Buat Solok Lada

Pilih lada hijau yang segar bugar...fresh dari pasar
isi ikan...boleh rujuk segala bahan dibawah...

Masukkan isi ikan dan bahan2 isi di dalam lada...

Bila dah sumbat jadi macam ni..rebus (ala2 cam stim) ngan santan sikit ajer..solok lada tu dialas dengan daun kobis...
Resepi:
Cili solok (buah hijau besar) - 20 biji ½ kg kelapa muda (parut) 5 ekor ikan kembung
1 bawang putih, 10 ulas bawang merah, 100 g santan 2 sudu sos ikan (budu) Garam & gula secukup rasa

Cara:
Cili dipotong memanjang & buang biji Rendam dalam air garam selama 5 min Isi ikan ditumbuk bersama kelapa parut Ramuan diatas digaul rata bersama sos ikan Ramuan yang telah siap di sumbat ke dalam cili yang dibuang bijinya Rebus cili yang berisi inti dengan santan sehingga kering
Bila dah siap...makan ngan nasi panas2

Comments

umialya said…
Sedapnya solok lada.. lama tak makan..

Popular Posts