Monday, May 31, 2010

‘Big Fish Moment with Pizza Hut’

Saya tahu...adalah terlewat..
Berkongsi cerita kenangan di Pizza Hut..
Namun memori bersama Fish King Pizza kukuh terpahat..
Bersama keluarga meraikan Hari Ibu pada malam Ahad...
Saya bukanlah peminat ikan yang tegar..
Memancing ikan hanyalah di pasar..
Tapi kelainan pizza hut memang terserlah..
Variasi pizza setiap musim kelainan kami menanti dengan sabar...

Ikan di laut...asam di darat...
Dalam periuk bertemu juga...
Walaupun pizza makanan barat..
Orang Asia meminati jua..

Mother's Day di Pizza Hut Taman Tun,
Penuh dengan pelanggan setiap malam,
Apalagi promosi Fish King menjadi rebutan,
Saya dan famili tidak mahu ketinggalan..

Menanti penuh sabar,
Walaupun perut dah lapar..

Pinggan disusun tanda bersedia..

Nak ngap pizza bila-bila masa..

air pepsi pembuka bicara selera..
minum hendaklah hanya seteguk dua..
kalau terlebih takut terkenyang pula...
rugilah kata nak menikmati pizza sepenuh jiwa..
sup cendawan pilihan anak I,
lemak berkrim disukai ramai..

barbeque chicken best banget..
terbaik sentiasa hangat!!

pizza istimewa adunan sempurna..
dipesan bagi memenuhi kehendak semua..

yeszaaa...yang dinanti sudahpun tiba...
Fish King datang...marilah pekena..

makan-makan bersama keluarga..
di Pizza Hut pilihan 1Malaysia..
penuh selera tidak kira masa...
apatah lagi di Hari Ibu sesuatu yang istimewa..
makan bersama berkongsi gembira..
mengeratkan silaturrahim sesama..
bersama anak dan ibu tercinta..
begitu bahagia menebal terasa..
Fish King...Raja Ikan..
Terbaik menyelerakan..

Fish King...makan..makan..
tak cukup satu tambah berpinggan-pinggan..

licin..berkilat...menawan...
ahaks..
gendang gendut tali kecapi...
kenyang perut senang hati..
menikmati Fish king sentiasa dalam memori..
kesedapan terbaik menjilat jari...
Umpan dah kena nih, jom lah makan!

Sunday, May 30, 2010

Kronologi Detik-Detik Kelahiran Princess Kedua

Hari Rabu Malam Khamis (26.5.2010)
Akid sibuk ajak I ngan Dedet cari kek untuk Teacher's Day kat sekolah die..So malam tu I ngan Dedet, Akid n Afiq gi Kedai Kek King's sek 14. Yana dan Anaqi tinggal ngan Yati (maid my SIL). Asal mulanya I ingat nak buat cup cakes, tapi macam tak cukup bahan jadi I sajer beli kek sponge dan kek gulung yang dah siap..Alang2 dah keluar Dedet ajak gi Giant KJ, nak survey vacuum dan basikal "Exercise"...so dah dapat jalan bukan main sakan I duk pusing sana-sini...

Balik rumah dalam kul 11 malam, I tidur budak2 kecik itew...dan I rasa cam kena gi hospital walaupun sakit nak bersalin tu tak adalah lagi...gatal sangat kan..kehkeh...

hubby hantar hospital kul 12 am lebih... Dr. review die kata baru bukak 2cm...ni kira kalau masuk lari pecut belum tentu bersalin lagi...tapi sebab kena review kat dewan bersalin terus kena tahan wad... so I pesan ngan cik Hubby...kalau kat PPUM bersalin kena survive sendirian...so tak yah lah buang masa tunggu kat luar...huhu..so die settle anak2 ada gak paedahnya..

Dalam kul 2am naik wad M1- ni semua tempat berkumpul orang2 pompuan yang ada kes ataupun belum bersalin...kebetulan first class bilik occupied..I masuk yang biasa..tapi nurse tu ada tanya kalau nak kosong nak transfer wad ke..I malaslah..boring lagipun duk 2 orang satu bilik...

