Durian Pancake | Teringin Nak Buat Sendiri :)

Baru2 ni ketika menghabiskan masa di MV saya ternampak satu booth yang menjual Pancake Durian. Harga 3 hengget untuk setiap satu tapi kalau beli 2 atau 5 ada harga promosi yang ditawarkan. Tapi bagi saya still tak berapa murah. Sebab kalau tengok cara nak membuatnya sangatlah mudah.
Mula-mula buat pancake. Ni pancake jenis simple punyer. Letak satu setengah cawan susu (saya biasanya buat satu cawan, tapi sebab die nak cair sikit kena tambah setengah cawan lagi). satu cawan tepung gandum, garam sikiiiit sangat dan sebijik telur. Kalau kita buat pancake biasa kita akan tambah serbuk pernaik tapi untuk membuat pancake durian tak perlu serbuk itu ya.
Masuk dalam kuali leper/ceper masak sehingga nampak cam garing. Nak cantik lempeng dibentuk kena betul2 bulat. Terbalikkan sekejap bila sebelah bawah dah garing ya. Lepas tu letakkan isi durian manis yang betul2 sejuk. Kena yang sejuk dan boleh dibentuk.
Terlangkupkan, tutup cam karipap tapi tak perlu gentel kat tepinya. Jadi lebih kurang ghupe kat atas :)
Lepas tu sedapnya ngap dalam mulut. Makan panas2 sedap sangat. Bila gigit rasa kesejukan durian pehhhh pasti tak cukup satu.

Mehler mencuba uolls. Saya dah cuba try tengok owang buat cara LIVE kat kedai ajor. Hik hik.

Comments

mama tisya said…
ada kedai femes pancake kt midvalley tp tk pernh try cz tk brp suka durian tp kt kedai tu bkn durian je ada..mango,apa ntah lg...hehehe..tp rmi yg review sedap la
Mama Zharfan said…
siyes nampak sedap..me tak suka sgt durian, tp setakat seulas tu me mkn ler hehhehe
Em's Family said…
i ok ok je.. tapi suke jugak.. :)
eB ezrin said…
bau dier musti trangkat kan? :)
Wildan said…
Sedapppppppppp, saya suka durian