Friday, April 30, 2010

Sikit2 Ajer...Hadiah dimenangi untuk minggu ini

Apapun alhamdulillah, sikit ke banyak ke, penyertaan secara suka-suka membuatkan bibirku tersenyum lebar... walaupun dalam hati menjeruk rasa dengan perangai anak muda (ahaks, boleh rujuk pada entri sebelum ini)... hari ni saya berjaya mengutipnya pada waktu makan tengahari..
hamper Revlon bernilai RM200.. cam dah kena agihkan kat adik2 saya ler... yang lama 2 set tak sentuh-sentuh lagi tuh..

voucher jaspal RM150, pas konsert Tokio (saper nak??), cd Tokio, perfume Playboy buat Dedet ahaks...

origin thingys...suke suke...
singlet eh...ahaks...esklusif ni..dari Melinda Ooi... (buat baju tido..seksi sikit hoho)

Pas masuk parti "50 most eligible bachelor" malam ni.. kat Zouk (saya mmg tak pergi tempat macam tu hmm..so burn jer), langganan Cleo selama 6 bulan free...wow weee

Barbie Fashionista....untuk Yana (daa)...

sandal IPanema..Gisele Bundchen..untuk saya.. :)

dan encik hubby menang tix sunway lagoon RM400... sangatlah best (ada gak prog ke sunway lagoon pada minggu cuti sekolah nanti)

rezeki untuk minggu ini...hepi hepi..


Entri Begitu Emosi Hari Ini

Saya begitu emo...
Dengan perkara yang saya berhadapan minggu ini ..

Saya berasa sedih bukan hanya kerana saya sebagai seorang ibu, guru, penjaga tapi sebagai manusia juga...

Tanggungjawab saya menggalas situasi ini adalah sungguh besar dan ini bukanlah kes pertama saya..ini adalah kes ke-9 saya menghadapinya...dan 75% apabila saya berhadapan situasi sebegini ...kebanyakan mengambil keputusan yang sama...

Menggugurkan Kandungan

hmm...hasil buah fikiran anak muda yang sudah terlanjur...

salah siapa...

kenapa..

macam mana...boleh terjadi macam ni...entahlah...


Terdapat 4 jenis keguguran cara paksa yang biasa dilakukan oleh pakar perubatan (ehsan gambar dari seminar yang saya anjurkan 3 tahun lepas)


1. Melalui pam/suction


2. Melalui keracunan garam



3. Kaedah D&E



4. Kaedah D&C



Saya tak tahulah sekiranya ada cara lain secara paksaan..tapi ada juga yang menggunakan cara induce..yang mana pintu rahim akan dipaksa bukaan 2cm..kemudian proses meneran seperti bersalin (biasanya untuk keguguran semulajadi kerana bayi tidak jadi dan sebagainya bukan paksaan kerana tidak menghendaki janin tersebut)..
Apa yang menyebabkan saya begitu emosi dengan perkara ini, adalah sifat "cuci tangan", "gali lubang , tutup lubang"...angkara malu, tidak sanggup berhadapan famili, tidak bersedia untuk berkahwin pada usia muda dan banyak lagi....
Kesilapan yang dilakukan ..tetap sudah berlaku...tapi perlukah kita melakukan kesilapan yang sama dengan mengambil jalan yang mudah seperti melakukan pengguguran...adakah ini jalan yang terbaik untuk menghadapi masalah yang dihadapi ke?....
Apa dosanya janin yang dikandung...dan adakah kita perlu menafikan hak seorang bayi yang tidak bersalah untuk terus hidup di bumi hanya kerana kesilapan yang kita lakukan...

jangan jadikan anak kecil yang tidak berdosa mangsa keadaan..mangsa kealpaan...
sesungguhnya saya sungguh beremosi hari ini...
masih banyak ruang dan peluang untuk perbaiki diri....

Thursday, April 29, 2010

Preview IronMan 2


Dapat 2 preview tix Iron Man 2 dari Hitz.fm online, memandangkan saya ada diskusi aktviti dengan geng2 fellow malam tu so hanya my hubby bersama akid dan anaqi yang pergi tengok...lagipun dieorang tu memang hard fan Iron Man...Malam preview di Cathay Cineplexes bermula pada pukul 9.15 malam..yang best banyak karektor dalam IronMan muncul pada malam itu... :)
Anaqi bersama dengan salah satu karektor filem Iron Man 2..

