Amani Ke Trauma Paedetrik PPUM

My Amani dah seminggu batuk tapi ON & OFF. Baru pergi klinik amik ubat, hari ke-2 lepas amik ubat nampak dah OK lepas hari ke-4 kena balik batuk. Saya perasan juga kat Nursery ramai baby yang batuk dan selsema. Mungkin ini antara punca kenapa, mengapa Amani lambat sembuh :( Tapi semalam cam nampak dah teruk sangat, dada pun cam dah bunyi (ada rasa berombak sikit). Bawa pegi klinik terus Dr. refer ke Paedetrik PPUM. Saya terpaksa batal 3 kelas pagi tu (student sikit punya hepi sebab tak perlu buat kuiz, ngeh)
Tapi my Amani sakit tak ghupe cam orang sakit. Punyalah aktif dan gembira sebab tak payah pergi school. Ingat mak die bawak gi jejalan agaknya? Sampai di ruangan trauma khas untuk kanak-kanak nurse terus amik Amani. Dan Amani sangat baik hokeh. Molek jer. Dr check, amik suhu badan dsb. Dia sangat ok. Saya pulak BZ kat kaunter pendaftaran. Masa nurse tu timbang Amani siap puji2 lagi. "Baiknya lah Amani ni, sikit pun tak meragam".

Lepas tu Amani kena neb ( 3 kali, rest 10 minit setiap kali 1 neb). Pun diam jer tak nanges pun. Kalau buat klinik melalak si Amani ni. Saya rasa nurse tu memang buat lembut dan die mmg jenis yang psycho. Hahah. Dowang dah dilatih camne layan pesakit kanak2, agaknya.
Siap main cak-cak lagi kat situ.

Masa x-ray Amani ni nanges kejap. Sebab dia takut duk kat dalam bilik gelap.

So lung Amani ada sikit infection. Hmmm tapi Dr. kata still ok sebab Amani ni kena "viral infection" . Sedey gak takut2 Amani kena pneumonia (bahaya deh kalau baby kena). Dr. tu siap timbang Amani, check balik dos manual ubat untuk baby. Dan dia suggest kan ubat antibiotik khas buat Amani yang perlu diambil dalam seminggu (besaq betul botol ubat die). Dan ubat demam sekali. Saya minta ubat batuk, tapi Dr. tak rekomen sebab terlalu kecik (heran apsal kat klinik luar saya dapat ubat batuk untuk Amani, hmmm)

Nak amik ubat punyalah lama kena tunggu dalam 30 minit rasanya sebab ramainya orang kat PPUM ari tu. Amani siap tertido kat riba saya sebab penat menunggu.
****
***
**
*
*
*
*
*
*
*
*



Ni lah budak yang sakit tapi nampak sehat semacam. Abis tepung goreng pisang saya dia bancuh kat badan die. Tu belum tengok kat karpet dapur. Hmmmm. Gambar tengah nangis bukan sebab kena marah tapi dek kerna saya amik mangkuk berisi tepung tu balik. Manja betol lah Amani tepung gomak ni :)

p/s: sedeykan bila anak sakit tak keruan hidup rasanya :(

Comments

Mama Zharfan said…
hehe cute plak pic yg last tu--boleh jd model tepung heheh

memang risau bila anak2 tak sihat..me doakan amani cepat sembuh..amiin
mama tisya said…
smoga amani cptbaik..tisya sejak2 ke scool & dk nursery slalu selsema..sejak die admited aritu asal batuk je sure nk muntah...
eB ezrin said…
ssh hati kan? alahai musim demam hu3
aah betul ..anak sakit mak pun turut merasanya
anak2 sakit, mak ayah paling risau
Cute MuM said…
siannya amani..
harap cepat sembuh yer..
dania batuk dah hilang dah..
alhamdulillah tadi g jumpa pakar, die kata belum stage bahaya lagi.. sebab kecik, kena tunggu lagi 2 tahun baru operate.. itu kalo masalah still ada..
Ezay Hadry said…
comel nye amani..tak nages pom..hehe
skang ni pun musim demam kan..so kene hati2 la..hmpir 1 family ezay demam...

tp part paling suke bile madam tak pergi kelas, student hepi sbb takde kuiz..uhhh i missed that moment..hahaha
aduh,igtkn bedak rupenye tepung goreng p[isang,hik3,comey
sawaNiLa.com said…
Bila anak sakit, memang kita tak keruan.. semoga sihat ye budak cute teppppppppppppung gomak

Popular Posts