Yang bestnya kat wad ramai2 ni..macam2 pengalaman cerita yang kita akan dengar...kira buat geng bergossip la..siap ngan nurse tu join sekali ahaks...dari kisah kat TV sinetron tasbih cinta sehinggalah cerita pengalaman bersalin..memang tak boringlah..dah memangnya waktu melawat berapa jam lah sangat...

ada satu kes kakak kat situ..die kerja kat gerai...die boleh tak perasan baby dah keluar kaki..(kes bayi songsang)..siap boleh tangguh gi hospital... kes tunggu sang suami bali kerja.. ahaks... Dr. kat PPUM terpaksa seluk keluar kaki kanan dulu, kendian kuar kaki kiri, tangan kanan, kiri, bahu sampai kepala, koyak gaban gitew... akak tu boleh kata "aku tak tahu dah..lantak sakit giler tahap macamana dah"... kitaorang gelak jer dengar kakak tu cerita...

27hb mei 2010, Dr datang review kat wad...
tapi pagi "full house" dewan bersalin...wad pun full...ramai nak bersalin mentang2 esok cuti straight 3 hari..hehe..even ada 2-3 rakan baru I kat wad dah buka 4cm pun kena tunggu kat wad..so dieorang pakat-pakat buat senaman permudahkan bersalin kat wad...hahaha..ada siap gi kirim kat husband bawa teh ais, ice blended coffee beans la...

kul 7pm, I kena turun labour room dan kena induced... 6 hours Dr akan review balik. I lak mana boleh lepak lama2 atas katil, cukup satu jam keluar dari labour room duk ngan Dedet sambil jalan2 sekeliling luar dewan bersalin... Kul 11pm I suh Dedet balik.. kalau ikut tunggu 3H2M kalau tak bersalin duk kat luar dewan cam buang masa ajer..lagipun kalau bersalin nurse akan call punya...so Dedet pun balik..n janji akan visit I esok pagi...

kul 2am Dr. review, still 2cm. Dr suruh duk kat wad balik kul 8pm second dos induce...wah..time ni I rasa berapa kali daa I nak kena turun naik turun naik wad...sepanjang duk kat dewan I rasa lebih 6 orang duk menjerit bersalin ahaks...

naik wad tingkat 2 lak ni... dah ada rasa contraction dan kerap... berapa kali dah I ke toilet sakit perut... tapi yang bestnya duk kat wad ni tak stress sangat cam duk kat dewan bersalin...sampai nurse kat wad tanya I tak nak suh Dr. review nanti boleh turun dewan bersalin cepat..I cakap tak nak... nanti stress jer lebih... nurse gelak jer...kul 6.30am.. I rasa nak turun Dewan jer...suh Dr. kat wad review... terus Dr. tu melompat bawa turun I kat dewan kata dah bukak 7cm..hak aloh.. panik jer lebih Dr. pelatih ni...

kul 7.am.. Dr. pakar kat dewan bersalin membebel saperlah buat VE kat I tak betul kata bukak 7cm tapi sebenarnya baru 4cm... tapi I kat dewan bersalin cam sakit tergolek2... dalam hati I biar betul baru 4cm...I minta epidural kat Dr... die tak kasi lak... Dia kata.."Ayu, U anak kelima so sakit bersalin tak lama"... yo lah tu I sakit separuh jiwa... hoho... kul 7.30am terus I cakap Dr... I nak teran sekarang...sekali push terus kuar..wah dahsyat.. siap Dr tu cakap..."very good...good job pandai tarik nafas panjang..." kira cam A+ jer ahaks...tapi saiz berat baby 2.6kg, kecik jer... so memang senang lah... tapi memang masa sakit macam apa.. nak bukak matapun tak larat...kebetulan pulak pagi tu I sorang jer kat dalam Dewan Bersalin... pesakit lain semua dah selamat kena "operate"..ada 2 Dr. Pakar (Dr. Zul dan Dr. Inayah), Dr. MD (houseman), Dr. pelatih (4 orang), bidan (3 orang), nurse praktikal (4 orang)..siap dieorang tolong cuci gigi I, basuh muka...buat I milo..dah terlebih ramai staff lak kat situ..paling best...sebab contraction dan push guna teknik yang baik...takde luka dan koyak langsung...wahhh I am so happy... lepas tu Dr. kata no stich... I rasa nak terus turun katil dan jalan balik naik ke wad.... hahaha...tapi dak ehh kena tolak gak duk atas katil...

