Generasi Y vs Generasi X

Saya hanya manusia biasa yang bukannya terlalu bijak bermain kata ataupun berpura-pura seolah sentiasa memahami setiap masalah yang dihadapi terutamanya dari mereka yang berada dalam golongan Generasi Y..Generasi ini sering dikaitkan dengan suka hiburan, semua mahu disiapkan dengan pantas, lebih kreatif dan banyak lagi...

Peranan saya (dari golongan Generasi X) sebagai seorang pendidik dan fellow (penjaga, pemerhati segala banyak "P") kepada golongan Generasi Y adakalanya memeningkan kepala..Contoh yang diberikan adalah berdasarkan pemerhatian saya terhadap siswi2 dan siswa2...

Apabila dianjurkan program seperti ..
Kalau tajuknya "Kecemerlangan Pelajar...." atau "Islam pada hari ini ...." Segala bentuk tajuk yang berbentuk ilmiah maka..bilangan yang hadir boleh dikira puluhan saja..saya pernah hadiri forum sebegini yang dihadiri tidak lebih dari 20 orang daripada jumlah siswa/siswi disini lebih dari 1000 orang...

Tapi kalau tajuk forumnya...
"Wanita dari pandangan lelaki", "Keburukan dan Kebaikan Berkahwin Muda"...maka berduyun2lah pelajar yang datang...cam nak pecah dewan tu....kalau dewan tu dah penuh...dengar dari luar dewan pun sanggup...huishhhh

Bila selalu tak datang kelas bila ditanya...
"saya tertidur madam,,," (walaupun kelas tu pukul 10 pagi)..."assignment saya banyak, tak sempat nak pergi kelas"..."saya sakit perut sampai tak larat nak pergi ke klinik..apatah lagi nak ke kelas"...

Tapi bila dapat markah rendah dalam ujian atau peperiksaan...
"Madam, boleh tak saya nak satu jer lagi markah"...."Madam boleh tak saya buat semula kuiz ni sebab saya tak begitu sedia masa kuiz hari itu"..."subjek Madam jer harapan saya untuk naikkan CGPA"...

Bila setiap kali hadir kelas tak bawa buku...
"Saya tersilap bawa buku"..."Saya nak kongsi buku dengan kawan masa dalam kelas"..."Saya tak beli lagi sebab duit tak ada"..(loan dah masukpun kata takde duit)....Saya pernah marah dengan 2-3 orang student bila datang kelas saya bawa sehelai kertas dan pen....Ingat ini kelas lukisan ke?....

Bila datang kelas pakai selipar jepun..
"Saya lupa nak tukar masa kuar tandas" (saya pernah dapat reason cam ni sekali sampai satu kelas gelak), "Kasut saya tapak tercabut...." .."Terlupa Madam, sorry ya"

Saya pernah terkantoikan student ketika beliau keluar asrama dengan melopmpat pagar..alasannya...
"Pak cik security tak kasi keluar ikut pagar depan..kitaorang stress"..."teringin nak makan KFC"....hmmm

dan banyak lagi....ni belum kes gugurkan anak, lesbian, merokok, kes yang berat2 dan sebagainya....

So saya sebagai Generasi X...perlu lebih banyak belajar kecenderungan generasi Y..lebih banyak memahami, jangan bersikap hipokrit dan negatif terhadap mereka...ini kerana mereka antara pewaris-pewaris yang akan meneruskan kesinambungan pembangunan negara...

Apa yang saya setakat ini mampu lakukan hanyalah dengan memberi lebih banyak teguran dan tunjuk ajar membina...serta lebih banyak berdoa untuk mereka...

Ini juga mengingatkan saya bahawa anak-anak saya adalah merupakan Generasi MTV yang belum tentu tahap mana kita boleh bersabar dan memahaminya terutama apabila mereka sudah menginjak ke alam remaja....Moga saya lebih banyak kekuatan ketika itu...
Disebabkan stress kerja dan masalah student yang menimbun...saya pun ajak anak saya kuar shopping dan makan mc d waktu lunch tadi...haha...nasib baik gaji minggu depan...hmmm

dan terima kasih buat Kak Lyn n Kak Faridah...diatas ole2 dari Mekah...insyaAllah pemberian itu begitu bermakna sekali mendekatkan diri ini kepada Illahi..dan moga akak2 sentiasa rahmati dan diberkati...trimas..hait

Comments

Hermit said…
hmmm... biasalah darah 'muda', takpe Mi banyak bersabar.. tegur ikhlas dapat pahala lagi hehehe.. esok lusa dioranglah bakal2 pemimpin pelapis.. :)
yo la dedet yang sentiasa memahami...
yatie chomeyl said…
erm tu la, lagiii maju negara..lagi tak terkejar kita dgn kerenah anak2 nantii
semua kena pantas skrg ni Yatie...berdesupp

Popular Posts