Akid dan Anaqi... gambar tak berapa cantik guna HP dedet yang tak berapa canggih (pemberian ihsan big boss hahaha)

lagi...layan picture..sangat cantiklah mask/helmet Iron Man 2...survey kat toys'r'us RM170++.. tgh aim nak dapat hadiah tu... huhu... masa Iron Man 1.. I dapat 2 mask/helmet die..best kan

bersama..figurine action Iron Man 2..

ohh yeah Mr Tony Stark versi Malaysia.. hahahah

balik kul 11 lebih...remark dari my hubby "BEST la"....

Tuesday, April 27, 2010

Saje jer nak share..uikhss

saya terkesemia...sekejap...
bila membaca ini bebelan dari blog ini http://syanaf.blogspot.com/2010/04/saksi-orang-yang-berada-di-kawasan.html dapat rasakan..bayangkan perasaan jika ahli keluarga saya menerima nasib seperti itu..silap siapa...ntahlah... ..

itu cerita sedih..
cerita gembira dari saya...
dapat parcel besar..
huhu..walaupun dah dapat agak hadiah takde lah best manapun kan.. :)


parcel dari KFC...dihantar oleh ABX yang semengah..semput jer memanjang..aceh

*

*

*

*

dapat patung chicky sama saiz Anaqi (ni patung Chicky yang kedua I pernah dapat) dan voucher set dinner plate (2)..

tocei tocei..menang dari Contest Chicky carnival...bulan ni rasanya 3 kali I dapat dari KFC..pertamanya sebab jadi the first 1000 member of snax.com (dapat zinger set) dan yang kedua contest FB under snax..(dapat satu set barrel KFC)..syukran..dapat makan ayam kena cucuk untuk tambah lemak..kehkeh

ni lak hadiah eco-tupperware dari FB,,(gambar anak I terpilih) dan barangan dari movie magazine Princess...

voucher RM30 dari 7 eleven...hmmm

Hadiah dari Mak Big special dari Hong Kong...

dari 7 eleven...tak minat camana ehh

glee...glee..geli...geli dari 7 eleven...ahaks
conquer ehh hadiah dari 7 eleven...tak ehh tu semuanya luck masuk on-line mana tahu nak dapat..apapun suka jer....maknya sin chan ma...

Monday, April 26, 2010

2 Karektor 2 Pencapaian Berbeza

Memiliki anak lelaki dan perempuan yang tidak jauh jarak umurnya..adakalanya kita sebagai ibu-bapa dapat banding-membandingkan terutama dari segi personaliti, karektor, penampilan mahupun pencapaian....

Anak Perempuan : Yana

karektor: manja, kuat berusaha (walaupun ada ketika nampak blur), jimat, sangat sayang harta benda, pengemas orangnya, suka bersendiri, sedih sangat kalau gagal capai yang dihajati (cam kalah dalam contest mewarna dsb)
personaliti: menarik, suka bergaya, jenis tak sensitif
pencapaian: suka menjadi yang terbaik, no 2 dalam kelas (utk ujian bulanan terkini), subjek semua dapat 98% dan 2 paper dapat 100% (hepi giler saya)


Anak lelaki: Anaqi
karektor: manja, mudah give-up (kadang-kala), sangat tekun terutama bila main games tapi belajar sebaliknya, bijak (cepat tangkap sesuatu perkara), mudah ingat
personaliti: seorang abang yang penyayang dan bertanggungjawab, mudah memberontak, malas, comot
pencapaian: tak kisah sangat apa nak jadi-jadilah, pencapaian terbaik setakat ni maintain di kelas pertama dari Darjah satu hingga Darjah tiga..(terkini result agak jatuh merundum..hemm)
Memanglah sebagai ibu-bapa kita takleh membandingkan anak...setiap anak ada potensi masing-masing tapi kadang-kala kita nak juga buat sesuatu untuk terbaik buat anak..
Cara saya dan suami juga berbeza...saya agak tegas dan garang terutama apabila menyentuh pasal pembelajaran dan personaliti...tapi jiwa saya lebih lembut dan penyayang terutama kalau "slow talk" ngan anak atau mendengar segala luahan isi hati anak...
Hubby saya die marah dengan anak jarang sangat..tapi kalau die marah semua anak akan takut..die suka reward anak dan my hubby akan kotakan apa yang dia janjikan pada anak...contohnya kalau u all baik this week kita pergi makan angin...sesibuk manapun die akan bawa anak makan angin..."janji tetap janji"
saya selalu tegur husband dengan cara die reward pencapaian anak melalui pemberian hadiah..saya rasa itu memanjakan..tapi bagi encik hubby itu memotivasikan...
entahlah...selagi kami sentiasa mencapai persefahaman dalam mendidik anak2 itu sudah baik dalam keharmonian sesebuah keluarga...paling penting doa tidak pernah putus untuk kejayaan anak-anak perlu berpanjangan selalu...

