Bahan Kajian Untuk PPUM..hampehler

Semalam pergi PPUM checked-up macam biasa...sampai sebelum kul 8 pagi...dapat nombor giliran kul 10.15 pagi...2 jam menunggu memang bersawang habis...I perasan satu perkara orang memang ramai pagi tu..tapi bila ada staff PPUM nak buat rawatan dia akan layan dulu :(

Ni kesan ambil darah kat tangan

Lepas tu ada nurse suruh checked darah, I oklah walaupun dalam rekod I dah buat last month..bila I baca borang sebelum buat ujian darah...dia tulis "Untuk Kajian PPUM..bla-bla berkaitan dengan diebetes"...I pun tanya ngan nurse tu "saya tak ada sejarah diebetes, familipun takde"...Nurse tu balas "Kena buat juga dik"...I pun oklah...

Ambil sampel darah, lepas tu die kasi minum air gula yang memang melampau manisnya...then nurse yang jaga kat kaunter darah arahkan I datang semula untuk amik darah lepas satu jam..I pun buat cehecked-up ngan doktor dan appointment segalanya, lepas satu jam I datang balik kat kaunter darah...nurse tu pun suruh amik darah...kali ni amik 2 kali...bila "tukang amik darah" nak ambil darah I ,die tengok tangan I cam bengkak...Dia tanya "tadi ambil untuk apa?"...I pun explain kat die dari A -Z...Dia tanya lagi "sekarang ni untuk apa pulak?", I balas "tak tahu kakak yang kat depan tu suruh amik semula"..disebabkan kat lengan dah bengkak die amik kat tangan lak..2 kali...

nurse yang jaga kaunter darah datang...Die cam kalut-kalut..asyik cakap.."alamak"..."alamak"..cam tersalah pandanglah...lepastu tanya I jumpa ngan doktor bilik mana tadi...

Lepas amik darah, botol tu I pegang ngan kertas I pergi kat nurse (kaunter jaga darah) tadi balik..I tanya die "Kak darah ni nak letak kat mana?"...Dia balas "Pegang jer"..I dah nak balik masa tu..Nak buat apa lagi nak tunggu kat situ tanpa sebab, I tanya balik "hmm..kak ni nak pegang sampai bila saya nak balik sebenarnya"...Jururawat PPUM berhemah tu pun jawab "Entahlah dik anggaplah ujian ni OLOK-OLOK jer, tak nak bawak balik meh sini" dia rampas botol ngan kertas I pegang terus die bawak kat mana ntah...Then lepas tu nurse tu siap pesan ngan I, 4 Mei kena datang balik untuk buat semula prosedur tadi...huh..apa kehal nya nak jadi bahan experimen buat kali kedua kan..

Gambar lengan yang dah bengkak

Bengkak tak hati...dahlah kita dibuat sebagai bahan kajian..lepas tu silap bagi arahan...boleh balas balik anggaplah ni OLOK2 sahaja...hangin betul...kalau doktor dah lama I sound direct ni sebab jururawat yang tua berumur lebih kurang mak I..dan I masih lagi ada rasa hormat sebab dieorang tua...paling sakit hati kita buang masa berjam-jam untuk bahan kajian end-up tanpa dengan ucapan terima kasih bahkan kena perli lagi la....sakit hati woo...sabor..sabor...

Comments

Hermit said…
awak tu baik hati sangat... kalau saya dah lama mengamuk kat sana... legipun buat apa bersopan ngan org tak beradab? uih... hangin2
saya seorang yang sopan..heheh
Momma Mia said…
MasyaAllah.. cam gitu ke kena layan... sabar jer laaa
hmmm...memang kena banyak bersabar bila berhadapan orang macam ni...
mama zharfan said…
now baru i paham kenapa u kena buat check up :) bln may yer due ayu?
klu tak end of may..awal june...
:)
omel said…
Perhaps comment ni terlambat kot. Saya pun buat check-up @PPUM. Dan, mmg kita ada option utk cakap - saya tak nak masuk dlm kajian tuh.
1st time tu patut ambik darah sekali je - darah normal
pas tu puasa ambik darah 3 kali.

Saya kata maaflah, saya tak dapat saya datang saja2 utk ambik darah utk kajian. Kuota MC saya dah nak habis saya jawab. So, depa OK je..

Anyway, tahniah for the baby. Seronots baca blog, sbb saya maybe deliver @ PPUM Nov ni.

Popular Posts