Q-Dees Yang Berkudis


***Peringatan kisah yang berlaku bukan di semua tadika Q-dees, harap maklum.
Semalam masa menunggu anak, saya berpeluang melepak dan bercerita sakan dengan makcik saudara saya yang kebetulannya anaknya satu kelas ngan my Akid.

Banyak cerita yang dikisahkan termasuklah pengalaman beliau menghantar anaknya belajar di tadika Q-dees yang fofular di tuuut tuuut (saper tahu kat mana anak saya sekolah, kat taman tu jugakler). Q-dees kat sini memang kebanyakan dihadiri anak-anak orang kaya dan mungkin dah CEMERLANG jugakler taraf pengetahuan/pendidikan mereka.

So anak makcik saya ni agak SLOW sikit. Kalau cikgu mengajar memang kadang-kadang kena banyak BERSABAR sangat (ekceli saya pun tak sure SLOW die cam mana sebab masa saya berborak ngan anak mak cik saya ni, bukan main petah jer berbicara bahasa inggeris, hik hik).

Dan sememangnya Q-dees mengamalkan sistem pembelajaran yang sangat MENARIK -"Individual Child Monitoring System". Mereka akan monitor perkembangan anak kita dari mula sehingga tamat pelajaran di situ. Dan mengikut makcik saya yuran dikenakan adalah dalam 700 lebey! Gulp :p

So, anaknya dihantar belajar di Q-dees di taman tutt tutt..Lepas 3 bulan dihantar, makcik saya perasan anak dier masih belum pandai menulis alphabet. Oklah, die takdelah marah ke apa. Dan makcik saya pergilah berjumpa dengan guru besar sekolah Q-dees tutt tutt. Makcik saya nak berbincang dengan guru besar tersebut manalah tahu memang anak dier mempunyai masalah.

Guru besar dier memang mempunyai karektor berubah-ubah yang luar biasa. Seingat makcik saya ketika mula berkenalan masa pendaftaran punyalah janji berbakul-bakul "kalau ada apa-apa kita akan jumpa parents' dan jangan risau "guru besar sendiri akan buat monitoring".

Bila mak cik saya tanya macam mana dengan perkembangan anak dier. Guru besar tu jawab "ohh dia biasa jer macam budak lain". Then, mak cik saya tanya "memang anak saya ada problem untuk pandai menuliske?". Guru besar tu boleh jawab "Anak u memang slow sangat sampai my maid pun tak tahu nak ajar macamana!"

OMG maid Indon u ajar ke? Yalah my maid, dun worry die tahu semua silibus Q-dees. Makcik saya panggil anak dier dan tanya depan muka guru besar Q-dees tu. "Adik, u tak belajar kat kelas ke?" Jawab anak dier, "Tak belajar dengan kak S* ".

Guru besar tu cakap apa "Anak u terlalu slow and she better belajar ngan maid I"...

Menyirap tak kalau kowang jadi ibu bapa dengar...

Walaupun maid tu tahu silibus Q-dees tapi die MAID bukan ada qualification dan paling tak tahan tu..tadika tu ada nama besar yang dibawa iaitu -"Q-dees"...Tersohoooooooooooor di bumi Malaysia...

Makcik saya cam rasa nak bersilat jer kat situ." I paid u 700 plus then u ask your maid to teach my daughter!!"

Guru besar tu balas dengan ayat bengong dier..."if u don't like, u can quit..your daughter is so slow, go and get her new kindy, bla bla..."

Hari tu Makcik saya terus berhentikan anak dier, dan hari tu jugak pergi register Smart Readers di taman yang sama...2 minggu jer hantar dah kenal ABC dah boleh menulis.
*************************************************************
Hmmmm...

Saya tak tahulah pandangan ibubapa lain ketika membuat pemilihan tadika/sekolah anak memasing. Kalau lihat senario hari ni memang kebanyakan ibubapa keluar bekerja. So waktu bersama anak itu kurang. Macam saya yang anak ramai kadang-kadang nak ajar anak-anak (one-to-one) pun tak sempat. Dan memang meletakkan harapan untuk guru di sekolah memberi bimbingan pelajaran. Tapi still kita perlu monitor.

Saya tengok anak2 kawan saya yang hantar pra-sekolah (di sekolah rendah) bila masuk darjah satu semuanya dah boleh membaca, bergaul dan macam-macam lagi. Tadika anak saya IIUM Educare PJ walaupun katanya tidak sebagaus IIUM Educare Gombak pun masuk 6 tahun semua anak saya dah boleh membaca (ada yang agak slow dan ada yang pantas). Mana-manapun OK jer. Janji kita mempunyai hubungan baik dengan guru-guru anak yang boleh berkongsi perkembangan anak-anak. 

