Friday, January 6, 2012

Don't judge a book by its cover?

Betul ke?? Selalu dok dengar org cakap... Bila rujuk dari segi makna kat wikipedia "Don't judge a book by its cover" is a metaphorical phrase which means you shouldn't prejudge the worth or value of something, by its outward appearance alone


Hmmm... so dalam BM-nya takleh 'menghukum' berdasarkan penampilan luaran semata-mata?? Menghukum je ek? Tapi masih boleh diambil sebagai pedoman (guideline) dalam penilaian, kan??? Tang ni lah selalu orang lupa (or buat2 lupa)... Biasanya bila berbahas & phrase ni digunapakai maka pihak yg satu lagi terkial2 takleh jawab... 


So jawapan saya kepada org2 yg selalu dok guna phrase nih (terutama sebab nak 'larikan' diri):
"You can't ignore the book's cover... because on it is the title of the book... & from it we can have an idea of what's inside... :)"


Sekian & Selamat Tahun Baru 2012 muahahaha....


Hermit

4 comments:

Totie@Tomy said...

saya pun selalu pakai ayat ni...hehe

AyuArjuna BiGoshh said...

ohh plis dun judge me hohoho

eB ezrin said...

agreed. 1st impression kan penting? :)

Hermit said...

hel eleh Mi.. jgn ngengada... awk bukan stakat cover, setiap mukasurat dah belek la miahahaha