Thursday, December 30, 2010

Tahun 2010 Berlalu Pergi, 2011 kini menghampiri..


**Bye-bye teacher Yah, trimas kerana menjaga Amani selama ini. Amani will miss you so much :(
Terlalu banyak perkara berlaku sepanjang tahun 2010. Kejayaan dan kesedihan adalah perkara biasa terjadi dalam setiap diri manusia. Kita ambil sebagai positif "untuk mendewasakan dan mematangkan diri kita sebagai hambanya". Banyak juga perkara yang menyebabkan saya alpa dek leka dengan nikmat yang diberi. Dan adakalanya saya juga menangis mahu-mahunya apabila diuji. Itu fitrah manusia.
Tahun 2010, Amani hadir dalam hidup saya dan keluarga. Menambahkan lagi seri taman dengan kehadiran sekuntum bunga :) Rasanya cukuplah 5 orang cahayamata setelah 10 tahun saya berumahtangga. Kenaikan gred tangga gaji juga satu pencapaian buat diri. Dan saya sangat bersyukur tentang itu. Begitu juga dengan kemenangan yang diperolehi hasil daripada menyertai pelbagai peraduan. Yang sedey pun banyak tapi saya malas nak kenang semua itu. Biarlah ianya berlalu. Apa yang penting dalam hati saya tidak ada sekelumit pun dendam cuma ada gak rasa berjauh hati :(
Resolusi 2011, saya mengharapkan semuanya berjalan dengan baik, kesihatan yang cemerlang buat diri dan keluarga serta saya perlu memikirkan perancangan masa depan yang lebih panjang~janji yang belum tertunai ...Menyambung pelajaran yang tertangguh dan tertunggak sekian lama.
Thanks for all dua' and to all guys (my beloved readers) "all the best and happy new year :)"
Year's end is neither an end nor a beginning but a going on, with all the wisdom that experience can instill in us. ~quote from Hal Borland

Wednesday, December 29, 2010

Entri Tertunggak Sekian Lama- updated hadiah Dec 2010

Bukannya saya malas, tapi saya rasa terlalu banyak cerita yang lagi best dari menunjukkan hadiah Disember dari minggu 2 hingga ke 4. Minggu pertama saya dah update kat blog (kalau uol perasan ler). Posting ini adalah sekadar catatan terbaik diri dalam menceburi bidang ini ~contest addicted!

Cikedaut !

Minggu kedua hadiah yang diterima adalah...
voucer KFC ~ 1 bucket atas nama Yana. Contest dari e-chicky mail.
dari facebook GSC..

Sothys Ageless cream dari Majalah Herworld untuk Encik Hubby. Memang sesuai untuk Encik Hubby kelihatan mudo tak makan usia cam bininya yang terchenta. Ho Ho

2 botol air esklusif dari Disney Channel. Dapat hadiah saguhati sempena Akid dan Anaqi menyertai bergaya seperti Upin-Ipin..
Hadiah minggu ketiga...
dari MyEG facebook...apa itu drifting?...saya merepek dapat gak tiket..ahaks

Gift card nilaian RM100 dari FB petronas brand...suke suke, plan nak beli minyak enjin :p

Gambar Afiq tersiar dalam Majalah MamyBaby bulan Disember ~untuk ruangan percutian (kalau tak salahlah)..dapat item baby yang sangat berguna terutama buat my Amani :)

Pet Pet lagi. Yeay! Dari majalah Parenthood. Banyak lak dapat kali ni. Suke kita jimat belanja!

Minggu keempat...(last week before 2011)

GP winner dari tupai.com. Sangat cuns barangan The Tourist :)

Sempena anak-anak saya menyertai Ben 10 Boot Camp, nama Yana tercabut untuk antara 50 peserta bertuah. Dapat barangan sama seperti di event hari itu cumanya ada jam digital Ben 10.

couple t-shirt dari FB cornetto..saya dapat 3 set..hoho semuanya saiz M..aiseh Dedet pakai saiz L, macamana tu..

