Thursday, March 31, 2011

Berjimba-jimba Menonton Movie "HOP"

O haiyo... Malam semalam anaknda2 dan ayahnda berjimba-jimba di The Curve sempena dengan tayangan Preview "Hop". Saya dan Encik Hubby menang, so total yang berjaya diraih 4 tix. Suke :) , bagi Encik Hubby dia idokler melayan cerita animasi mat saleh sesangat tetapi memandangkan anaknda2 sangat beria so gigihlah bawa mereka semua menonton movie bersama. Saya lak lepak ngan Amani main cakar harimau, huhu.

Layannnn gambar anaknda berjimba sebelum movie bermula :)
Yana dan Afiq yang sangat ceria walaupun dah pukul 9 lebey...
Amboi, seronok ya dapat kuar malam2...
Sib baek tak patah patung tu, kalau tak haru kena marah dengan tauke Cathay...
Afiq dan Cathay... sudah 3 tahun bersama...
Yana dan justin bibir... ops bieber
Tolong jangan korek telinga saya... hepp
Wohoooo... ini adalah magik...

Ntah apa2 lagi gambar anaknda berjimba2... jeles maknya tau. Tapi duk ngan Amani lagi beshhh, sebab dia rajin tolong sepahkan segala barang yang dikemas. Contohnya ai lipat baju, Amani amik baju yang dilipat bawak sana-sini... dan banyak lagi, yang tak boleh tahan diheret beg sekolah dia letak kat tepi pintu bilik air dekat dengan pampers kotornya itewww... Grrrr...

On the way balik dalam kul 11.30 lebey... ada kejadian yang tidak diingini, tetapi tidaklah melibatkan keluarga saya. Hmmmm
Kemalangan antara kereta MyVi & sedan. Berlaku antara jalan dari TTDI ke IIUM, depan Petronas baru kat jalan bertentangan bangunan the star... Masa tiba tempat kejadian kemalangan baru jer berlaku sbb nampak driver kereta baru keluar kereta cam bingung2... mabuk kot?... Wallahu'allam.
Apapun dalam berseronok jangan lupa beringat2. Musibah bila2 boleh jadi...
Jom "hop" "hop" ramai yang kata besh citer ni, dan saya dapat 4 tix lagi untuk tayangan hari Ahad pagi kat Cathay. Ada saper2 nak???



Wednesday, March 30, 2011

Restoran Rebung da'beshhh

Vavavavava.... Yummylicious.... Yeszaaa...

Saya ke Restoran Rebung hari ini untuk meraikan PA kat opis yang kena berpindah ke deparment lain. Walaupun saya dan Cacah sudah makan langsat (sesat) sebelum sampai kat sini (kitaorang tawaf satu Bangsar Mall, hengatkan Restoran Rebung kat dalam tu, cheh). tapi akhirnya kami juga orang yang pertama sampai ke sini.

Tada... Restoran ini terletak di belakang Dataran Maybank. Dekat jer dengan Volkswagen Building. Kalau naik LRT Putra berhenti kat stesen Bangsar, dekat ajor. Makan secara buffet untuk lunch dewasa RM38 nett, lain2 harga korang try lah mentelaah kat banner diatas ya :)~nampak ke?? Ni lah Kak Ita, PA Dept ICT yang dirai. Kak Ita kena tukar ke Deparment AED (arkitek bagai la). Sedey memang sedey woooo, tukang sign pos laju saya, surat berdaftar dah merangkap pembantu peribadi ai kekadang. Huhu. Ni gambar suku dari kengkawan department. Semuanya pakat2 buat kelas awal, ada yang dah replaced, postponed class gara2 nak makan2... Khusyuk abess Paling suke tengok mesin unik ABC ni. Pehhhh antik gitew, aderlah duk main ngan mesin 5 minit. Orang dah jakun nak buat camano.. ABC biase...boleh ler kalau ada eskrim dan buah kabung lagi meletops.. Cuba teka apakah nama pencuci mulut yang shodap ini. Yang kiri pengat pisang yang enak dan yang kanan pengat doriyannnn...


