Is there a good reason behind a lie?

I wonder... is there any good (or acceptable) reason behind a lie... Hmmm... So bila difikir2 rasanya kena lihat why ppl lie in the 1st place.. So i list up 5 point utama (ikut pemerhatian). People lie because;

1)To hide something that they feel ashame off. Must be something bad huh? Answer = No Good.


2)They have some other agenda behind that lie. Ada udang disebalik batu. Answer = No Good.


3)They just want to 'kill' the conversation. Malas cakap banyak, kalau cakap terus-terang banyaklah pula kena explain. Answer = Acceptable.


4)They want to gain some respect. Cakap besorlah kot. Answer = No Good.


5)They want tu 'use' the ppl they lie at. Kiranya nak buat 'batu loncatan' kot. Rasanya point ni sama ngan point (2). Answer = No Good.

So kesimpulannya dari 5 point tu hanya ada 1 yg boleh dikategorikan sebagai acceptable. Boleh diterima. Pun bergantung kepada situasilah. Rasanya it's safe to say that any lie is no good. People who lie a lot is not a good people. Lagipun Islam ada menyatakan bahawa penipu adalah golongan munafik. Orang munafik ni tak masuk syurga. So takyah nak tipu2 or berkawan ngan orang penipu. Lagi buruk kalau 'ambil' penipu sebagai pasangan hidup. Esok lusa 'baka' itulah yg diturunkan kepada anak2 kita pula. Bukan nak cakap kita baik, tapi bila memilih mestilah pilih yg baik2. Islam pun menyuruh kita memilih kawan so pandai2lah. (Takkan bab kahwin je nak ikut Islam? Ni i tujukan buat semua laki2 termasuklah diri sendri hahaha). Wallahuallam...


P/s; Tiada kena-mengena ngan isteriku yg kecoh (seperti kata Yana) hehehehe... just luahan perasaan sebab selalu sangat jumpa kaki2 penipu & org yg biar dirinya ditipu hidup2... sedarlah. Oh btw, gambar takde kena mengena pun hahaha. Tu signboard nak g Hell, Michigan. Sejuk je tapi Hell kat 'sana' tu gerenti panas.

Comments

hmmm..perghhh dedet bila sudah menulis...huhu
Hermit said…
ngehngehngeh... ada betul ka?

Popular Posts