Meh Buat Cendol Ais Sendirik!

Bahan-bahan asas yang diperlukan seperti diatas. Ada gula melaka, cendol (bahan utama), jagung, susu cair (saya tak suka guna santan) dan ais.
 Lepas tu guna pengisar ais (saya beli kat Jusco harga dalam 20 hengget lebey-lebey sikit, tak hengat dah).
Kisar dengan menggunakan kederat dan bersemangat. Kalau lambat kisar nanti cair lak ais. Dan my Akid sangat suka membuat aktiviti kisar-kisar ni so die memang conquer habis. Cam boleh kerja part-time ngan mamak buat cendol, hik hik.
Akid lepas kisar semangkuk ais, die layan samangkuk cendol dulu. Abis semangkuk kisar lagi. Lama giler adik-beradik lain kena tunggu turn nak makan cendol. Last2 Anaqi amik blender terus kisar semua ais yang ada. Senang citer, hohoho.

.

Comments

Mrs. Hilmy said…
wahhh..sedapnye...
Jaa said…
wah, ari sabtu baru ni pergi mkn cendol..dlm hati kata rasa cm nk buat cendol tp x reti..sekali ada entri cendol plak..bagus betul...
sedapnya. sikit ayu....
Mama Zharfan said…
yum yum terliur la plak :)
sedapnya...musim panas ni pekena cendol sejuk..mmg sedap..

selalu beli jerk..hehehe..
eh ada pengisar harga mcm tue?? alamak syoknyeeeeeee
Zura Lee said…
Salam, boleh tau tk kt jusco mn awak beli pengisar tu ?
Anonymous said…
apa da orang tanya kat mana beli tak nak bagi tau lah pulak...

Popular Posts