Wednesday, August 10, 2011

Buat 3 Layer Tea Sendirik!

Masa jejalan kat Bazaar Ramadhan, jumpa booth F&N yang buat jualan pek 3 layer tea dengan harga promosi RM10. Katanya harga asal RM16, entah iyer ke idok. Tapi dapat 4 tin susu dah kira murah + gula untuk tea layer, agak berbaloi gak.
Biasanya kalau minum kat kedai harga segelas 3 layer tea ni paling murahpun RM3 lebih. Ada yang sampai RM5. Tapi dengan membuat sendiri, saya dah minum 3 hari seisi keluarga, tak habis-habis lagi. Hanya 1 tin susu cair sahaja yang habis. Betul2 jimatlah, nak kena rajin membancuh sendirik jer. Beshh kan :) Uoll suke tak ngan air 3 layer tea? Slrrrrrrrrp.

**Resepi dari website F&N ~ ehsan dari Liz (tq deh!)

Ingredients

  • 30ml Palm Syrup
  • 70ml F&N Evaporated Filled Milk
  • 10g Ceylon Tea Leaves
  • 70ml Hot Water
  • Crushed ice/ice cubes

Instructions

  • Soak Ceylon tea leaves into a hot water cup & leave it aside for 15 min.
  • Pour Palm Syrup into serving glass.
  • Fill in crushed ice up to the brim.
  • Pour in F&N Evaporated Filled Milk.
  • Gently pour in Ceylon tea prepared earlier.
  • The tea should remain above the layer of F&N Evaporated Filled Milk.
  • A 3 Layer of separation will appear.
  • Serve chilled
Tapi rasanya lagi mudah kalau beli pek 3 layer tea cam saya ni. Tinggal bancuh jer, heheehe.


15 comments:

mama tisya said...

tk pernh try lg 3layer tea ni

MrS. F!zA said...

adussss terliur nyaaaa.. tk pnh bt lg..mmg kena guna susu ni eh?pstu cra nya mcm mna?hahaha tk thu

Liz Rohaizat said...

fave saya ni kak!! kalau minum kat kedai mamak, nikmat! tapi tu pun kalau pandai buat. kalau dpt mamak yg tak pandai buat, manis giler.

kalau pek akak ni dah abes, akak still boleh buat sendiri tau. buat teh mcm biasa. guna susu tu. tinggal buat air gula merah je. sedap.

aNaYaNa said...

macamana nak buatnya..teringin la asyik tengok blogger tu minum blogger ni minum..hehe..

mama_umar_maryam said...

bagilah resepi sis!!! zt sgt2 suke order air nih

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ila suka.. dulu tak pandai minum air panas tapi sekarang dah tua kot manjang nak teh tarik

eB ezrin said...

ajorkan ler.. nk gaks :)

Liz Rohaizat said...

korang, resipinya di sini:

http://www.fncookingmama.com/fnn/recipe.php?recipe_id=40

selamat mencuba!

AyuArjuna BiGoshh said...

mt- harus try shodap :)

wah semuanya nak resepi..thanks liz sebab hapdet pasal resepi sat lagi ayu masukkan link kat posting..

meh2 pekena teh 3 layer, shodappp

Mama Zharfan said...

tak pernah try lagi :)

Shifa said...

kak, dalam 2 thn lepas rasanye, dorg ade bukak booth kat masjid UIA. shifa ade beli.. mmg senang buat dan sedap minum! dr x suka teh, tiba2 suka teh 3 layer ni..

mama_umar_maryam said...

ala..nk beli yg instant je,mane ade jual ek? nak beli..nak beli..huwaa

AyuArjuna BiGoshh said...

mz- suzz cubaklah shodao :)

shifa- akak time tu tak beli tapi nampaklah kak rose beli...cam rugi klu tak dari 2 tahiun lepas akak dah beli hehehe

zeti- rsnya skrg tengah promo..ayu jumpa kat bazaar ramadhan..nak ke ayu beli kat bazaar umah ayu jer hehehe

Anonymous said...

Salam, nak tanya kak beli kat mana set 3 layer tea nie. Murah sgt laa RM10 tue. Saya nak sgt beli. Tak sabar rasanya. Kalau boleh bgtau ler bazar ramadhan mana yer. Tq kak. - shahidameister@gmail.com -

AyuArjuna BiGoshh said...

shahida- kat bazar ramadhan seksyen 17... klu biasa dengan Jaya 1, bazaar ni berhadapan dengan Jaya 1...lebih tepat kat depan kaw. flat...

insyaallah petang ni nak terjah lagi...nak beli utk buat stok :)