Karipapku...akhirnya

mula2 ingat nak buat kuih sagu...
tapi last2 minit buat karipap kentang since my kids memang suka kat spesis kuih ini..
so memang tak de lawa mana bentuknya...
sememangnya amatur pun...

bila dah goreng...
sodap jer makan panas2...
tapi lepas bunyi azan maghrib ler.. :p

Comments

mama zharfan said…
ish jeles2 i tgk u pandai msk kuih!! nak mintak resepi mcm biasa hehehhe semangat tu...my zharfan suka karipap, tp i tak pernah buat sbb rasa mcm susah jer nak buat..kelim tepi tu u guna jari/tgn or guna alat kelim karipap?
mifh @ Hadi said…
Nampak sedap :) dulu2 time kecik2 time nak p sekolah selalu juga makan karipap,sekarang ni dah lama tak makan sbb tak bkesempatan..
Kimie Hashim said…
Salam ramadhan sis, saya kimie..act dah follow blog sis, nanti jenguk sambil follow saya ya? karipap best ni mmg mengasyikkan, huhu.. :)
Bidadari fiza said…
salam ramadhan...sedapnya karipap...nak buat juga la esok...sy follow awak..=)
suzz- inti karipap klu guna kentang (potong dadu-digoreng dulu), bawang merah kecil (1-2 suka suzz biji tumbuk halus), daun kari (optional) act klu inti ikut suka klu sardinpun ok...so tumis bawang, lepas tu buh serbuk kari (1-2 sudu) daun kari, letak air sikit, masak sampai naik bau, buh kentang, garam gula...(kdg2 i buh isi ayam dan telur rebus)..untuk kulit karipap -tepung gandum, majerin (stgh org guna minyak), air (me plus satu kiub air batu utk ranggup/rapu)..sukatan main2 agak jer suzz..kalau guna 1 cawan tepung...u buh agak (2-3 sudu mentega)...campur sikit jer air+1 ketul air batu (biar cair)...agak2 boleh jadi doh...lepas tu agak boleh buat bulat2 @ doh, cam biasa amik sikit buat bulat lepas tu penyek2 cam lempeng (klu ada roller lagi senang-tp i tak de :p)..kalau nak cepat guna acuan karipap sebab bunga dia jadi terus tapi prob isi takleh letak byk..i selalunya buat dua versi guna acuan dan kelim sendiri (buruk sikit rupanya)..heheh...lps tu goreng dalam minyak panas..

hadi, kimi dan bidadari fiza- salam kenal, dah follow balik uol guys...salam ramadhan ya..meh2 jom buat karipap.. :)
kinna said…
tgh dok cari resepi karipap..jmp gak ur version..tx for sharing ya!
Anonymous said…
whats up everyone


just registered and put on my todo list


hopefully this is just what im looking for, looks like i have a lot to read.
thanks for sharing ayu. i nak try nih!!
kinna-...boleh cuba...:)
ezz- pos kat i sikit bila dah goreng hehehe
mama zharfan said…
tq ayu. me dh save resepi karipap u ni. nanti me try ;) me dh buat puding roti semlm :) jd :)

Popular Posts