Bila Keta Mula Mengada Minta Perhatian Dari Saya!

Haiya... Khamis lepas alih2 kereta tak boleh dihidupkan enjin. Geram betul. Nasib baik tak boleh hidup time dah habis kerja, dah angkut anak balik dari sekolah tetiba jadi hal lak! Dedet datang bawa Dugong dier try 'jump start' guna bateri Dugong tapi still takleh start juga. Bateri DOK ROK (bahasa kelate), kata Dedet bateri Dugong kecil sket & dah lama. Sib baik ada kereta member Honda City katanya dia baru tukar bateri, so dapatlah dihidupkan kereta yang mengada itew dengan jayanya.
Tanpa dimatikan enjin terus laju je bawa kat bengkel kereta Seksyen 14. Kedai dah nak tutup tapi sempatlah beli bateri kereta baru. Habih RM250 buat bateri kereta yang mengada :p Setel!
Pagi ni (Sabtu) Dedet hantar kereta mengada buat pemeriksaan kesihatan kat Dr. Mekanik Ah Hong. Kebetulan 'mileage' dah sampai untuk 'schedule maintenance'. Kasi check jantung, hati, peparu, buah pinggang serta mana-mana yang patut.
Aiseh, banyak gak rosaknya. Selain dari tayar yang cam ala2 bocor halus. Meter minyak yang tak jalan, brake pad tayar depan dah haus dan getah penutup 'drive shaft' yang sudah koyak.
See.. Dah koyak so abis grease bocor keluar...
Nilah dia 'drive shaft' yang dah berjaya dikeluarkan Ah Boy si orang kanan Ah Hong (tak sampai 10 minit kata Dedet)... Getah dah rabak & boleh nampak 'bearing' kat dalam.
Ni lak gambar 'drive shaft' yang dah dipisahkan serta ditanggalkan getah penutupnya...
Dan... digantikan dengan getah penutup baru. Ooo... Rupanya diorang panggil 'drive shaft boot' hehehe... Gedebak-gedebuk lepas servis, tukar brake pad & drive shaft boot etcetera etcetera so habislah RM146 (takde la mahal kan?). Minyak hitam Dedet beli sendiri.

See kereta ku sudah mengada, adakah mungkin saya sudah bersuara untuk menukarkan kereta, my Accent pun minta perhatian lebih. Merajuk lettew. Apapun my Accent still kereta kesayangan jiwa dan raga walaupun kadang-kadang rasa menyampah ada juga :p

Rajin2 kanlah diri anda untuk vote saya di sini-gigih ni sebab saya orang yang ke-10 tinggi, dahler dowang cari 10 pemenang
http://contests.thestar.com.my/sharesugusfunmoments/gallery.asp?p=1

dan juga sini..tapi yang ini kena register jadi ahli mystar dulu..gambar saya: Pompuan pakai baju merah bergambar dengan 3 anak teruna di taman. Plisssss
http://contests.thestar.com.my/cheerios/

so kalau takde akaun Mystar boleh register ahli kat sini ya..
https://mystar.com.my/registration/

Comments

Mama Zharfan said…
my satria lagi lah, dh berumur 9 tahun kan...bajet belum mengizinkan utk tukar keta ni...

u mesti gigih join contest yg byk hadiah keta ni kan heheheh kalau menang keta, maunya pengsan i sbb terkejut--syok gak berangan :p
2 hadiah keta untuk contest terkini..tapi semuanya itu berasaskan penyertaan tinggi. Kalaupun i join i takdelah hantar banyak sbb beli untuk penyertaan secara suka2...Bila kita bertaruh dahmacam berjudi...so join contest for fun jer sangkut yang kecik2 pun dah hepi...naklah yang boleh menang contest based on kreatiiviti slogan ke, gambar ke huhu. I ni jenis htr 1 penyertaan jer...hik hik
yg sugus tue dah vote no 225
yg cheerios tue rupanya dah vote haha...
mama pipie said…
huhu kesiannye keta rosak.. sabo.. saboo yek..
mama pipie said…
oppss.. nak bgtau dah undi dah yer
Wansteddy Tales said…
sama la kete ciput kitorg tu k.ayu... terbang ongkos bulan ni ke kereta huhuu
heheh,baru bc n3 sblm ni nk tuka kete,dah kete majuk ye sis..hehehe
Hermit said…
Actually for a 6 y.o car it's oklah Mi, selama ni saya puas hati sbb takde rosak merapu2.. normal wear & tear je so no need to be alarmed... keta awk tu mana pernah tetiba rosak tengah jalan? (kecuali masa awak lupa isi minyak hahaha)... maybe benda yg unusual tu pasal meter minyak & inner door handle... hmmmm

Popular Posts