Wednesday, March 31, 2010

Rindulak zaman Varsity..

Tadi, atas arahan Raja Permaisuri Agong so terpaksalah cari balik 1 pic yg di 'request'kan.. tup2 jumpa lak pic zaman universiti...

Wahahaha.. zaman muda.. more than 10 years ago.. rasanya masa tu pergi makan lunch kat Pan Pacific, JB atas jemputan dak2 junior (makan free beb - jangan tolak!).. dah last semester.. pic with my senior (hazami), Jali guard (same batch) & my junior (lupa nama -korang banyak sangat manalah aku ingat! hahaha).

Ni rasanya pic masa g air terjun kat gunung pulai kot (lupa dah hahaha)... bersama housemate.. Nu-c, YB kamaroo, & g-mie asmara... si g-mie ni ntah hilang g mana, last time still kat TNB Selangor still bujang... nu-c buka bisness sendiri kat Selayang, YB kat Pasir Gudang engineer kat sana.. rasanya diorang still kalah bab anak hahahaha... i'm still leading ngan bangganya... :P Terkenang balik zaman U dulu, rasa rindu lak. Antara aktiviti2 'top' time dulu;

1)Command & conquer(Red Alert) and Counter Stike. Addicted. Selalu gak g main with my best-bro (masa tu belum 'best' lagi, just 'bro'). Siap ada geng kat cc lawan dak2 Cina local... hahaha
2)ICQ & mIRC chatting. Pendek cerita buang masa!
3)CD pirate. Dulu ada koleksi lengkap Stephen Chow lagi. Bekalan movies tak putus.
4)Aksi2 Superman, welee, wekang & sewaktu dengannya (wahahaha- skang dah diharamkan oleh mistress, tiada kompromi!).
5)Karoake kat umah sewa ngan dak2 umah. Aktiviti wajib bila tiba final exam. Release tension menda, lagi tension adalah sbb org lain dok study korang sebok melalak hahaha.
6)Main Badminton. Juga aktiviti wajib bila final exam tiba. Main sampai awal pagi, kalau study lagi berfaedah!
7)Makan nasi kat gerai Pak Ali. Balik2 kedai sama. My housemate siap tekel anak sedara Pak Ali buat gf. Tak senonoh betul hahaha.
8)Tarik pokok. Dulu ada masuk team tarik tali so petang2 buat training tarik pokok. Ntah ada lagi ke pokok tu.
9)Lepak kat balai cerapan. Pergi pepagi buta ngan dak2 umah masa takde manusia waras. Masa turun tak perlu start moto, lumba turun bukit dgn pelbagai aksi beruk makyeh naik motor hahaha...
10)Curi line. I takdelah expert, biasanya terbelakang bab ni... belajor ngan si Zali & g-mie yg tahu teknik2 latest curi line kat public phone. Nak tangkap sila tangkap diorang wokeh!

Hmm... bila dilist-kan macam banyak lak aktiviti2 yg tak berfaedah, malas nak tulis... aduss.. it's amazing i still can graduate, memain je hahahaha... Peace... ;p

Jumpa lagi 1 pic i snap last time kat umah mak mertua... Teka-teki from Yana yg dengan bangganya tulis (& sendiri jawab) kat white board masa dia tidur sana.... Siapakah yg kecoh? Hahahaha (I dunno u lah)

Apabila berbudi pada dapur dan tong gas kemudiannya dikongsi...

wee..clap..clap...
satu pencapain yang baik dari Dapur Cik AyuArjuna...gila memasak ko...huhu
Ikat perut lakiku abis-abisan hahaha...
Rasanya bermula dari 2-3 minggu lepas..I ada buat blueberry muffin...(gambar mana ntah)...
kek coklat..yang sedap makan panas2 walaupun toping coklat die masih cair...huhu

muffin coklat buat Akid dan Afiq yang nak buat bekal ke sekolah...