Road Trip with My Broadband

Asalnya saya bukanlah pelayar sesawang web yang tegar. Kerja saya hanya berurusan dengan mengajar, mengajar, marking, marking..Namun sejak saya mula berminat menulis artikel dan mempunyai cita-cita untuk sambung belajar secara tidak langsung keperluan melayari web adalah HARUS setiap hari. Apatah lagi saya mula menjadi seorang "blogger"..walaupun tidak setegar mana namun peningkatan posting dalam blog saya juga meningkat hari demi hari..

Disebabkan saya akan sentiasa melayari di web dimana sahaja menjadikan keperluan mempunyai "Broadband" itu perlu ada...Ini terutama "Broadband yang mampu mempberi capaian yang laju dan mudah disambungkan tidak kira di mana sahaja"...Walaupun terdapat banyak ISP broadband di pasaran hari ini pastinya pilihan pakej dengan harga yang berpatutan, kelebihan dengan ciri-ciri seperti kepantasan, "coverage", mudah (ringkas ada gaya seperti P1Wimax) antara ciri yang menjadi keutamaan...Antara waktu/masa yang benar-benar kepingin menggunakan broadband...

1. waktu pagi..sebelum memulakan sebarang aktiviti...saya akan membuka email terlebih dahulu menyemak segala urusan kerja mahupun peribadi yang masuk dalam inbox saya..

2. waktu saya membuat persediaan kelas, saya mengajar subjek komputer..saya perlu tahu tentang gadjet dan barangan teknologi terkini agar dapat dikongsi bersama pelajar..

3. saya seorang blogger...dan juga suka membaca blog-blog orang lain (rajin buat blog hoping)..apa sahaja cerita yang menarik saya akan men"update" terus...

4. saya sangat suka masuk contest online...so keperluan internet memang sangat tinggi terutama di waktu puncak saya berehat...aha...time makan tengahari ke....

5. mencari bahan untuk kajian penyelidikan....bersama broadband yang memberi hubungan internet secara tidak langsung memudahkan saya membuat carian..."segala maklumat dihujung jari sahaja"...ohhhohhh

6. dan banyak lagi....lagi dan lagi...

7. dan kalau ada broadband sekarang ni..dan ada aksess internet jom layan episode 8-10 Project Alpha Season 2 kat bawah....sangatlah best...jom layannnnn


video


Project Alpha Season 2 Episode 8



video

Project Alpha Season 2 Episode 9

video
Project Alpha Season 2 Episode 10

Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS

Sunday, April 25, 2010

Shopping kat Butik Levi's

Saya memperolehi voucher Levi's RM100 dari Peraduan Ikon XY Berita Harian kategori saguhati..penyertaan "last minute" akhirnya antara 6 peserta saguhati terpilih..alhamdulillah.
Pagi-pagi lagi lepas tengok rancangan Am.Max kat tv, sarapan kat kedai mamak, kami satu famili dah terpacul kat depan One Utama..Bayangkan sampai dalam kul 9.15 pagi...boleh pilih nak parking kat mana-mana..dan kami antara pelanggan yang pertama melangkah masuk ke dalam OU sebaik pintu utama dibuka iaitu kira-kira kul 10.00 pagi..hebat tak...hahaha

Masuk dalam bangunan OU cam biasa kena tunggu Butik Levi's buka...semangat yang amat..

antara koleksi dalam Butik Levi's yang terhad (butik kat sini kecik je)

Anak-anak I tak kira mana, dalam kedai orangpun dieorang main sesuka-hati...adoilah..

