2 Karektor 2 Pencapaian Berbeza

Memiliki anak lelaki dan perempuan yang tidak jauh jarak umurnya..adakalanya kita sebagai ibu-bapa dapat banding-membandingkan terutama dari segi personaliti, karektor, penampilan mahupun pencapaian....

Anak Perempuan : Yana

karektor: manja, kuat berusaha (walaupun ada ketika nampak blur), jimat, sangat sayang harta benda, pengemas orangnya, suka bersendiri, sedih sangat kalau gagal capai yang dihajati (cam kalah dalam contest mewarna dsb)
personaliti: menarik, suka bergaya, jenis tak sensitif
pencapaian: suka menjadi yang terbaik, no 2 dalam kelas (utk ujian bulanan terkini), subjek semua dapat 98% dan 2 paper dapat 100% (hepi giler saya)


Anak lelaki: Anaqi
karektor: manja, mudah give-up (kadang-kala), sangat tekun terutama bila main games tapi belajar sebaliknya, bijak (cepat tangkap sesuatu perkara), mudah ingat
personaliti: seorang abang yang penyayang dan bertanggungjawab, mudah memberontak, malas, comot
pencapaian: tak kisah sangat apa nak jadi-jadilah, pencapaian terbaik setakat ni maintain di kelas pertama dari Darjah satu hingga Darjah tiga..(terkini result agak jatuh merundum..hemm)
Memanglah sebagai ibu-bapa kita takleh membandingkan anak...setiap anak ada potensi masing-masing tapi kadang-kala kita nak juga buat sesuatu untuk terbaik buat anak..
Cara saya dan suami juga berbeza...saya agak tegas dan garang terutama apabila menyentuh pasal pembelajaran dan personaliti...tapi jiwa saya lebih lembut dan penyayang terutama kalau "slow talk" ngan anak atau mendengar segala luahan isi hati anak...
Hubby saya die marah dengan anak jarang sangat..tapi kalau die marah semua anak akan takut..die suka reward anak dan my hubby akan kotakan apa yang dia janjikan pada anak...contohnya kalau u all baik this week kita pergi makan angin...sesibuk manapun die akan bawa anak makan angin..."janji tetap janji"
saya selalu tegur husband dengan cara die reward pencapaian anak melalui pemberian hadiah..saya rasa itu memanjakan..tapi bagi encik hubby itu memotivasikan...
entahlah...selagi kami sentiasa mencapai persefahaman dalam mendidik anak2 itu sudah baik dalam keharmonian sesebuah keluarga...paling penting doa tidak pernah putus untuk kejayaan anak-anak perlu berpanjangan selalu...

Comments

Hermit said…
wahahaha.. blurrgurl did it again... dia rajin so give her credit 4 that.. sebijik cam mak dia masa kat U dulu.. blurr2, susahlah, takleh buatlah, takutlah, alih2 4 flat.. ceh, buang karen je layan.. hahaha.. anaqi walaupun cepat 'pick-up' tapi takleh perform sbb malas belajor... adus2... memang 2 karekter yg berbeza... btw, just want to tech them, if u want something, work for it... bukan sesaja bagi pun... (same as what my parent teach me mah) oklah tu :P
like mother like daughter meh...:)
Hermit said…
blurr + rajin.. memang sebijik hahaha

Popular Posts