mini Jabulani dari website 7eleven..buat Afiq cinonit

dan last kali hadiah ni, perfume dari Ruangan Warkah Pembaca Majalah Intrend. Ada cerita tersirat semasa saya mengambil hadiah ini. Saya mula-mula hanya diberikan sample sebotol kecil sun play 15ml dan siap 'pic' tu suruh saya sign surat penerimaan hadiah. Saya terus tanya ya kat 'pic' itu "Bukan saya menang perfume ke?", 'pic' boleh balas 'ops sorry'..mengada tak...dalam hati saya dah berkata-kata 'apa kes ni nak tipu winner ni'. Bukan sekali saya kena macam ni bahkan berkali2. Geram gak. Selalunya saya amik hadiah dan terus blah. Tapi saya belajar ngan Ezna, we have right to ask, am I right?
ok..Jumaat ni saya nak gi mengedet ngan Mama Tisya dan Suziey (sempena kemenangan entry saya dalam Contest Korang Nak Tak?), syukran. Saya terasa begitu teruja especially bila berpeluang mengenali secara dekat mama blogger yang sememangnya selalu saya layan baca blog mereka hampir setiap hari. Besh!!

Subway buy ONE free ONE

Kupon ni dari suratkhabar The Star. Kalau tak salah last date boleh claim 31 Dec 2010
Dengan suka hati pepagi saya sudah terpacak di kiosk Subway di Amcorp Mall PJ ..
Tapi cam jakun jer pilih menu kat situ...siap saya pilih semua sos dan semua sayur kecuali bawang..

dengan harga RM21.++ dapat 4 rasa yang berbeza, ada chicken tender, meatball, daging dan lagi satu saya sudah lupa. Tapi Subway chicken dan meatball memang rasa superb. Roti saya pilih yang biasa dan parmesan cheese..Errrr cam rasa dah gemuk jer bila berjaya menghabiskan keempat-empat roti Subway dengan bantuan Anaqi, Yana dan Akid.
Best2...petang ni nak gi cari kupon lagi kat opis-opis orang lain..
siap serang gempur :)

Tuesday, December 28, 2010

Bila Encik Hubby Berpoya-poya di Cambodia

Encik Hubby saya memang pekerja yang sangat bz... bz like a bee...
Sebab tu kalau dia dapat berehat wah memang betul2 berhibernasi (adako makna perkataan ni dalam kamus huk huk). So dipendekkan story, in very last minute my hubby kena pergi lawat colleague dia kat Cambodia. Sebab penyebab kalau tak salah, pasal team kat sana tak paham tengok design dari pelan boiler. What ever la. Kalau diikutkan my hubby pun kena gak keje kat negara-negara seperti Cambodia sebab projek banyak masuk dari negara seperti itu. Tapi anak 5 beb takkan lah kome nak uruskan sorang2. Lotih ar. Hu Hu. Biar melepas gaji dalam pound pun. Ada saya kesah. Ahaks.

So meh-meh kita layan reramai gambar kat Cambodia dari hp Encik Hubby saya ya.
Motip picture? Nak menunjukkan dalam kesibukkan trip yang pendek pesanan isteri kat rumah sebelum berlepas pergi masih kuat dalam ingatan Encik Hubby. "Jangan lupa ole-ole Cambodia untuk saya ya". Ho Ho (gelak Santa Clause)
Encik Hubby gi shopping ngan kengkawan dia yang memang dah bekerja di Cambodia bertahun lamanya. So banyak tempat dia dapat beli barang dengan harga murah (kawan dia ramai kenal peniaga kat Cambodia~dah jadi cam penduduk tempatan lak). Kena tekan habis-habis. Memang Encik Hubby senyum bangga cerita ngan saya barang yang berkualiti dan best tapi dapat dibeli dengan harga berpatutan.
Motip pic ni? Nak menunjukkan penduduk kat sini ramai yang suka menaiki motor. Cam dah jadi kenderaan rasmi mereka. Ada gak kereta. Dan ada gak tut tut (hasil dari modifikasi sebijik motor bertayar dua kepada tiga tayar)...huhu hebat..hebat :)

