My Favourite Sport

Yeahhh..cuba teka sukan apakah ini....
"Netball" beb...
Saya bermula dengan paksaan dari kawan-kawan untuk menyertai kelab bola jaring aka netball (dalam bahasa Inggerisnya..huishh)..walaupun saya jenis yang suka menyertai acara balapan sejak Sekolah Rendah lagi..tapi seingatnya tidak pernahlah menyertai mewakili negara, negeri bahkan sekolah pun tak pernah..walaupun beberapa kali mencuba diri masuk dalam acara penyaringan wakil sekolah....masa tu berat badan tak sampai 30 kg...huish slim ko...

tapi setakat rumah pasukan rumah memang pelari tetap...tak pernah jadi pelari simpanan..hehe..berkat mak selalu kejar I masa kecik ngan tali pinggang keliling rumah sebab balik lepas kul 6pm (ada gak time tu I peraktis belari sepantas mungkin :P)

berbalik pada cerita bola jaring..pada peringkat awal I menyertai masa tu berumur 10 tahun (darjah 4 , SIGS kat JB)...peranan I ketika itu adalah hanya kat kerusi tengok orang main...kalau ada match tukang bawa air...(ni kira pangkat kuli pemain2 lah)...tapi yang bagusnya I tak pernah ponteng trainning..walaupun rasanya time tu kerja I tukang kutip bola jer..

Dipendekkan cerita yang sememangnya dah panjang berjela2...one of our player ada problem..mental dan fizikal (haha mental-die ni cam pemalas dan suka bagi banyak reason, fizikal- kaki die kononnya injured sebab jatuh longkang)...nak diringkaskan lagi ada seminggu lebih tarikh perlawanan...nak terpaksa coach terpaksa amik I ganti peranan die sebagai WD..wing defend...I ni jenis kasar dan lasak...ala2 masa first time turun perlawanan asyik kena tiup wisel oleh pengadil..."WD body contact".."WD step more than 2-3 feets"...what so everla...

hmmm...banyak kenangan I ngan bola ni...sob sob...
kerana bola jaring inilah...kat sijil berhenti sekolah ada tertulis "Pernah mewakili sekolah dalam Perlawanan Bola Jaring"...walaupun rasanya masa sekolah rendah 1 match jer yang pernah I join...huhu


I sampai sekarang..selalu tersilap masuk kat tempat GS pasukan sendiri..."ko ingat bola baling kah?"...ni ayat biasa dilemparkan oleh geng2 netball I dulu...

time ni terasa seronok, kekitaan dan bebas...ya....ada satu kata semangat/cheer yang I still ingat kata-kata yang dilaungkan sebelum main kat padang (ni zaman sekolah menengah)...teknokrat jb Go! Netbal Oh!..We Go for Gold!...oHHHHohhh... best rasanya time tu berkobar2...lepas tu siap mula dengan tarik nafas ramai dan lepas sekuat-kuat hati...(cam tak senonoh lak bila pikir2 balik haha).. tapi zaman sekolah position still sama ngan sekolah pemain WD simpanan ekekek...kekadang dapat gak sarung jersi WA....

masa dah kerja I pernah wakili CFS..haha ..pemain tetap....huishh..rasanya kerana orang2 kat sini dah ramai berkeluarga malas nak melibatkan diri dengan sukan yang kena berlari2..hehe..
tapi I kalau main takdelah pakai skirt cam kat atas...huishh bukan orang lain sahaja tgk akan muntah...I sendiri tak lalu weh....(lakiku tak kan izinkan :) )
Apa yang best bila main netball...first membantu develope...disiplin,stamina maintain, semangat kesukanan dan berpasukan, aktiviti yang menyihatkan serta bagus untuk mengekalkan bentuk badan (gaya hidup aktif maka kuranglah lemak berkilo2)
Dah agak2 lepas main berpeluh2...jangan lupa pakai deodarant dan shower yang bersesuaian untuk orang sukakan gaya hidup aktif...seperti saya Adidas Action 3 sememangnya menjadi pilihan!! ~~Majulah Sukan Untuk Negara~~

Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS.


Comments

Shifa said…
kak ayu thn ni wakil CFS x? aritu dengar dorg nak carik org..
tak...nak beranak dah shifa..huhu
Hermit said…
beranak pun berapa lama sgt awk pantang?... dulu 2 minggu lepas beranakkan Akid bukan ke awk dah berlari? i dunno u lah..

Popular Posts