Pai apple yang buruk rupanya tapi sedapla setaraf ngan pai kat kedai Kek 2-3 bintang..huhu..

lepas tu ada gak buat Pizza...dah I canang2kan dalam posting beberapa hari yang lalu...
so nak dipendekkan cerita setiap kali I masak..pasti I huluq sepinggan kat jiran depan umah..:)..dah alang2 masak lebih kita kongsilah kan...dah namanya berjiran...


tup2 semalam jiran depan umah pulangkan pinggan (hehe) bersama dengan barangan diatas..cam termalu la pulak...takde la memang niat memberi itu ikhlas tapi bila balasan begitu banyak cam..."alamak kak dah jadi seganlak saya nak hantar makanan kat umah akak"...adoilah...apapun terima kasih....banyak2...honey star dan susu 2 hari jer anak2ku pulun abis-abisan..makan malam, pagi...sesuka-hati...


Tuesday, March 30, 2010

' Si TeDi Buat 'Contest' : Bila Dak Itam Berdialog

Betul-betul susah nak buat pilihan..hmm Cate Blanchett ke Kate Winslet..hmm:( La..silaplah nak undi online Anugerah Bintang Popular Malaysia..so undi jerlah Kat Mentor!

Berikan 2 sebab mengapa kamu berkunjung, membaca dan mengomen di Kadangkala Diam Itu Adalah Lebih Baik?
2 sebab utama *
a. antara blog simple, beridentiti, luahan terjahan yang begitu sempurna
b. pasal kucing kesayangan memang menarik sekali...saya tabik ngan setiap tajuk posting huishhh...betul2 eye-cat...chyla

Berikan 1 tajuk 'entry' yang paling kamu sukai atau yang terkesan di hati! Tidak ingat tajuk, tulis isi-isi penting pun di terima.
BILa BuDak sakIT BoLos, akU RasA MahU CuBIT BonToT DIa sEBaB Dia TIDak BoLeh DuDuk DIam....

Berikan 1 tajuk atau perkara atau isu yang dapat membuatkan Kadangkala Diam Itu Adalah Lebih Baik lebih mantap, lemak berkrim dan di sukai ramai.
Antara makanan Friskies dan ikan goreng segar mana yang lebih bermutu tinggi!

"Saya mengharapkan Kadangkala Diam Itu Adalah Lebih Baik, Lebih Kurang Diam Itu Adalah Tidak Bermakna Tidak Baik bahkan Dalam Diam-diam Juga Akan Bertambah Lebih Baik"
korang paham ka?...seni sungguh slogan aku itewww..hahaha

Yang lain nak join jugak ke?..keterangan lanjut klik DAK ITAM!

Penangan Boring Alice In Wonderland...

I wonder...apa la yang best sangat movie Alice in Wonder...land...adoilah..
Antara alasan munasabah mungkin kenapa saya berkata demikian:
a. jalan cerita die kureng sikit....(ni pendapat dari hati nuraniku ini)..elemen grafik, karektor OK...tapi menonton cerita ini adalah antara pengalaman yang begitu menyeksakan...
b. cerita khayalan...kenapa nak harap lebih dari itu..
c. music score tak berapa banyak..
d. cerita tak kelakarlah...ala rugilah kartun menarik tapi elemen kelakar die kureng...
e. mungkin juga saya tak pernah khatam membaca buku Alice in Wonderland...hoho...

dengan menggunakan segala benda percuma yang pernah saya dapat..pergilah tengok Alice in Wonderland satu family pada malam semalam...


cuma kena bayar duit set combo pop corn...cam jadi tradisi tgk wayang kena beli pop corn...n biasanya my kids dah start makan pop corn tu time die iklan lagi belum start movie...aiseh...



antara terseksa dan teruja pabila dipaksa bergambar didepan kamera..haha...
Anaqi cam biasalah hari ISnin Hari Jidin die..duk sibuk tak nak pergi kes nak tgk cerita Jidin (makhluk asing) kat TV3...Yana ok jer...tapi selalu bising bila setiap kali nak tgk movie pasal die dah takde sweater..asyik pakai kaler merah dan saiz dah kecik...Akid lak sibuk nak makan sebelum masuk movie dan Afiq cengeng yang paling bersemangat nak tengok tapi untuk 30 minit pertama...lepas tu ajak balik...die takut betul tengok kucing salah satu karektor dalam movie tersebut..


