Hidup tanpa maid...

*Potret kenangan Amani dan Afiq bersama Yati. Cam kena dera jer tengok Afiq menangis...

Memang sejak dari anak pertama hingga keempat saya tak pernah ada pembantu rumah..
Cuma ketika saya hendak melahirkan Amani, saya berhasrat untuk berpantang di rumah sendiri memandangkan mak saya tidak berapa kuat dan agak sibuk.
Kebetulan my SIL ada dua maid dan sayapun meminjam darinya...
Saya memang sangat risau bila ada orang luar di rumah memandangkan banyak cerita yang tidak baik mengenai pembantu rumah...90% adalah cerita negatif~maid larilah, maid pemalaslah, maid mencurilah....tapi memandangkan saya betul2 perlukan pembantu saya dan suami pinjamlah maid SIL. Namanya Sriati, anak2 saya panggil kak Yati...Orangnya OK, takdelah malas, rajin, anak saya agak mesra dengan dia, bla bla bla
Yati bekerja dengan saya selama 3 bulan lebih dan kemudiannya terpaksa dihantar balik ke agensinya semula..
ok full stop ... :p


*Anaqi menyempat sambil jaga Amani layan facebook, Afiq bajupun tak pakai lagi!

dulu sebelum ada Yati, anak saya memang berdikari,,,basuh kasut sekolah sendiri, breakfastpun kadang2 buat sendiri, beg sekolah kemas sendiri...semuanya sendiri...dari Anaqi sampailah Afiq..
tapi bila ada Kak Yati, amboi bukan main...air masakpun minta Kak Yati ambilkan...tu part anak2 saya....me myself sendiri cam maharani bangun pagi ala2 lepas solat dan membersih diri..pergi kerja, takpun buat aktiviti yang digemari...dah namanya ada orang gaji...
tapi sekarang...
we're back to normal lah...encik hubby sekali...no more lazy2 bergolek sakan kat karpet sambil tengok tv dan makan maggi...kena gilir2 jaga Amani terutama bila mummy kena masak...kena basuh baju dan macam2 lagi... hehehehe
dan paling yang nak I gelak pagi ni...bila godek my hp...
Tengok gambo2 yang diambil oleh anaknda2ku ini...
Anaqi ngan gaya unta...

Mona Yana

Akid n dinasour

video

ni pulak time Afiq n Akid punya turn jaga Amani...siap nyanyi lagu tepuk amai2 lagi..
Amani batuk n selsema sejak kelmarin...
jangkit kat nursery...shian anak mummy..
Hidup tanpa MAID...bagi I adalah normal..ngeh ngeh
susah takdelah susah sangat...cuma agak sikit penat...tapi tu ubat untuk menguruskan badan secara semulajadi :) . Yang bagusnya anak lebih berdikari dan saling membantu...hubby takdelah nak bergoyang kaki...betul tak dedet,..malam ni awak masak spaghetti...wokeh...

Comments

mama zharfan said…
me pun dh biasa tak de maid..:)tak de prob sbb hubby rajin tlg2 :) bab2 kemas rumah memang me jrg buat..me uruskan bab2 masak ajer :)
yatie chomeyl said…
bagusnya anak2 u ayu, semua leh di harap utk jaga baby...mcam ni xde maid pon mommy OK je lah kan ;)
suzz- alah tegal lagi biasa... :)rajin hubby u...

yatie- alhamdulillah setakat ini semuanya bagi kerjasama...berebut nak jaga amani..heheh

Popular Posts