Hasilnya dari Butik Levi's beli t-shirt dan stokin untuk cik Hubby, dan stokin untuk saya..kena tambah RM4.20..oklah kan..
Lepastu pergi toy'rus abis RM43.00...huhu..beli mainan lagi cam biaselah..tapi ada sale untuk member card toy'rus so agak murah dan berbaloilah...
gi umah mak (jumpa sebab mak baru balik dari Umrah dan Biq dari Hong Kong)...dapat souvenir lagi..tocei tocei

sekian..

Saturday, April 24, 2010

Chempaqa's Giveaway

Saya memilih KATEGORI ENGLISH LAVENDER
Pada yang lain nak join jom...
tarikh tutup 25 April 2010..
jom..jom
Keterangan lanjut klik CEMPAKA!

PLAIN TEES OPENING GIVE-AWAY

yeszaa,,,
Pilihan dibuat oleh Encik Random.org...
Meh2 reramai join...
Keterangan lanjut klik PLAIN TEES!

Friday, April 23, 2010

Bahan Kajian Untuk PPUM..hampehler

Semalam pergi PPUM checked-up macam biasa...sampai sebelum kul 8 pagi...dapat nombor giliran kul 10.15 pagi...2 jam menunggu memang bersawang habis...I perasan satu perkara orang memang ramai pagi tu..tapi bila ada staff PPUM nak buat rawatan dia akan layan dulu :(

Ni kesan ambil darah kat tangan

Lepas tu ada nurse suruh checked darah, I oklah walaupun dalam rekod I dah buat last month..bila I baca borang sebelum buat ujian darah...dia tulis "Untuk Kajian PPUM..bla-bla berkaitan dengan diebetes"...I pun tanya ngan nurse tu "saya tak ada sejarah diebetes, familipun takde"...Nurse tu balas "Kena buat juga dik"...I pun oklah...

Ambil sampel darah, lepas tu die kasi minum air gula yang memang melampau manisnya...then nurse yang jaga kat kaunter darah arahkan I datang semula untuk amik darah lepas satu jam..I pun buat cehecked-up ngan doktor dan appointment segalanya, lepas satu jam I datang balik kat kaunter darah...nurse tu pun suruh amik darah...kali ni amik 2 kali...bila "tukang amik darah" nak ambil darah I ,die tengok tangan I cam bengkak...Dia tanya "tadi ambil untuk apa?"...I pun explain kat die dari A -Z...Dia tanya lagi "sekarang ni untuk apa pulak?", I balas "tak tahu kakak yang kat depan tu suruh amik semula"..disebabkan kat lengan dah bengkak die amik kat tangan lak..2 kali...

nurse yang jaga kaunter darah datang...Die cam kalut-kalut..asyik cakap.."alamak"..."alamak"..cam tersalah pandanglah...lepastu tanya I jumpa ngan doktor bilik mana tadi...

Lepas amik darah, botol tu I pegang ngan kertas I pergi kat nurse (kaunter jaga darah) tadi balik..I tanya die "Kak darah ni nak letak kat mana?"...Dia balas "Pegang jer"..I dah nak balik masa tu..Nak buat apa lagi nak tunggu kat situ tanpa sebab, I tanya balik "hmm..kak ni nak pegang sampai bila saya nak balik sebenarnya"...Jururawat PPUM berhemah tu pun jawab "Entahlah dik anggaplah ujian ni OLOK-OLOK jer, tak nak bawak balik meh sini" dia rampas botol ngan kertas I pegang terus die bawak kat mana ntah...Then lepas tu nurse tu siap pesan ngan I, 4 Mei kena datang balik untuk buat semula prosedur tadi...huh..apa kehal nya nak jadi bahan experimen buat kali kedua kan..

Gambar lengan yang dah bengkak

Bengkak tak hati...dahlah kita dibuat sebagai bahan kajian..lepas tu silap bagi arahan...boleh balas balik anggaplah ni OLOK2 sahaja...hangin betul...kalau doktor dah lama I sound direct ni sebab jururawat yang tua berumur lebih kurang mak I..dan I masih lagi ada rasa hormat sebab dieorang tua...paling sakit hati kita buang masa berjam-jam untuk bahan kajian end-up tanpa dengan ucapan terima kasih bahkan kena perli lagi la....sakit hati woo...sabor..sabor...