Ada anak yang sangat SLOW, jenis playful, jenis nak perhatian lebih dan ada yang cepat tangkap dan berdikari. As long kita tahu perkembangan anak kita dan sama-sama dengan guru dan memajukan tahap pendidikan mereka, bagi saya itu sudah cukup memadai.

Tepuk dada tanya selera..
Tepuk dahi guru besar Q-dees tutt tutt, weh mulut  u tu berkudis ehh!


Comments

Mama Zharfan said…
me pernah antar my zharfan masuk qdees--tpi quit sbb tak larat nak amik antar :p
semuanya kombinasi prestasi anak, cikgu2, sistem pelajaran and peranan mak bapak actually...
Em's Family said…
OMG "my blood go upstairs" after reading this post.. giler menyirap i.. actually boleh je suruh makcik tu report dekat HQ Q-Dees, kalau i gung ho, sure i akan report HQ dia..

and agree with u, walau dekat mane kite hantar anak kite, the relationship with the teachers adalah sangat important .. i always believe in that.
memanh mulut cikgu bsar tue nak kena kudis kut.. amik duit parents please la amanah.. suruh maid ajar ooo kalau hsbd ila mmg berbakul2 dah kena ne..
tadika amana yg main2 tue je pun amana dah boleh nyanyi, kenal abc & 1,2 ,3 ..masa amana 4 tahun..
Me pernah hantar Dania kat satu Playschool kat PJ. Owner dia ex Guru Besar sekolah rendah i. Actually masa sekolah rendah, memang guru besar ni pelik....Nahhhh lepas tu dia komplen suruh dania jumpa pakar psikitri. What???? alasannya sebab dania tak lari macam budak2 lain, dania tak duduk terus atas kerusi di kelas tapi tunggu teacher kata duduk baru dia duduk. I terus berhentikan anak i dan dan tu sebab i rasa cam tak masuk akai apa!!! Terus i kata Dania terlalu bagus untuk sekolah ni...Hehehe....

I tunjuk result dari kelas Julia Gabriel Dania. cikgu kata dania pandai berkawan, lepas tu teacher kata dania banyak participate dalam kelas from zero tak tahu apa2. Bila teacher tanya what is this? Dania kata KAPAL TERBANG. kelakar jugak bila teacher cakap gitu. Lama2 teacher kata dania ada slang mat salleh bila cakap. Cikgu dia pun tak tahu mana dania belajar. Bila i tengok reaksi positif dari sekolah speech and drama, dapat disimpulkan bahawa there is nothing wrong with dania tapi playschool tu yang tak mencapai tahap profesionalisme.

