Wednesday, December 22, 2010

Bubble Tea Anyone??

Korang suka tak minum air yang ada bubble... bubble... Syiok kan minum sambul kunyah jeli bulat..huhu. My feveret ni... especially "Pearl Milk Tea". So disebabkan ketaksuban saya terhadap air ini semakin menjadi setiap hari... Bertambah dengan secawan plastik harganya RM2.50 (rate kat kiosk my ofis), saya pun bernekad nak buat sendiri...saya pun beli itu bubble...
Seplastik penuh dalam 500gm berharga RM5, dah tinggal sikit sebab saya dah mencuba membuat sendiri berkali-kali. Ni kalau banyak cam dalam plastik lebih kurang RM1.50 :)
So rebus sekejap jer, lebih kurang masak maggi 2 kali (so estimate satu maggi 3 minit bila dua kali jadi 6 minit ler)~ takpun rebus sehingga empuk. Hoho.
Tada... Dibuat dalam gelas super besar, tapi wajib ada straw jumbo kalau tak korang minum cam sedut air kemudian kalut2 cari sudu nak makan bubble. Tak syiok. So setakat ni saya dah merembat 5 straw jumbo dari kedai Kak Noni dengan kebenaran. Huhu. Saya dah try minum bubble ngan air mocha, cappucino dan teh ais... klu nak buat ice blended boleh tapi jangan letak air (letak air gula sikit jer)... ok guys selamat ber'bubble'

14 comments:

mama tisya said...

aritu hubbyku ada order ice bubble green aplle...kita pn ada sedut skit..hehehe

ruha said...

mane nak beli bubble ni kak, ai pon suka , kat jj ou beli sampai 3 cawan aritu, kembung perut dgn air

AyuArjuna BiGoshh said...

mama tisya- me tak pernah try lagi minum bubble dengan air berperisa buah...nak try la...

ruha- kedai yang supply buat ait ada...kat old town ado...nak ko akak kirim kat member dia beli kat gombak .. :)

aNaYaNa said...

tak penah pulak makan bubble tu sumer..yang dalam air bandung tu kira bubble tak?hehehe

Mama Zharfan said...

mcm jelly ker rasa bubble ni? siyes nampak sedap!

AyuArjuna BiGoshh said...

AnaYana- boleh jer klu nak letak dalam air bandung...tapi tak pernah lak sy tgk huhu...

suzz- i suke...tak tahulah org lain...dia cam rasa agar2 liat sikit :)

Hermit said...

memang sedap... dulu (10+ years back)tak byk kedai jual, 1st rasanya kedai francais from Taiwan, Mummy memang 'hantu' sejak kat skudai lagi, zaman muda-remaja hehehe.. skang cam tak nampak dah kedai tu, tapi kena tgk gak sbb skang ni some shops selling this drinks tak sedap sgt..

AyuArjuna BiGoshh said...

dedet- bukan selalu awk tackle saya dengan membeli air ini kah...hahah...kantoi sudah

Hermit said...

yaloh.. sebab belanja awk saya kena catu duit minyak moto wahaha

K-Baby said...

Salam Mommy,
Jom menang cute slogan tees for your kids sempena pelancaran blog kami!
mykedaibaby.blogspot.com

Em's Family said...

mira suke giler.. tapi tak penah tau nak beli bubble ni kat mane

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

memang sedap.. ayu tau tak kat crefour yg baru bukak kat bdr bkt puchong ..dia jual berapa?? RM5 hengget tau..da macam harga nasi ayam!! eh nak jugakla beli.. tak taulak ada jual

AyuArjuna BiGoshh said...

k-baby- wahhh best tu nanti nak join lah :) thanks for inviting

amira- tak byk kedai tp rasanya supply barangan jual air mesti ada :)

baby (amana n arieff)- mahal betul smpi RM5 cekik darah...harap bubble berapa sen alh sgtnya...ayu tak sure klu kat area puchong...tapi sunway dan gombak ada :)

Anonymous said...

kat mana beli pearl tu?saya kat area penang puas cari yang tak masak lagi....