Anak Bujang Saya Yang Paling Besar Memang Rajin!!

My Anaqi masak sardin, percaya atau tidak tapi itulah kenyatataannya. Anaqi tahun ini baru berusia 10 tahun tapi memang sangat suke memasak. Selain dari sardin, masak telur juga antara menu yang paling suka disediakan (bunyi nama masakan cam gempak ajerkan? hahaha). Tapi telur goreng Anaqi sedap sebab die tiru versi Sheila Rusly kat iklan dalam TV.

Saya sebenarnya suka bila anak lelaki rajin menolong buat kerja tapi saya tak berkenan sangat kalau die berminat nak jadi CHEF. Hahahaha. Sebab mak saya duk komplen Anaqi suke tengok rancangan masakan-Food Discovery Channel kat Astro, kalau dia bukak habih orang lain tak boleh layan citer lain. Ya lah apapun bila Anaqi cukup matang buat keputusan biarlah dia yang tentukan cuma perasaan ibukan mahulah anaknya keje yang memerlukan/menggunakan kudrat lelaki. Ahem.

Ni pun antara perkara yang Anaqi suka buat. Banyak kali dah larang. Setiap kali saya masuk bayar isi minyak dia dah standby nak isi. Selalu saya bebel2, Anaqi pun pergilah lap tingkap guna segala perkakasan yang stesen minyak sediakan kat situ. Rajin bebenor.


p/s: Korang suke kalau anak ada cita2 nak jadi Chef cam Chef Wan....Ai cam kurang aaaa....



Comments

Syima Emi said…
bagus anaqi ni..sejuk perut akak ngandungkan dia.. tak tahu nak cakap apa pasal minat dia memasak tu sebab saya ni x de anak lagi kak.. hehehehe.. nanti dah ada anak sendiri baru paham kot..

tapi pendapat saya sebagai anak ni, hahahaha.. kalau boleh jgn la disekat minat dia.. dia tetap lelaki sejati wpon jadi chef.. tapi mgkin bila dia dh sek menengah, akak boleh la tanya2 nanti nak amek kos apa, nak jadi apa.. tapi biasanya, masa nak masuk U tu masa tu penting jgn tersalah pilih..

saya percaya akak tahu apa yg terbaik utk anak akak kan.. insya Allah, dia akan jadi yg baik dunia dan akhirat yg sentiasa gembirakan hati akak dan family...
alahaiii,yg membacenye ye pon terase sejuk kt [perut,hahahaha..
tingat kt adek zt no 2, paling x sangke die akan jd chef
Hermit said…
Loh mi... biaq pi la dia nak jadi apa pun.. err.. but artis xleh wokeh... pokoknye janji jd org baik2 & cari makan halal.. bereh ajo..
mummymer said…
anaqi is a good eldest brother.. selalu anak sulung dia dengan sendirinya rajin tolong mak ayah.. hehe

anyway, i tak kisah kalau anak i nak jadi ape pun, of cos lah dalam wish list kite, kite nak anak kite jadi professional. tapi i tak kisah kot.. emir pun kalau tengok rancangan masakan bukan main laju
eh ayu ada kat tv ila tengok bila tah,,cef melayu..dahla hensem..pandai masak.. macho..wah kalau jadi menantu tue.. syok tue mak mertua tunggu je menantu masak hehe
Anonymous said…
kenapa lelaki jadi chef yang berjaya dari perempuan?
sebab lelaki yang sentiasa cool dan pandai kawal keadaan,self monitoring yang bagus, memerlukan tenaga untuk berkerja dengan peralatan dapur yang berat, perlu 'kelakian' untuk menghadapi kerenah pelanggan yang
sometime macam haram. that why kalau kat istana, bila perempuan
jadi chef diraja, benda tu jadi pelik.
its fact, dan this thing happen
not only in malaysia..