Jangan Makan Keropok ROTA!

MULSIFIERS E-CODES FOR PIG FAT


1 E 100 16 E 280 31 E 434 46 E 482
2 E 110 17 E 300 32 E 435 47 E 483
3 E 120 18 E 301 33 E 436 48 E 491
4 E 140 19 E 325 34 E 440 49 E 492
5 E 141 20 E 326 35 E 441 50 E 493
6 E 153 21 E 327 36 E 470 51 E 494
7 E 160 22 E 334 37 E 471 52 E 495
8 E 161 23 E 335 38 E 472 53 E 542
9 E 210 24 E 336 39 E 473 54 E 570
10 E 213 25 E 337 40 E 474 55 E 572
11 E 214 26 E 422 41 E 475 56 E 631
12 E 216 27 E 430 42 E 476 57 E 635
13 E 234 28 E 431 43 E 477 58 E 904
14 E 252 29 E 432 44 E 478 59 E 920
15 E 270 30 E 433 45 E 481

Dari Abu Hurairah r.a…Nabi s.a.w. sabdanya:

"Sesiapa yang mengajak ke jalan mengerjakan sesuatu amal yang baik, adalah baginya pahala sebanyak pahala orang-orang yang menurutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun pahala itu dari pahala-pahala mereka, dan (sebaliknya) sesiapa yang mengajak kejalan mengerjakan sesuatu amal yang menyesatkan, adalah ia menanggung dosa sebanyak dosa orang-orang yang menurutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun dosa itu dan dosa-dosa mereka."

**Info dari kawan di Facebook. So eloklah kita mengelakkan diri daripada memakan makanan seperti ini.

Comments

Nana said…
adeh....dulu2 selalu beli
whatttt????? aisehhh......maknanyer derang tipu letak halal jakim la ni...
Aidah said…
saya nak share info sikit eh..

E471 yang ada dalam senarai tu, sumbernya boleh terdiri dari lemak haiwan dan juga lemak sayuran/tumbuhan. Sebelum dikatakan yang produk ada E471 tu 'haram', harap pastikan dulu sumbernya. Manalah tahu dari sumber sayuran/tumbuhan, takkan kita nak katakan haram kann....
Dan tempat saya bekerja ni salah satu kilang di Malaysia yang memproses E471 yang HALAL..
Mama Zharfan said…
dulu2 me selalu mkn gak ni

betul apa yg AIDAH komen tu..
nana- ni fav ayu jugak tapi dulu2 ler :p

ezz- tu ler kan camne dapat sijik HALAL tu kan hehehe

Aidah- thanks for sharing :)

MZ- me pun makan..sebab me mmg suke kepok udang :)
umialya said…
adedededdee... selalu beli
ada jugak baca kat fb.. rota kenalah buat clarification mcm munchis tue kalau benar2 halal
umi- lps ni takleh beli huhu

ila- kan...kalau betul produk die tak mengandungi patut pihak dari dowang kena tampil :) dan memberi penjelasan
afiqah90 said…
keropok Rota ni disahkan halal.. Majlis AGama Islam Melaka dah sahkan.. maksudnya berita ni palsu.. saya jumpa kat blog ni:

http://man91blog.blogspot.com/2011/11/keropok-udang-rota-disahkan-halal.html

Ada surat pengesahan daripada MAIM. n ada penerangan pasal kod E110 tu.. penerangan tak banyak, tapi mungkin berguna.. =)