Yang bestnya dalam movie tu ada 8 orang jer termasuk semua ahli famili I...hahaha...cam biasalah dah sememang sebati dalam diri anak2ku itu pergi mana klu tempat tu dieorang conquer maka panggung itu akan dibuat cam berada di umah sendiri..berlarian-larian tak hengat...


p/s: cam cerita Jidin kat TV3 lagi best..huhu

Monday, March 29, 2010

I Wanna Be a Project Alpha TV Star!


Huhu..glamer gitu....klu dapat jadi salah seorang Project Alpha TV Star!...

Mesti dapat make-up free...baju pun mungkin di sponsor free...pengalaman shooting yang tak leh beli dimana-mana lagi...mahu best tak hidup korang..hahah...jadi blogger taraf selebriti cam RedMummy la gamaknya....(I ni seorang yang amat penyegan dan sopan di depan kamera kui kui)..


Tips2 nak gi audition...

1. mesti ada rasa confident (tapi takleh terOVER confident takut frust menonggeng)

2. fizikal dan mentak kena well prepare...

3. takleh malau2 atau mengada2 tahap melampau...(jangan tak tahu malulah pulak)

4. bersedia menghadapi sebarang kemungkinan..mesti ada plan a, b, c

5. bertolak awal ke tempat audition huhu
tapi untuk Project Alpha TV Star!..apa yang perlu anda lakukan adalah dengan menghantar video ke http://projectalpha.com.my/auditions or projectalpha.ruumz.com/groups ..mudah dan senang sahaja....huhu...apa lagi tak reti2..hantarlah video korang kalau berminat ya, klu terpilih jangan lupa habaq kat kawe...huhu

this an example one funny audition Amrita Super Star 2..click this link FUNNY!


video

Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS. Auditions are now open! Check it out at www.projectalpha.com.my/auditions or projectalpha.ruumz.com/groups

Sunday, March 28, 2010

fabuLOVE giveaway!


for further information click banner!
the requirements:
1- This giveaway ONLY for followers.(Become follower if you are not) done
2- Spread the word on your sidebar and in a post. -done
3- Add CuteandYummy's link in your blog list -done
4- Leave a message in my comment and pls also leave email address so I can find you-done

This giveaway will close on 21 April, 6 pm(KL time) and will announce the winner on 22 April 2010.

1st GIVEAWAY BAZAR KERONGSANG

Keterangan lanjut klik BAZAAR KERONGSANG!
jom..jom tarikh tutup 24.4.2010

Cabutan Bertuah MYBABYSHOPONLINE

Jom join contest ni...
best2 tarikh tutup 4.4.2010..
keterangan lanjut klik kat banner ATAS ya!

Saturday, March 27, 2010

Belajar buat Pai Apple dan Pizza bersama FAMA

Saya join kelas memasak Pai Apple dan Pizza bersama FAMA hari ni...yup Sabtu bermula seawal 10 pagi di K-Shoppe Seksyen 11 Shah Alam..
sarapan pagi yang disediakan..nasi lemak, karipap, kuih talam n teh panas..yum yum

Ni lah Chef Khairul dari Hotel UITM...simple dan senang jer cara ajaran die..memang sungguh berkesan...disamping Kak Manja orang kuat FAMA yang menganjurkan bengkel ini..

saya juga sempat belajar perbezaan doh lembut dan keras...yang kiri tu lembut..sebelah kanan agak keras..

ni lah Pai Apple yang sudah siap..sedap makan panas-panas..ni resepi die;
Untuk sugar crust:
260 butter (guna buttercup)
100 gm icing gula (cap Prai atau CSR)
400 gm SOFT FLOUR/CAKE FLOUR (boleh gak guna Tepung Cap Sauh)
8tsp Fresh Milk
Method:
1. Masukkan butter dengan gula icing dalam mangkuk uli sampai sebati.
2. Lepas tu masuk sedikit demi sedikit tepung dengan diselang-seli susu yang telah disukat sampai sebati.
Untuk inti:
Apple hijau (ikut suka-2-4 biji pun ok)-potong dadu
gula sikit
kulit manis sikit
mentega sedikit

masak ikut jenis oven dgn suhu 150'c-180'c, selama 25-30 minit
ni lak cara nak buat doh pizza...

