Lai Lai Makan Ikan Bakar kat Alai Melaka..


Saya, Encik hubby dan Mak Biq bergegas ke Melaka dalam pukul 6 petang, hari Sabtu 20 Nov 2010. Memandang rakyat jelata dah dibawa semua oleh Mak Sha sejak pukul 2 tghari lagi. Kesian lak kat Mak Sha ngan Mak nak tengok rakyat jelata yang bervariasi perangai kalau dibiarkan lama-lama.
Sampai jer hotel, solat segalanya terus keluar makan malam...
kitaorang pergi Alai...dekat jer ngan Umbai...
menurut Mak Biq yang suka makan2 dimerata negeri, ikan bakar di Alai murah sedikit dari Umbai..murah + sedap...apa lagi wallet tebal (kecuali saya yang ada 80 hinggit jer time tu huhu~kes saya sentiasa sedar peranan hubby dalam menyediakan keperluan berbelanja, aiseh)

serius saya tak tahu apakah nama sumber protein ini..siput XY hoho
tak der orang amikpun masa tu..tapi si Mak Biq tanya apsal saya tak amik...
"maleh nak try makanan cam fear factor program jer"~alasan terbaek dari saya.
ikan kembong mata hitam, cencaru dan segalanya....fresh....
kupang ke kepah?...suka ati apa bendapun, nampak hijau segar malar didalam itu bekas..
anak saya beria suruh amik ketam..saya malas sebab satu keroje nak kena kopek dengan beria-ia...nanti mood nak makan hilang...konsentrasi akan terganggu bila sikit2...mummy nak ketam..mummy nak ketam...berbelas2 kali...
bakar jangan tak terbakar...pakai kamera murah dan free ni lah hasilnya kualiti tak berapa menjadi...meh kita salahkan kamera bukannya tuan amik gambar yang tak profesional hahaha
otak-otak...best ada yang merah ada yang putih....
dua2 try...dua2 habis dalam masa 5 minit...
see my butterprawn...tak sedap hoho...ingat masak style cina, ni masak style melayu. ala2 style Mak Biq masak jer kat rumah..melepaskan batuk di hujung kuali (peribahasa baru)
yang ni sedap...tapi sikitlah pulak....hahaha (sowi I thought only for my ferrut [read:perut] lupa dtg satu famili)
seekor anak ikan kembong kategori anak sulung saiznya buat Dedet...hahaha...cam takde ikan mahal jer jual kat situ hoho...(Ikan feveret dedet la ni)
ikan stim halia (lupa aaa nama ikan ni, saya redah amik jer)..

sotong goreng tepung yang sedap...

ikan bakar jenahak...saya suka gak...
Mak ngan Dedet tak berapa suka sebab dia letak cili boh (hahaha~sambal lah!)
Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut suka hati, Time bayar Mak Sha dan Mummy, Ooooyeah!!! Alai Alai nanti kami mari lagi :)

Comments

::dAuZsHaNLeY:: said…
siput xy tu namanye pepahat...sedap!
dah pernah makan...
Anonymous said…
good shared ayuarjuna.blogspot.com
dauZhanley- oo ya ke...ahaks..ok next time blh try

anonymous- :)
Hermit said…
ha betul tu, dah ingat.. pepahat ek? rasanya benda sama,diorang panggil 'ambal'.. pernah makan masa kat kuching masak kari (kering)... mmg sedap.. aritu mummy yg order so tak perasan pun ada siput tu..
Mama Zharfan said…
nampak sgt sedap!!! balik msia bolehlah me mkn benda2 ni hehe
namanya pepahat..sedap kalau masak cili + telur..baru2 ne makan kat sepang.. tp dalam gambar ayu ne nampak lagi fresh!!
dedet- tu la dedet apsal tak tgk sy orde kan saya dah melepas nak makan itu pepahat :)

suzz-- murah gak price dia suzz...agk berbaloi

baby (mama amana & arieff)- wah sedap ke..ala rugi tak try..huhuh
Ezay Hadry said…
best tu madam...
lame dh tk makan sane..
rendu nye ikan bakar umbai..
bese makan kt port klang je..dkt sket
kak ina kl said…
salam ziarah..tak pernah gi ke sini walaupun selalu ke melaka.

ooo rajin gak ek join dengan bloggers ...bestkan..
ezay...ni yang kat alai sebelum umbai rasanya :)..kat port klang dah mahal sikit...

kak ina- a'ah saya suka join akt bersama bloggers...hopefully satu hari dapat jumpa kak ina :)
mama tisya said…
ler naper tk amik pepahat tu..tktau nama ek..sedap tau...kita 1st time mkn kt sabak bbq&steamboat..tktau gk tp hubby yg ckp sedap..yum2
mama tisya- ramai yg kata sedap...ruginya tak amik...huhu

Popular Posts