is restorative for the brain.
2. Too little sleep can lead to weight gain by altering levels of the hormones that regulate satiety and hunger, leading to overeating, overweight, and obesity.
3. Growth hormone is secreted during slow wave sleep.
4. Insufficient sleep is associated with a higher incidence of behavioral problems, especially attention deficit and hyperactivity disorder (ADHD).
5. Sleep disruption caused by snoring in infants delays their development.
6. Night terrors and confusional arousals are often made worse by sleep deprivation.
7. Memory consolidation occurs during slow wave sleep, meaning that the different pieces of what we've learned during the day come together coherently so that the knowledge can be accessed when needed.
8. Rapid eye movement (REM) sleep, the stage of sleep when the most vivid dreams are dreamt, is important for the "unlearning" of superfluous memories. For example, when a child learns how to ride a bike and falls off the first ten times, finally successful on the eleventh try, the memory of how to perform the task so as to stay on the bike is the one which is important to retain, not the ones of how to fall off. Unlearning removes the unhelpful "how to" memories of how to fall of the bike, so that the next day when the child hops on it, she will automatically re-enact what she did that eleventh time, and not the first ten.
9. School performance improves in kids with poor sleep because of obstructive sleep apnea after it has been treated.
10. Studies using MR spectroscopy to compare healthy children to those with long-standing obstructive sleep apnea have shown that those with the sleep apnea have certain, specific patterns of brain injury not seen in the healthy kids.
11. When kids sleep well, their parents' sleep improves, too, doing wonders for their ability to function during the day (and maintain their sanity in the evening and night). This may be last on this list, but certainly not least!

Overall Well-being
Not only to expose them with the nature environments. To raise our kids in a good atmosphere. They should in a....
1. good health;
2. safety/behavioral concerns;
3. good educational attainments;
4. community connectedness;
5. social relationships with family and peers; and
6. Emotional/spiritual well-being.


Having a child is surely the most beautifully irrational act that two people in love can commit. - quotes by Bill Cosby

**some sources are from my reading via internet, motivation books, parental magazines etc.

ok..I'm done...So if you one of Nuffnangers and would like to join the event as the above advertisement you can click HERE!
**Good Luck Ya!**