1 kg bread flour/strong flour (boleh beli kat kedai jual barang kek)
1 NOS telur
7.5gm dry yis (yang serbuk cap mauripan)
1/4 corn oil/olive oil..segala jenis minyak boleh guna
130 butter
1/2 tbp salt
500ml warm water (jgn terlalu panas atau terlalu sejuk)

method:
1. masukkan kesemua bahan dalam mangkuk besar..(klu ada meje cam atas buat cam diatas pun boleh)..
2. Uli perlahan-lahan diselang-seli dengan air..dah sebati rehat 10 minit hingga 15 minit..
3. Lepas tu boleh bentukkan doh pizza ikut citarasa masing2..
topping ikut suka...letaklah nenas, hotdog, isi ayam, cendawan, bawang..dan cheese morezella jgn lupa ya....Bakarr suhuu 150'c dalamm 20 minit jer

klu buat sekilo tepung boleh dapat 4 tray cam diatas...group saya punya yang tengah2 yang bawah..

kak Yati dari Majalah RASA pun jadi peserta sama...best sempat I borak sakan ngan die...

ni Kak Norlis dari Majalah Sri Dewi & Keluarga....antara orang kuat untuk bengkel ini

balik rumah terus try buat Pizza untuk anak dan suami terchenta dengan menggunakan segala bahan yang telah tersedia di rumah...ta daa....bolehlah walaupun tak setanding pizza hut...sedap gak huhu...

Cabutan Bertuah Raflessia Collection!

saya nak join giveaway ini...
anda nak jugak ke....??
noleh..boleh...klik sini RAFLESSIA! ya untuk keterangan lanjut..

Friday, March 26, 2010

@29th KL International Book Fair 2010 PWTC dan sedikit story pasal makan free


Yeahhhh...abis2 kelas Norleen dari library call..."Ayu jom gi pesta buku...buat book selection untuk subjek u..sambil2 pilih buku text baru utk sem depan"....I bereh ajer..janji Anaqi dan Yana ada orang boleh tolong amikkan...no prob...

dalam banyak2 buku..I berkenan yang ni la...hahah..takde kena-mengena dengan subjek yang diajar...huhu


ada gak rak buku yang tak leh pilih bukunya untuk dibuat listing...hmmm..banyak gak buku yang dipilih...tapi tak banyak pilihan cam tahun lepas..paling best buku subjek I ajar Database banyak yang baru..so rembat untuk recommendation text book (best2 dapat buku free lagih..suka gitu)..abis buat selection lebih kurang kul 12pm..lepastu jejalan kat booth majalah dan segalanya yang ada disitu..cam biasa bila supplier bawa..die akan belanja makan punya...kali ni makan kat Restoran Hotel Pan Pacific betul2 sebelah PWTC (termasuk ni dah 5 kali makan kat sini bersempena dengan Book Fair)

Inilah bro Rozaini dari KOOP yang bawa kami ke Pesta Buku kali ini...

dekorasi di Restoran Hotel Pan Pacific KL..

barisan makanan separa masak ala2 mentah...sushi...best2

antara barisan makanan melayu yang dihidangkan..huishhh..panjang nooo...

nampak cam byk...tapi nasi kureng sangat..semua lauk i amik untuk test rasanya...(tak breakfast punya pasal)..

ni antara makanan yang I tak pernah miss amik..salmon and chicken smoked...makan ngan mayonis dan cheese sauce..

ais krim penutup bicara makan tengahari ku...

hasil kautan yang tak seberapa...buku cerita satu RM1..majalah Nona dan Rapi (belipun sebab dapat free gift huhu antaranya lipstik, buku nota, voucher Kenko RM10 dan sampel syampu)

Sampai opis kul 2.10pm..kul 3pm ada meeting...warghhhhh....lepaknya terasa kebas kakiku ini...plus kekenyangan yang amat..mata dah stim sangat ni...mana la bantal...mana la bantal...ops meeting kul 3pm...aisehhh