naik wad kul 9am... Dedet tak sampai lagi... baru I perasan waktu melawat kul 11am...so punyalah tension nak mandi.. baju, sabun segalanya semua kat wad bawah.. I lak kat wad level 3 (tempat orang dah bersalin)... Adik I, dua2 sampai dulu bawa KFC... hoho... korang biar betul...kata adik I, kata makanan kat hospital ni tak sedap...ni bawak makanan yang segera boleh tahan sedap..siap belikan I ayam lada hitam...berminyak lah dek oi...tapi I makan berger zinger, mash patato dan nugget...nasib baik gak adik I bawa makanan tengahari tu dieorang tak kasi makanpun...ter"miss"..ishish....

kul 11.45am...askar2 datang ngan dedet...hoho...dah rasa cam taman tema kanak2 jer hospital tu... kul 1pm I suh dieorang balik...sebab confirm besok I akan keluar hospital...

dan sememangnya esok..after Dr. kanak2 dan Dr. gynae review...semua ujian dari Dr..ok dan normal I pun balik... dengan ahli baru... si kecik tonit... 2.6 kg ya....

sorrylah entry tanpa gambar memandangkan hp I alih2 buat perangai takleh on...bateri cam rosak..sedey sangat....walaupun itu free tetapi ianya ada memori tersendiri... perghh tiada galang ganti....

"DouBle BirThDay GiveAway by LieSsa"...

yipeee...sangat suka tengok kat MyCollection2U..sangatlah menarik...
lebih menarik ada giveaway lagi...
harap2 diri ini bernasib baik huhu...
tarikh akhir 31 Mei 2010..perghh esok tu...jom join ..sempat lagi ni..
keterangan lanjut mengenai giveaway sila klik banner diatas ya!!

'Slogan Untuk abg eQ..."

saya memang tak ada DSLR..
saya memang malas nak edit picture...
apatah lagi nak buat entry contest panjang berjela...
tapi saya sangat suka dapat hadiah atau cenderajiwa ..kehkeh

so nak join contest ini ya!!

hhmmm...saya follow 'Kurasakan Something...' kerana
sesuatu terindah amat teristimewa, bukan kerana kesegakan dalam picture, mahupun helah-bermadah dalam posting bersahaja, i-follow kerana dalam pengisian ada perkongsian cerita bermakna, sekaligus menambah bacaan koleksi blog membuka minda"

p/s: pesanan penaja untuk keterangan lanjut klik itu gambar diatas ya...




Friday, May 28, 2010

Update: Ayu selamat bersalin

Petang semalam Ayu di-transfer ke wad bersalin & di-induce around 7:00p.m...
Alhamdulillah, Ayu telah selamat bersalin pagi tadi pukul 7:26a.m, 28 May 2010... (aiyak, sorang lagi budak May hehe).. thanks for all the doa & well-wishes from friends :)
Meet our latest member in the family, a baby girl... berat 2.6kg... sihat... nama still undecided, i kasi Ayu kuasa mutlak dalam bab ni (sebab dia yg do the hard part) hehehe Ayu pun ok & sihat... katanya penat & mengantuk sebab tak tido semalaman... tapi muka selamba cam biasa je hehehe... that's my wondergirl, thanks bebeh :P
Semua dok kalut nak ambil pic ngan baby... jgn korang penyek adik ngko dah... Paling happy sekali ialah Akid... dari dulu dok sibuk tanya hari2 "dah masuk bulan 6 ke?".. Kali ni bila baby dah keluar dia tanya lagi.. bila jawab cakap bulan 5, dia cakap "mengapa bukan bulan 6 dah keluar?"... i jawab je sebab Akid dok sibuk tanya so adik keluarlah nak jumpa abang Akid.. sengih memanjang je... hehehe.. i takleh lama sangat kat wad sebab my kids cam biasa dah buat sarkas kat sana, kena bawa diorang balik sebelum kena halau hahaha :)