Kuih muih tradisional yang besh... Tapi makanan tengahari pehhh menu masakan kampung. Segala gulai ada..gulai tempoyak, gulai ikan masin, tak leh nak kata. Ni belum tengok urap dan ulam. Mee rebus, laksa...boleh nak katakan memang semua selera orang melayu. Puas sangat hati... Lepas tu ada tukar2 hadiah (sweet n sour concept)..

So ni hadiah dari saya...cun tak kotak...isinya...suprise :) Dan ini hadiah saya dapat :)

Dan ini isi2nya... Thanks Syidot dan Cacah. Muahhh. Gemoks la ai makan coklat :)


********


******


****


***


sila jeles...


***


**


**


*


hasil makan buah langsat 30 minit dan menjadi orang pertama sampai kat Restoran Rebung.


***


**


*


Kebetulan didalam bilik yang di"reserve"kan untuk kami ada Dato' Sheikh Muzaffar dan Chef Ismail. Owner Restoran Rebung ni...Huhu. Kitaorang berborak kejap dan bergambar.. Paling takleh lupa kata2 Sheikh Muzafar kat saya ialah: "I though you're student, you look so young"... wohoooooooooooooo...


p/s: Dedet jangan jeles, saya nampak muda ya :)


Tuesday, March 29, 2011

Kenangan Dolu-Dolu...

Seronok bila dapat tengok gambar dolu2 terutama waktu ketika zaman belajar. Menggamit kenangan lama..ceh ceh...Saya dok gelak sowang2 kat depan PC mana taknya ada sorang member kelas dulu ni En. Azwan Ariffin aka Chopp (nama glamer) mengupload segala gambar yang ada tempias2 kat saya.

Sayu, sedih, gembira semuanya ada bila tengok gambar2 ni. MAna taknya sekejap jer masa berlalu. Dulu masa bujang time belajar 'weng' sana sini. Saya dan kengkawan kelas memang aktif dalam berpersatuan. Macam2 aktiviti kitaorang buat; antaranya kem motivasi untuk sekolah (2-3 kali jugak rasanya), sukan tahunan (ni memang meletops), Annual dinner (tok sah cakaplah pasal makan memang tiap2 semester ada)...dan saya mesti terlibat. Hahah sebab saya GK ~ Gila Kuasa...Wakakakaka

Tapi kengkawan saya ni semua dah kawin beranak pinak. Macam2 jenis pekerjaan saya dengar~ ada jadi Kapten Tentera (apakah??), Pegawai Pejabat TAnah (DO), Pegawai sana sini, cikgu, Lecturer..tengah sambung PHD ada 2-3 ketoi...pehhhh

meh layan2 gambar2 saya dolu2 masa belajar kat UTM Skudai Johor (2000-2004)..
senyum dulu pembuka bicara :)
Ni semua mamat dalam kelas saya. Cam spesis nak pupus ni ajor kalau takde dalam gambar ada lah lekat beberapa owang...Diaorang ni besh dan sempoi belaka. Jejaka hebat Malaya (zaman sem 1 ajer, zaman2 lain takdenyaer, hahahah-gelak keji wehhh)
Ni masa kitaorang buat kursus motivasi untuk adik tahun pertama (junior yang dibuli) kat Mersing rasanya. Dah tak hengat dah. Tapi memang besh la...See nampak saya tak gaya mak lemah duk cekak pinggang :p
Ni masuk Hutan Lipur mana ntah. Rasanya kat Labis Johor..ehh jap tak sure lah..Tapi ini untuk program motivasi pelajar2 sekolah...Silalah pedulikan rupaku yang selebet...

Apapun kenangan zaman belajar amatlah terINDAH sangat. ada suka, ada duka...dan paling tak lupa dengan Kelab yang ditubuhkan oleh saya sendiri. Ngeh ngeh Kelab AWAS- Angkatan Wanita Solo..woohohohoh..sayalah Presiden...semuanya yang tak nak berchenta dan yang putus chenta dengan rasmi jadi ahli kelab tak berdaftar. Tapi kelab tak bertahan lama masuk tahun ke-2 Presiden belot..shhhhhhhh...

uoll pun mesti banyak kenangan zaman belajar kan???

Monday, March 28, 2011

Surprise..........

