Posts

Showing posts from June, 2010

3 cerita yang menarik perhatian saya

Image
Pertama: Isu Beg Sekolah Yang BeratIsu dibincangkan dalam salah sebuah stesen radio baru-baru ini. Ramai ibubapa yang memberi feedback negatif "mengenai bebanan buku teks" yang perlu dibawa setiap hari ke sekolah. Kajian juga menunjukkan peningkatan masalah tulang belakang di kalangan kanak-kanak.
Pendapat saya: Tidak dinafikan bebanan beg itu semakin bertambah. Namun jika diperhatikan buku teks anak saya agak nipis cuma buku tulis yang perlu dibawa setiap hari terlalu banyak. Pihak sekolah perlu membuat jadual waktu lebih terperinci mengenai buku apa yang perlu dibawa. Sebagai contoh hari Isnin Bahasa Melayu, Buku Tulis (Pemahaman) ataupun pihak sekolah perlu sediakan locker khas untuk murid-murid di sekolah.
ini contoh kesan fizikal. beg sekolah Anaqi yang sudah koyak-rabak (baru setengah tahun pakai)

Kedua: Isu harga setem akan naik Dengar cerita berkuatkuasa bulan Julai akan mula naik. Alasan gaji posmen sudah lama tidak naik..hmmm..tak de dah setem untuk nilaian 30 sen unt…

lucky-draw-by-shasha.

Image
jom kalau ada rezeki duit sebelum puasa hoho..
nak tahu lebih lanjut klik shasha
tag: ezna dan mama amana&arief

3fs first giveaway

Image
2 yang menjadi pilihan dihati dan mata adalah:
Saya berkenan hitam putih..sebab boleh pakai dengan jenis pakaian apa sahaja

yang ni sangat comel...pink kaler.. jom join...klik 3Fs

Saya Hepi Hari Ini...Sebab

Image
:)
Dapat CD Lunatots dan serbuk pencuci dari MAk Chiek Niekiet!!! whohoho
Untuk Amani...
Hitam gitu...Amani punggung look so slim when she used black CD :)


Bola untuk Anaqi...sangatlah best mendidik anak supaya tidak menjadi kaki bangku ya!

4 tiket wayang dari RAM...boleh tengok IP Man 2 Dan Juga 4 tiket The A-Team movie...

Hoho... Jangan sangka saya nak buka kedai runcit di rumah lak ya... Saya menang 2 Karton Cheezels dari FB...hoho yang paling kelakar dalam hidup saya..first time saya seorang sahaja yang menyertainya..kira rezeki lahhh...

******
*****
***
*
*
*
*
*


dapat dalam 120 paket... pueh lah nak mengagih-agihkan.. Saya sangat hepi hari ini... kerana cheezels keju berkrim...nyummy nyummy

Begitu Cepat Masa Berlalu

Image
Sangatlah sakit mata dan hati. Bila ambil gambar beria-ia, hasilnya sebegini..Ni bukannya teknik ambil gambar atau super-imposed...
Hampehler kameraku, walaupun ianya percuma tapi sayangnya setelah bertahun pakai tidak tahan lama. Kualiti mencorot adakalanya "card reader cannot read", bateri cepat kong dan macam-macam "peel" yang kadang menyirap jugaklah terutama time-time "on demand" nak ambil gambar. Jalan penyelesaian ambil gambar guna kamera HP yang tak semenggah mana..ni lak teknik "blur" ke apa...bukan main model bola sepak bergaya. Hasilnya macm tengah ambil waktu berlaku gegaran gempa bumi.Gambar ni saya salahkan model..ekekeke
Sebab tak nak sikat rambut. Kualiti gambar 50-50, sharpness kurenggg..
Jadi disebabkan saya sangat suka merakamkan gambar untuk koleksi peribadi dan sebagainya. Mulut saya pun tak berhenti komplen pasal ketidak efiesionan kamera pink kesayangan saya. Semalam habis kerja Encik Hubby terus membelikan kamera baru untuk …

'Lovelygift Giveaway Contest'

Image
Make your own banner at MyBannerMaker.com! jom join GA ini...cikedaut...!! klik sini ya..untuk tahu lebih lanjut LOVELYGIFT!

Afiq demam, makanan pun demand!

