Saya Terlalu BZ sampai Pemeriksaan Amani Tertangguh!

Saya terlalu bz....bz ngan aktiviti wajib, afdal, sunat dan harus... Yang harus bab jemputan2 makan jamuan hari raya, ngeh ngeh... Buku diatas buku appointment ngan klink kerajaan (klinik kanak2 dan ibu mengandung). 4 dari 5 anak saya semua saya merujuk ke klinik kerajaan kecuali Akid ajer ke klinik swasta.. Memang banyak beza dari segi layanan dan masa rawatan...
Swasta ~kejap, layanan mesra, bayaran mahal, sekali pergi beratus habis
Kerajaan~ tempoh pemeriksaan lama, layanan OK-OK ajer, FOC
La ni buku rekod kesihatan punyalah tebal... rasanya saiz lima buku tulis harian=buku rekod kesihatan. Ni last 3++ weeks checkup, Amani kena inject untuk 3 bulan

kena timbang....cam nak tergolek jer Amani kat dalam tu... ngehngehngeh
kemudian ukur ketinggian, ukur pinggang (heran betul bukan boleh pakai baju kebayapun), ukur punggung dan ukur lilit kepala...time ni Amani memang tak reti duk diam...

Lepas tu pakai baju balik...kena tunggu nama kena panggil...nasib baik hari itu orang ramai lah pula... selalu I datang takde orang hehehe (klinik kat Taman Tun dr Ismail)
Tapi apa yang best klinik kerajaan ni bukan hanya kerana FOC ajer...
Dia check satu-satu... dia check kuku anak2... dia usik sana-sana, sini-sini... nak tengok anak sesuai tak perkembangan ikut umur dia... kadang2 nurse tu panggil nama anak, try tunjuk warna2 cerah ada respon tak... sebijik apa yang dalam buku tebal suruh buat... dan nurse kena tick... kalau tak pandai... dia suh review balik next appointment... dasat tak??? hahaha korang ada pengalaman tak macam ni? tapi ada gak my frenlah, very direct tanya "ko ni cam takde duit jer gi klinik kerajaan"... ala... selagi mana I tak kisah dan puas hati.. kerajaan, kerajaan jugaklah... kita bayar cukai beb... insurans dekat RM1k (untuk satu famili) I bayar bulan2 cover gak medical... tapi tu untuk kegunaan terdesak dan perlu ajerlah... huhu


Kan Amani kan kan???
So appointment Amani 4 bulan sepatutnya 2 minggu lepas... I terpaksa miss kan sebab kena jaga exam... Mummymu terlalu bz'ssss... reappointment- esok kul 11 pagi...OoOooOoooOOOOooooo

Comments

mama zharfan said…
amani is sooooo cute!! kulit cerah plak tu heheh ;)
dia ikut my hubby suzz...klu kulit i...agak gelap :)

Popular Posts