Hari Sabtu yang beshhh...saya dikejutkan dengan sebijik kek dari adik2 terchenta.. Shodap betul chesse cake (snickers ehhh??). Order daripada on9 rasanya dan Pary (buah hati adik yang gigih mengambilnya). Suka Hakak' sebab dapat celebrate banyak kali bulan ni. Dengan suksesnya naik berat badan mendadak giler2. Kebetulan ianya "surprise", Encik Hubby dan Afiq dah balik umah dulu sebab dia tak tahu. Sebab Encik Hubby sudah penin layan qualifying F1, kepala senoning nak tido. Melepas gitew... See meriah tak walaupun tak ramai. Act my mum dan adik "mak Biq" pun ado...behind the scene :) Seronok....dan terima kasih kepada mereka2 yang belanja KFC. Lepas tu masing2 makan tak berhenti..ayam kena cucuk vitamin C memang enak... Ahaks... Ahaks... Suke tengok muka Amani dengan wajah malu2 kucing bila kena dukung ngan pak cik ensem... Gatai no000... Pary dukung jer ngan orang lain tak nak... cheh... Uncle Pary taraf Pak Cik jer yo. Marah Mak Biq kang... Anyway thanks Pary sebab selalu tolong jaga anak hakak'... Bakal adik ipar yang boleh selalu dibuli... hahahahah (gelak jahat dan tak senonoh)...

Sunday, March 27, 2011

Berhujung Minggu di MPH

Sebenarnya paling terbaik kalau dapat membawa anak2 ke perpustakaan terutama di hujung minggu. Tetapi memandangkan saya dan suami jenis suka pergi jalan2 kat Mall so kedai bukulah tempat terbaik untuk membawa anak2... Minggu ni kitaorang pergi MPH Subang Parade. Antara kenapa perlu ke MPH Subang Parade sebab nak redeem MPH kid's club yang Afiq dapat sebelum tarikh akhir pada 31.3.2011
Macam2 boleh buat kat sini. Selain sudut membaca buku. Ada gak sudut interaktif yang boleh pelanggan membuat eksplorasi dalam dunia web & cari tajuk buku~segala maklumat di hujung jari :)
Dan cam kedai mainan pun ada... tapi mahalnye dooodolls ni. Terkezut mak (walaupun dalam hati sangat berkenan).
Budak kecik yang sangat seronok bersama abang yang rajin melayannya :)
Maknya pun seronok kat MPH hari ni. Bukan hanya kerana sebab banyak buku yang dibeli diberikan diskaun...
Yang paling beshh semua barang diatas dibeli menggunakan voucher RM50. Tambah RM4.30 ajer. Syiokkk betul, alhamdulillah rezeki kemenangan dari peraduan KFC :=) Dipanjangkan ke MPH gedung ilmu bistari.


Saturday, March 26, 2011

Hari Jumaat Yang Pening!!

Ingatkan bolehlah hari Jumaat saya membuat kerja-kerja yang perlu disiapkan, relax2 walaupun ada meeting pada hari ini.. tapi lain yang dirancang lain lak jadinya..huhu
Seawal 7.00 pagi saya sudah memekik di rumah; puncanya: Anaqi letak susu Dutch Lady 1 liter kat lantai datangnya si Amani, dia boleh bawah susu kotak tu ngan mulutnya pusing satu dapur....Pehhh menyirap darah tengok karpet kena susu, lantai dapur takleh cakap lah melekit dengan susu...Saya takdelah marahkan Amani sebab memang dia terror buat muka seposen tapi abang dialah yang kena jadi mangsa bebelan saya pepagi. Sampai Encik Hubby "Udah2 ler susu dah tumpah, biar jerlah..lap jer"....Yang nak lap tu lah saya rasa malas apatah lagi nak kena basuh karpet. Balik hantar semuanya ke sekolah saya mulalah membuat kerja pembersihan~membasuh karpet dan lantai dapur.