Image
Bila Afiq demam..
Semua masuk dalam mulut dia akan keluar ya..
Walaupun itu antara makanan kegemaran..contoh coklat, susu, pringles etc..
Kali ni dia demam demand nak makan spaghetti meatball secret recipe..
last time nak berger Mc D.. tapi bila makan apa yang dia hendak...
memang banyaklah...
berselera sungguh...
tak ada mengada muntah ke apa..

yang ni cabonara seafood selera siapalak ya..

hoho...

Sukan Tahunan SK TTDI (2) 2010

Image
Saya memang tak de mood hari ini..
Hubby keluar out-station..
Saya kena bawa anak pergi sukan tahunan..kat Stadium di area Kelana Jaya
Pagi-pagi dah keluar, memandangkan surat jemputan kata acara bermula seawal 7.45am
Punyalah lama menunggu VIP...
Dalam pukul 9.40pagi baru acara sukan bermula..
Memang hanginlah, walaupun VIP kenalah menepati masa..
dah cam tunggul batu stadium jer I kat situ... 2 budak kecik ni awal2 dah request tak nak pergi sekolah..
semangat nak tengok sukan sekolah abang dan kakak depa..
angkut sekali...
inilah rupa ibu-bapa yang sabar menanti acara sukan bermula.. si Afiq dan Akid pulak sibuk main lompat kijanglah, lompat jauhlah, lompat pagarlah dan segala sukaneka kat stadium tu ya...tak kuasa nak marah dan bebel...
so end-up bila jumpa I muka dah cam ni... duk main tepi dinding...ni bukan bedak..ni kesan cat kering.. sebab dah tak kuasa...nak berangin...
suka hati korang lah nak buatlah stadium cam umah sendiri ya memasing.. Anaqi masuk persembahan kawat.. Yana terpilih untu…

Better Something than Nothing... :)

Image
Semua akan merasa gembira jika memperolehi sesuatu.. lebih-lebih lagi apabila kita membuat sedikit usaha untuk memperolehinya.. sangat suka :) beberapa hadiah yang saya perolehi dari minggu lepas...
Musim Prince of Persia, encik hubby menang 3rd prize..wrist compass + notebook 3-D, cantik...hmm..
Anaqi, karate kid shoes bag...
Shopping bag dari msn online "letters to juliet" , atas nama cik hubby...sangat smart kalau dibawa shopping terutama pada hari sabtu sebab "no bag plastic will be given"
Project Alpha/Ruums weekly winner..saya menang 2 kali.. jadi dapat 2 set..satu set saya bagi kat Echot since dia tolong ambilkan hadiah.
Saya menang GP di tupai website..masih menunggu 2 hadiah lagi..Lego Prince of Persia..ohh saya sangat sabar menanti..
Bangle PoP..tapi cam tak sesuai untuk diguna..hmmm tangan model yang besar itu adalah encik hubby ya!
voucher KFC untuk bulan ni...saya dapat 2...huhu satu dapat dari snax.com, satu lagi e-chicky mail
satu dah claim..satu belum...

Arwah Tok Yem Sentiasa Dalam Ingatan Semua

Image
Pada pukul 11.30 pagi, hari Sabtu 19 jun 2010
Atuk saudara yang paling rapat di hati saya telah kembali ke ramatullah...
Saya tidak tahu kembalinya beliau sehinggalah pada pukul 3 petang saya mendapat informasi dari abah yang Tok Yem sudah tiada..
Tok Yem agak rapat dengan saya dan suami..
Malah beberapa nasihat daripada arwah menjadi pegangan saya sehingga kini..
Antaranya..
"Kalau mula bekerja jangan "give-up" terus nak berhenti, sekurangnya bagi masa 30 hari, kemudian 3 bulan dan akhirnya 3 tahun. Selepas 3 tahun baru decide nak tukar kerja atau stay. Masa tu pengalaman kerja dah ada"
Ni pula nasihat masa beliau dah jatuh sakit n tapi masa tu saya lihat beliau masih bersemangat..
"Memang dah tanggungjawab kita menjaga, membesar dan didik anak2 tetapi bukan tanggungjawab mereka untuk menjaga kita. Maksudnya kita jangan lari tanggungjawab sebagai ibubapa tapi andaikata anak kita tidak menjaga kita bila dah tua jangan ungkit atau salahkan mereka"
Sebab tu sebelum …