Wednesday, December 7, 2011

Happy Feet 2, Filem Ala Muzikal Tapi Heran Diklasifikasikan PG13

Saya berkesempatan menonton Happy Feet 2, pada hujung minggu lepas. Cerita ni lebih kepada tarian dan nyanyian. Memang saper2 yang minat muzikal HARUS layan citer sebegini. Elemen kasih sayang, kekeluargaan, percaya pada diri, persahabatan dan banyak lagi nilai2 moral begitu banyak diterapkan dalam filem ni. Anak2 saya terutama Yana sangat "enjoy" menontonnya. Tapi idakler buat Encik Hubby yang agak buhsan tapi kuatkan semangat untuk menonton demi menemani anak2, hik hik.

Tapi saya cam sedikit heran kenapa filem ni diklasifikasikan dibawah PG 13. Dan cam serupa dengan filem Twilight. Kalau Twilight agak logik juga sebab banyak scene asmaradana. Dan kalau kita lihat rating Ombak Rindu ianya kategori U - umum. Maknanya semua boleh menonton tak kira usia walaupun dengar2 ada adegan ranjang yang katanya lah tidak melampau (iyalah tu! setakat berkemban sambil memadu kasih). Kat sini saya nak share apa itu PG 13, copy n paste dari http://www.ehow.com/about_6734999_pg_13-mean_.html

The rating PG-13 has the sub heading “Some Material May Be Inappropriate for Children Under 13”. What this means is that the film may have more pervasive content than a movie rated PG, in respects to violence, language, sensuality, nudity and other adult activities. Even the most brief use of drugs generally lands a film in the category of PG-13 right off the bat. Brief nudity can be within a PG-13 movie, but it is generally not sexual in nature. Violence is normally less persistent, graphic and pervasive than R-rated violence to be included in a PG-13 movie. And explicit language is kept to a minimum to adhere to the rating.

Nak kata perkataan mencarut takde lah pulak. Nak kata mak pingu berjiwang karat, tak perasan lah pulak. Ada ke yang pelik2 dalam movie ni, kompius jap...
Apapun 6 tix free selamat dilangsaikan pun. Rating apapun filem di pawagam memang anak2 bila nak menonton kena bawa mak ayah. Tak cukup umur untuk bersendirian even kalau dah besarpun saya galakkan pergi ngan saya, boleh gitu..hoho.

5 comments:

mama tisya said...

pelik jugak..patutnye U la kn...hah yg twilight tu patutnye bkn PG13 kn...hehehe

Mama Zharfan said...

tak de masa nak gi cinema...:(

Ummi Dania Yasmine said...

i rasa sbb penguin ni ada adegan kissing ke?...hahaha...tersilap kot ayu....

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

bilala nak bawak amana tgok wayang ..mmmmmmmmmm

eB ezrin said...

bwk la kami seklai. ekkekekekeek