Lepas tu baru perasan,,,adoiii mesin basuh rosaklak. Dia takleh 'spin'..sob sob

-------------------------------------------------------------ni intro kejadian pagi :p

Dah siap kerja-kerja pembersihan. Saya pergi amik hadiah mana-mana yang patut kat kawasan berdekatan; contohnya pejabat Blu Inc, pejabat mahallah etc.
Untuk hadiah minggu ini cikedaut...
4 tix disney on ice....dari voila dan disney magazine :) Yana paling excited nak gi tengok :)
Barangan Crabtree & Eveleyn yang mengancam baunya. Suke! tahun ini 3 produk Eveleyn saya sudah dapat. Wanginya tahan sepanjang hari.
sepasang t-shirt "I Love Nissan"...tak tahu dari saper..tapi rasanya dari fesbuk page Nissan...
cathay cineplax tix~ ada 2...dari contest lays..

dan last sekali dapat email....
Congrats for being selected as the winner of the "Nobby & Friends, The Musical" contest.

Kindly find attached a letter to redeem your tickets for the show this Saturday at KL Pac, Sentul.

Have an enjoyable musical experience with your family!

Best Regards,

Teresa Chin

----saya sedekah kat member yang nak-------- :) saya ada call petang Jumaat, siyes tiket Nobby sold out...kira untung gaklah dapat pegi tengok..

-------------------------------------------------------citer petang jumaat...
saya ada meeting di Mahallah (tugasan sebagai fellow/warden)
Meeting pendek jer..tapi agenda makan tu yang penting dan panjang. Hahaha
Ni yang selamat masuk ke dalam perut. Act dua pinggan ya, Mak ponat membasuh karpet pagi tadi (hihihi alasan terbaekk)
Lepas tu ada sesi pemberian souvenir kepada Kak Zam (admin staff) yang kena tukar ke department lain..
Ni la hadiahnya...cantek tak. Saya yang pilih...

dan perkara akhir yang berlaku dalam hidup saya ari ni..ahem ahem..
"MY LAPPY ROSAK, HARD DISK FAILED"..luluh jiwa dan raga sebab:-
1. saya dan kengkawan kerja tengah buat buku manual untuk student..abis tak de back up part saya.
2. Notes compilation untuk subjek database, hangus...
3. Soalan mid sem untuk 2 minggu lagi juga sudah tada...

Balik telan paracetamol terus tido 30 minit. Bangun terus layan kartun.

Thursday, March 24, 2011

Chipsmore Hangus!!

Hancusss Hatiku...
Bila dapati Chipsmore yang dibeli hangus aka terlebih garing...Dahla produk Chipsmore paling digemari sekeluarga~BUTTER CRUNCH!!!
Sepatutnya rasa lemak susu manis2, ni rasa lemak2 hangit..
tapi yang peliknya my kids suke "Sebab ada rasa hangit"..
Patutla masa beli kat Tesco Puchong harga produk RM2.49, jauh lebih murah dari harga biasa. Biasanya pun kalau paling murah pernah beli RM2.99 (itupun jarang sangat)..Rupanya cam biskut reject "terover baked"...Hish nak komplen ke tak hmmm tapi biskut langsai habis dimakan oleh anaknda dalam tempoh tak sampai 30 minitpun...
Rasanya Chipsmore ni kena tukar tagline lah...
dari.."Kejap Ada, Kejap Takde"...
ke.."Kejap OK, Kejap Hangit"...
Hoho saya pengguna yang mengada...nak gi bawa kes tribunal timbangtara la!!!...sebab kalau saman dan menang boleh jadi kaya...hahahahah..
p/s: Patutnya kat tanda harga tertera "RM2.49 Spesis Yang Hangit Sikit, Harap Maklum"...transparent sikit huhu

Wednesday, March 23, 2011

Bila Anak Ensem Rajin Menolong Ibu Di Dapur!!

Sekarang saya tak perlu menumbuk bawang lagi. Ini kerana kerahan menumbuk bawang tidak ada paksaan buat Akid the ensem boy...
Tumbuk lah selama mana, berjenis2 bawang. Akid dengan sukanya membantu siap pakai spek itam lagi. Multi function spek yang berharga RM16.90 (seteleh didiskaun kan hahaha)...selain buat bergaya boleh gak diguna sebagai perlindung dari kependihan mata :p hasil kerja menumbuk bawang.
psss: Ada saper nak book awal2 buat menantuke...bolehler kita berbesen',, haiya!!

Amani, bila dah besar tolong Mummy kat dapur tau!!!...
Jangan tahu melawa ajer :)