Negara Cambodia cam agak berhabuk sangat. Mungkin terlalu banyak pembinaan sedang dijalankan di tengah-tengah ibu kota. Kemiskinan juga antara punca Negara ini nampak kurang fasiliti dari segi perkhidmatan awam dan sosial. Hmmmm..
Cuti Hari Natal tidak ada di negara Cambodia mereka kerja seperti biasa. Dan kebanyakan sistem kerja di sini bermula seawal pukul 7 pagi dan berakhir 7 malam (12 jam tu). Berehat makan tengahari pukul 11 pagi dan makan malam pukul 5 petang. Cam lain sikit ngan sistem kerja kat malaysia.
Sesak sangat. Tak kira masa.
Ini adalah Villa tempat Encik Hubby dan kengkawannya tidur berehat :P
Ada dekorasi taman. Menarik kah? Oklah ada gak kan.
Katil...ha ha ha... no komen.
Antara pemandangan rupa rumah yang ada di Cambodia. Hmmm...
Ni kalau kat Malaysia, mesti team Bersamamu TV3 dah datang lawat.
Tapi di Cambodia terlalu ramai penduduknya hidup daif seperti ini. Rakan saya pernah menziarahi satu kampung di Cambodia yang mana rata-rata rumah disitu diperbuat dari plastik :(
Tapi ada gak penduduk Cambodia yang mampu hidup di rumah batu. Kebanyakan terletak di ibu kota sahaja. Tapi bilangannya agak terhad.
Antara kedai cenderamata yang sempat Encik Hubbhy terjah.
Ho Ho Ho siap ada papan iklan ini lagi. Kat Malaysia ada tak. Habaq mai.
Dedet singgah tapi tak beli. Hampeh betul. Design takleh lawan Habib Jewels ya Dedet. Kemut arr...HahAha
Motip gambar ni? Nak tunjuk Encik Hubby naik tut tut sambil amik gambar. Ahaks.
Cambodia antara jiran yang paling hampir dengan Malaysia. Tetapi perkembangan dari segi pembangunan dan segalanya sememangnya nampak jauh perbezaan. Seronok dapat melihat negara orang sekali-sekala. Banyak iktibar dan boleh bermuhasabah diri, bersyukur dengan segala nikmat yang kita kecapi di bumi Malaysia~ harmoni dan selesa segala segi. Hmm :)

Monday, December 27, 2010

Birthday Anaqi Yang Ke-9 tahun!

9 tahun sudah Anaqi menjadi sebahagian daripada diri dedet dan mummy,
9 tahun sudah Anaqi mengenali segala duka dan suka memori,
9 tahun sudah Anaqi menjadi abang yang penyayang, garang tapi baik hati,
9 tahun sudah Anaqi mengenali hidup yang penuh cabaran warna-warni,
9 tahun sudah Anaqi menjadikan hidup kami seceria pelangi,
9 tahun sudah Anaqi bersama kami,
dan semoga tahun-tahun akan datang Anaqi akan terus sentiasa sihat, ceria, menjadi anak yang soleh dan sentiasa mendengar kata,
dan semoga Anaqi akan terus menjadi abang yang baik kepada adik-adiknya, mengingati dan menyayangi dedet dan mummynya senantiasa.
"Ya Allah berkatilah hidup anakku, moga hidupnya dilindungi rahmatMu, jadikanlah anakku antara umatMu yang soleh dunia dan akhirat" Amin.

Dan hari ini kami semua keluar makan tengahari di Restoran Sri Karak yang sememangnya feveret satu keluarga..Antara makanan yang diorder..
Nasi goreng Yong Chow (Rm6.90)

Durian pan cake (RM7)..sodap ni...sejuk, berkrim dan ada durian :)

Mee Laksa Kari (Rm7.50)- dedet punya, nampak macam pedas.

Nasi Lemak panas + ayam goreng (Rm8)- amik nasi lemak sepinggan 8 hengget. Tapi Anaqi makan share ngan Akid...so sekejap jer licin :p

Mee sup with fish ball (otak-otak)- saya makan ngan Afiq dan Akid gak. Fish ball tu best sebab rasa otak-otak yang spicy. Harga RM7..

ABC Durian yang rasanya memang kaw-kaw. Harga pun agak melampau..RM6.50 wohoo.

see the cambodians. Ahaks. Memasing bergaya ngan t-shirt Dedet beli kat Cambodia.
Yana dan adik-adik dah bagi hadiah.
Mummy akan masak special untuk Anaqi malam ni~Western food.
Dedet akan bawa Anaqi tengok preview movie Tourist malam ni juga.
Love you dear with all my heart, Muahhhhh!!