Tuesday, April 5, 2011

YANA dey!!!

Hari ni cam tergerak hati nak citer pasal kisah anak pompuan yang paling besaq ni. Umur baru 8 tahun tapi saiz badan ramai yang ingat dia dak Darjah 4, siap teacher recruit jadi pemain netball sebab saiz yang tinggi. Sah-sah memang layak benor lah jadi GS huhuhu. Ari ni amik dia dari school satu plastik kotak Milo dia serahkan kat saya. Terkezut mak. Saya tanya Yana mana dia dapat..

Yana: Yana mintak ngan kengkawan yang minum MILO. (Memang saya perasan dak sekolah dia ramai benor minum MILO. Sana sini sepah ngan kotak minuman MILO).

Saya: Ishhh apalah Yana, buat malu jer.

Anaqi: Eeee... heheheh

Yana: Apa nak malu bukan Yana kutip pun. Kitaorang minum MILO. Lepas tu dah abis Yana mintaklah kotak, bukannya dah basipun.

Saya: Kawan Yana tak tanya apa2 ke?

Yana: Diaorang mestilah tanya, nak buat apa? Yana cakap lah Mummy saya nak masuk contest...

Malu shiottt hahahaha.... My Yana dia pakai tudung cam chipsmore, kejap ada tudung kejap takde. So sekarang memanglah saya ada bising2 sikit tapi secara lembutlah. Dia nak tudung cam Dania anak Ezz, ada gaklah saya beli tapi bukanlah brand Fareeda tapi brand Mak Cik Bedah kih kih...

Tapi yang tak boleh blah one statement Yana masa saya tanya "Kenapa tak pakai tudung malam ni Yana?"... Masa ni Yana dan adik beradik nak kuar ngan Dedet tapi saya ngan Amani duk lepak kat Umah.. Dia boleh jawab "Yana pakai tudung nampak cam bini muda Dedet"... Wohohohoh.... Terus berdesing mulut saya membebel tapi nak tergelak pun ader. "Tak de maknanya Dedet jauh sangat lebih tua dari Yana wokehhh!!" Tapi Yana kalau masuk jer area UIA memang bertudung litup... saddam sungguh la...

Yana memang pernah komplen ngan saya dia tak berapa suke ngan budak laki cam baya2 die ngan Anaqi..."Tak matured"... wooot wooot... Confirm saya kena perati anak pompuan saya ni la, anak Gen XY yang begitu merunsingkan...

Dahler sangat liat ke dapur, berbeza sangat ngan Anaqi dan Akid (yang rajin tolong saya masak). Bila saya ajak Yana tolong masak. Ada jer alasan, paling tipikal alasan yang diberikan " Esok dah besar Yana carik orang gaji yang tahu masak"... adehhhh Even my Amani pun rajin ke dapur, ahaks. Apapun my Yana still kakak yang rajin belajar, jaga adik, peramah dan suke melawa :)

13 comments:

awjan said...

alahai comeiiii sungguh amani...mesti rajin masak nih...

ank buah cikwa pun badan cam yana jgk dlu..sumer ingatkan dia drjah 5-6.padahal br darjah 3...

bl thn lps (sblm naik darjah 5)..masa cuti skolah ujung thn...ank buah cikwa dah dtg bkn..budak2 skrg awal sungguh kan...
lps tu br la dia rajin nk bertudung..sbb dh terasa malu...

awjan said...

**dtg bulan** hihi

AyuArjuna BiGoshh said...

cikwa- hehehe agaknya memang kena tunggu akl baligh baru lekat tudung tu ...

pss...amani rajin menyepah sebenarnya :p

Mama Zharfan said...

sweetnya citer ni..
part contest tu tak leh tahan..hehehehe LOL :)
mommy yana pro comper :) mewah anak2 hasil contest jgn buat2 tak tau hehhe

me tak merasa ada gegirl lah..mr hubby ckp dh tutup kedai, sbb thn ni me dh 35, dia dh 37, so dh tak larat nak jaga bb kecik :p

Ummi Dania Yasmine said...

Yana dear....mati2 aunty pun igt Yana darjah 4 jugak. Bila Yana bergambar dengan Dania, terasa langit dan bumi pulak. Yana tinggi sangat. Dania kecik sangat. Hehehe :-) Yana suka warna apa sayang??

ruha said...

la kak, baru 8 taun ker, memanglah besor klau mcm tu, teringat mase sedingin ais saya kate yana ni kecik tp dlm gambo nampak besor, sebab saya ingat die ni darjah 5 hehe , sabo jelah , wah tipah tertipu

AyuArjuna BiGoshh said...

suzz- tu la biasanya sangat hepi bila dapat hadiah n dikongsi bersama anak2.. :)

ezz- yana terlebih vitamin...ikut famili ayah die...famili ai comey2... :)..kaler uiks...takpelah ezz i can read your mind :) :)

AyuArjuna BiGoshh said...

ruha- tu lah ramai iyang tertipu...dia penah ken ategur ngan guru besar apesal awk masuk kelas 2 tekad ni...hahahahah

mama yusra said...

klu bca blog k.ayu, x sah klu x t'senyum sorg2! anak2 yg bawa rezeki kpd hobi maknya.. :)
last pic amani, aduhai...cutenye dia yg rajin 2..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ayu: amana pun dah asik cakap nanti mama masukkan amana pertandingan..mama nanati masukkan amana contest..contest..pertandingan..contest..pertandingan..

mak ai..macam mimpi ngeri pulak klau dah hari2 sebut.asal bawak balik magzine "mama nak masuk contest/pertandingan"
aduhaiiiiiiii..besar macam yana nanti agaknya jawapan tuela "mama saya nak masuk contest"

arghhhhhhh..malu seh.. ayu kalau ada pertandingan cat walk ke apa ke bagitau ila ye.. biarlah amana ne ada confident bila jumpa sesiapapun walau sekarang dah over rasanya hehe

Hermit said...

wahahaha... Yana oh Yana.. anyway Mi, utk lebih tepat... kita ni Gen X la (1965-1980), Gen Y (1981-1994) & Gen Z (1995-2009).. so anak2 kita Gen Z kecuali Amani 2010.. ntah Gen apa, "Gen der" kot?wahahaha.. baru2 ni kebetulan ada baca artikel so nombor2 still fresh :) lagi satu, kita dibesarkn oleh Baby Boomers (1946-1964) wokeh...

AyuArjuna BiGoshh said...

yus- huhuhu...anak tukang support..tu rajin menyepah jugak tu :)

ila- hihi...amana dah terbiasa2 dah dgn hobi baru mak die ni heheh..

ok insyaallah klu ada apa2 yang sesuai boleh amana join akan dipanjangkan ke ila :)

dedet- gen der...banyak aar...hahahahah..awk jer gen X saya gen y hahahahahha

Wansteddy Tales said...

nak cakap apa pun tak reti dah. terkesima habis! hahahha.... yana... yana... baru darjah dua dah mature pemikiran dia. kadang2 borak2 dgn anak2 ni kita yg jadi pening kan. tp setujulah dgn k.ayu. anak perempuan ni mmg merungsingkan. wan ni anak baru sorg je. tp dia punya peel ngalahkan 3 anak teruna. mcm2 hal haih...