Kenapa Saya Hanya Tidur 3 Jam Malam Tadi?

Saya kena jaga exam malam tadi. Habis dalam pukul 9.30pm. Balik rumah memang jelas Encik Hubby sudah stress kerana Amani meragam (ops saya lupa stok susu Amani habis langsung di rumah). Sudahnya saya terpaksa melayan Amani yang agak moody malam tadi sampai pukul 12 malam. Pukul 1.30 pagi saya dengar suara Akid menangis. Rupanya Akid kena demam panas. Saya layan Akid, bagi dia minum air dan panadol. Urut badan dia (Akid mengadu kepala dia pening dan badan tak selesa).
Pukul 2.30 pagi saya tertidur sedar dengar Amani terjaga dan dia muntah. Aiks. Layan Amani pukul 3.15 saya tidur dan pukul 4 pagi saya terjaga. Hmmm saya berjanji dengan Yana nak buatkan chocolate moist kek untuk dia dan kawan2 kat tuisyen (tuisyen ni hari-hari diadakan selain dari belajar matematik, sains ada gak kelas hafazan~ anjuran student UIA dan kelab kebajikan admin cfs, fee yang dikenakan RM20 ajo).Antara kengkawan tuisyen Yana...
Gigihlah dalam kepala berpusing menyiapkan chocolate moist cake. Saya buh dalam cawan kertas comey so senang tak perlu potong2. Bagi jer sorang satu.
Sambil bakar. Sambil tidur.
Hasilnya dapatlah dalam 50 cawan... Dengan modal tak sampai pun RM15, very plain takde tambah kacang walnut dan icing, Sebab saya buat "moist" takut muak lak...
Kul 6 abis semuanya. Solat dan saya tidur sekejap. Pukul 7 pagi saya sedar dan demam Akid semakin panas. Yang menjadi problema dia langsung tak nak makan (tekak tak berapa sedap). So tengah plan abis kelas pagi ni nak bawa dia makan apa2 yang dia nak; selain pergi ke klinik...
3 jam jer. Kepala berat sekarang ni. Tiba2 saya teringat masa zaman belajar macam nilah kadang2 memang tak terlintas langsung dalam fikiran untuk nak tidur sebab terlalu banyak projek, asg yang perlu disiapkan. Cuma kini dan dulu situasinya berbeza. Sekarang ni semuanya demi anak, keluarga, kerjaya dan ianya semua kena dibahagi sama rata. I miss my "Me Time" badly :(

Comments

mie said…
fuh!!!
memang sibuk..
xsempat nak tido..
yang penting, anak anak..
mie- nak buat camne...demi anak2 terchenta..pejam mata..pejam mata :)
Em's Family said…
tak pe wak.. at least pahala tu!!
waahhhhh sempat banyak kerja sekali jalan.....
sawanila said…
u need ur me time kak....
aNaYaNa said…
semoga segala penat lelah diberkati sis..:)
Mama Zharfan said…
tak per ayu.anak2 kan asset yg tiada bandingan nilanya :) bila dorg dh besar and ada family sendiri, u will miss all those 'tak tido' moments....
amira- pahala dan tanggungjawab :)

yatie- kan yatie...bilalah boleh pegi spa

aNaYana- trimas sis.. amin

suzz- tu lah...apa pun dugaan kecil seorang ibu...moga semuanya sihat sejahtera, bahagia dan berjaya amin....i will miss that 'tak tido' moments :)
Hermit said…
mummy mmg 'robot'... bukan xleh beli je kek, sengaja susahkan diri.. hmmmm
selalu rasa takjub pada ibu2 yg pandai buat keke ne.. haiyaaa belum penah buat sebijik pun kek...
dedet- air tangan ibu lagi beshh walaupun tak sesedap mana hahahaha

baby (aman n arieff)- bolehnya i du;u memula duk tgk resepi kat blog org..huhu
that is one of the reason i really respect u, ayu...fuh..still ada masa buat kek..rajin betul.
hope akid dah sihat.

Popular Posts