Thursday, May 27, 2010

Pengumuman: Blog's owner warded

Just nak buat pengumuman on behalf of the blog's owner.. Ayu dah dimasukkan dalam wad awal pagi tadi around 1.00 a.m (selalu pun memang tgh2 malam buta)... she's fine... waiting for labour.. last time i checked her around 8.00a.m today she said "Menyesal datang hospital malam tadi, kan dah kena tahan"... Hahaha, that's her all right... :)

P/s: Saja je letak pic kat atas sebab tak tahu nak letak apa.. she'll be mad if I ask her to check under the bed.. LOL :P

Wednesday, May 26, 2010

Saya MC hari ini..tapi hati ini gusar lagi

Setiap minggu bila buat checked-up..mesti dapat MC...hmmm
Saya memang rasa badan dah penat tapi di kepala macam2 perkara nak buat...
Rasa nak pergi terapi shopping jer...ahaks.. Hari ni saya dapat cek dari Dumex Dugro RM200...
dan saya dapat souvenir dari Maybelline...

Tapi saya masih menanti...
1. 3 voucher (kfc, bhp dan giant)..
2. saya masih menanti 3 cek
3. 5 hadiah/goodies dari mag, fb dan contest online..
4. Bilalah saya nak bersalin...huhu...(ala2 lambat biarlah saya pergi interview dulu)
5. keputusan untuk menyambung pelajaran walaupun rasanya kena buat part-time based since dept saya kekurangan staff sekarang...huhu

Walaupun saya MC... ada 2 kerja sedang menanti, "question paper" nak siapkan dan esei my pengguna ala2 satu perenggan jer...camana tuh....

dengan mood rasa nak bercuti dan happy2...i am so lazy...to the max!!

Tuesday, May 25, 2010

BLUE VAN GIVEAWAY

van merah van biru,
U Marah I love U,
Giveaway mudah giteww,
Jom join jangan malu!

klik sini MEH! untuk keterangan lanjut...


Unethical Behavior?

“Hero sampai bila?” is one of my favourite questions to my wife... Regarding what? Well, most of the time i was referring to my kind, MAN... Generally perangai manusia terutama sekali dalam masyarakat kita. Just nak barkongsi pengalaman. First of all, I was lucky coz my line of work memberi peluang bertemu dengan pelbagai jenis manusia. Boleh belajar & ambil pengajaran dari ragam manusia. Most of them are men, muslim & non-muslim from PBT, GLC or private sector. Often they are persons with power & kedudukan in their line of work. Not all of them are spoiled brats, some of them are. I’m not gonna say anything about the non-muslims, what I really hate are the muslims ones (coz I’m muslim). Memalukan!! Minum arak, ambil duit, layan pelacur, simpan perempuan, gf berderet2, huha sana sini macam dunia takkan habis. Lebih jelek most of them already married & with kids. Sometimes terpaksa reka alasan bila ada request bukan2, most of the time I’m saved coz of my wife. My favourite lines “I takut asid”, “my wife sembunyikan my passport” or “if my wife bau liquor je I’ll be sleeping outside the house”hahaha… Yeah, they said I takut bini blablablabla… Whatever, I don’t care, as long as I can give them reason not to be there & getting involve… the only good thing about my work is I can choose where I want to stand, to follow or not to follow, to give or not to give… Muda, tua, semuanya sama. Memang lagaknya macam Hero, tapi sampai bila? What goes around come around… I believe in that. They’ve taught me something valuable, what men are capable of… so if you are a woman, just be very careful, muka baik tak semestinya baik. Sometimes my wife luahkan perasaan tension tentang student2 bermasalah, membuatkan i terfikir, sedangkan ini waktu belajar-dimana semuanya (duit etc.) still dikawal parents, what happen when they enter the REAL WORLD? When they are leaders? Where they akan digoda dengan pelbagai kenikmatan (lebih2 lagi yg percuma)? Are they gonna be anything like UNETHICAL persons I knew? Really scared me, coz my kids yg akan hidup dalam masyarakat ini kelak…

P/S; Mi, I knew u checked my mobile every now & then… that’s good!! I Love U too… :P LOL

Monday, May 24, 2010

Monday Blues, cenderahati dan informasi!

Tajuk entry diatas hasil kombinasi entry seringkas dari saya..
Yang teramat malas dan rasa badan yang penat..nak tidur ajer rasanya..
Pagi2 dah dah dapat tiket "Marmaduke" (2 pax jer alahai) Belated Birthday wish dari Blackmores bersama hadiah iringan :recycle beg dan voucher RM5
2 tin susu Pediasure..dari abbot nutrien online..best ni untuk2 anak..
dan kepada mereka yang tinggal berhampiran Bangi..
Kalau rajin dan nak makan coklat free...
pergilah kat Kilang Beryl's...
P/S: hari ni saya akan dapat maid sementara (pinjam dari SIL untuk tempoh 2-4 minggu). dan hari ni juga saya telah diberitahu pihak MSD UIA (cam HR), tarikh interview takleh dipostpone atau dipercepatkan untuk kenaikan gred...kalau terbersalin sebelum 31 May 2010, nampaknya saya kena apply balik next year :( ...takpelah rezeki untuk anak tetap ada dan saya tetap redha tentang itu...amin..

Sunday, May 23, 2010

Seronok Sakan Bersama Famili di Sunway Lagoon

Hubby menang tix Sunway Lagoon dari Visionkl.com, walaupun tarikh akhir 30 June 2010 tapi kami sepakat untuk melangsaikan pada hari ini...
Gambar sebelum masuk Sunway Lagoon. Kebetulan ada event "Chicken Run" memang ramai sangat orang pada hari ini.
posing gedik kat dalam Sunway Lagoon..
salah satu cara nak pastikan my kids dok diam... :P
antara lokasi pertama yang kami jelajah...best naik cam bot pelampung..ada ombak2 memang thrilled!
Akid dan dedet, Anaqi dan Yana layan "Space..."(ntah apeke nama) manakala I dan Afiq tengok ajer dari bawah...
ni lokasi last sekali singgah.. cuma Dedet, Anaqi dan Yana yang masuk. Seramke?... Hoho Anaqi dan Yana memang bagi remarked sangat seram asyik duk menyorok belakang Dedet..

Time dieorang layan Scream Park..saya dengan 2 orang budak terlalu bawah umur layan "Feeding Tiger"...seekor cekap, seekor lagi cam blur2..kesianlak saya tengok tiger Blur yang hanya mendapat 2 keping daging...asyik miss ajer daging tu dari mulut die..selamat masuk dalam air..
Carousel a.k.a merry-go-round...2 kali naik ni-masa mula2 sampai dan sebelum balik..
ni dalam masa dalam spinning cup...nasib baik saya tak mabuk...
ni antara acara kemuncak...main air...kitaorang main kat wet pool dan beach..
port ni paling anak saya suka...pintu sebelum ke beach park..duk menari ronggeng kat situ..
Banyak tempat yang kitaorang pergi kat Sunway Lagoon-pet land, naik roller coaster (Afiq pun naik macam tak percaya jer, mula2 nampak takut tapi dia relaks jer. Saya dan Akid penjam mata, rasa nak gugur jantung hoho). Naik wagon wheels, saya teramatlah gayat tapi tidak pula pada anak2 saya, bukan main syok dieorang melihat ke bawah.
Sebelum balik kena pulang wrist band (deposit RM10 setiap satu), atas permintaan anak nak jam Sunway Lagoon kitaorang tukar 3 dari 5...dapat balik deposit RM20..Oklah tu...tanda kenang-kenangan dari Sunway Lagoon...Ini kali ketiga kami satu famili ke Sunway Lagoon. Paling best semua guna pass entrance all parks percuma...Sangatlah Syiokkk!!