Kita kena pilih sekolah yang terbaik untuk anak kita!!!!
sambungan pasal tunggu cikgu kata duduk baru duduk atas kerusi, hubby cakap dania being a polite girl tak macam budak2 lain main duduk je. Dania bersopan santun sikit....
eB ezrin said…
eB x leh terima la cara guru besar tuh menjawab soklan2 kiter. bencik
Liz Rohaizat said…
OMG, maid ajar? kalau saya, terus hangin kat situ juga. bayar mahal2, sudahnya maid ajar? baik parents sendiri yg ajar.
Hermit said…
alamak... belajar mana2 pun sama je, yg penting samada dak tu nak belajar or tak... :)
tatau laa nk kata apa...tp seelok2nya cam MZ kata..kesemuanya mainkan peranan. Me pun masukkan khairan kat Q-dees tp seblum mmg every week gila2 padat & busy re-searching ols of pre-school kat area2 PJ. Me & hubby sumernya check 1 by 1. last br decided, kat Q-dees mna yg sesuai nk masukkan Khairan. Alhamdulillah .. so far so good, eventho the teacher is Indian but very polite, nice & upstanding compared dgn malay teacher yg cakap khairan nih nakal, pdhal budak2 kan aktif & learning .. apa2 pun as parents kena tau from A to z laa.Klu si ibu laa yg ngajar anaknya :)
Jane said…
Q-dees memang teruk!
Lily said…
berhati2 dgn hidden fees kat qdees! Contohnya, bila saya nak enrol daughter saya kat qdees, mula2 qdees memberitahu saya school fees RM210 sahaja, tapi akhirnya baru saya tahu kena bayar fliptech fees, facility fees, beamind fees, etc... Pada pendapat saya, fliptech fees, facility fees, beamind fees itu semua memang adalah school fees. Apa itu beamind enrichment programme? Kenapa mereka x include dalam normal kindergarten school hours? Just nak charge extra!!! We as parent memang x suka feel cheated.
Byk lagi hidden fees anda akan discover nanti selepas anak anda berada kat qdees... Tambahan pula, teacher sombong dan ajar salah! Byk parents complain kat qdees, tapi semua swept under carpet...
Abdul Shakir said…
Puan2 semua kalau boleh tolong sebutkan direct nama2 cawangan q-dees yg teruk ni..boleh tolong saudara2 lain yg ingin tahu tentang q-dees ni.
surihati said…
Baru terfikir nk tukar anak saya ke qdees dari tadika lain.. ermm cancel la
Hate Qdees said…
Saya nasihatkan jangan enrol anak ke Qdees PH. Tengok environment macam cantik. Tapi perangai management hancur giler! Kalau bab payment, diorang chase dah macam AHLONG! Siap tak bagi anak buku lagi. Apa punya korup la syarikat ni. Kata education, tapi sendiri perangai tak educated lansung!
Anonymous said…
Bole saya tau q dees mane? Yg maid ajar tu...
Kamala Kusar said…
Good sharing, Q-dees programmes are renowned, incorporating fun and a holistic concept of learning while empowering children with the foundation they need to exponentially grow. More information, visit:
http://kidbuxblog.com/q-deed-helps-children-have-great-minds-at-work/
Anonymous said…
Qdees memang teruk. I pun ada pengalaman dengan qdees subang bestari. Sorry to say la tapi i rasa pengetua dia sangat money oriented. Masa nak register bukan main bermulut manis. Yang part i tak boleh tahan denda anak i berdiri tengah panas dan malukan dia depan semua student yang lain. Bila i call her to clarify dia cakap ni method dia untuk train anak i sebab anak i nakal. So setahun je dekat qdees s.b ni.. the next year hantar tadika lain. Lagi murah dan cikgu2 lagi professional ajar anak i. Memangla anak anak kita nakal tapi kau di bayar kot. Sepatutnya ajar secara berhemah bukan tahu malukan anak anak i depan other kids.
Anonymous said…
Qdees memang teruk. I pun ada pengalaman dengan qdees subang bestari. Sorry to say la tapi i rasa pengetua dia sangat money oriented. Masa nak register bukan main bermulut manis. Yang part i tak boleh tahan denda anak i berdiri tengah panas dan malukan dia depan semua student yang lain. Bila i call her to clarify dia cakap ni method dia untuk train anak i sebab anak i nakal. So setahun je dekat qdees s.b ni.. the next year hantar tadika lain. Lagi murah dan cikgu2 lagi professional ajar anak i. Memangla anak anak kita nakal tapi kau di bayar kot. Sepatutnya ajar secara berhemah bukan tahu malukan anak anak i depan other kids.
Anonymous said…
latest comment on 26/11/2015 pasal qdees subang bestari.. baru ingat ptg ni nak pegi jenguk... thank god i jumpa this entry... denda berdiri tgh panas tu tak dpt terima... budak 4-5 tahun tahu apa? kalau tadika sendiri tak boleh sabar dgn kerenah budak, what for u open the school at the first place? ohhhh
Anonymous said…
Im one of the staff at Q-dees preschool...in my opinion, Q-dees environment is actually very good...If you want an excellent education for your kids,then you should invest a little bit...don't worry,i will make sure Q-dees HQ know about your statement too..tq
Anonymous said…
i asked my boss which he send his son to Q-dees. the interested part is, Q-dees charge for the end of the year. which u have to pay earlier for November and Disember fees. seriously? and this two month school close. what for you ha ve to pay for the month that your child didnt attend to the school? pls reply me one of the staff Q-dees. thank you.
Anonymous said…
siapa ada pengalaman hantar anak di Q-dees Putrajaya? review pls. i nak hantar anak i kat situ.
Rose MA said…
Hi.....anybody have any experience with Qdees Sri Hartamas...my daughter use to be an excellent student when she was in one of the school in TTDI. Tapi bila transfer ke sini because we move in to this area....she shouting and crying...and insist not to go to school which is not her normal behaviour..tq
Esther Ronald said…
Pengalaman saya dengan Q-dees Serdang Utama (Tadika Mimosa) juga sangat teruk. The worse experienced I never had. Management dan sikap guru sangat sangat teruk. Apa yg saya paling tak boleh terima, pengetua rasmi dia tidak Akan mengedalikan dalam apa2 complaint dan urusan sekolah, tapi naib pengetua. Dia membalas saya kerja pengetuanya ialah akaun dan paper work😅
Esther Ronald said…
Saya jugak nasihatkan jangan enrol anak ke Q-dees Taman Serdang Utama. Saya "angkat kaki" bersetuju kata ni "kata education, tapi sendiri perangai tak educated langsung"
Esther Ronald said…
Sikap pengetua dan guru sangat penting
Dekat subang bestari school apa yg bagus ye?
Rafidah Baurin said…
As salam dan salam sejahtera. . saya baru nak htr anak ke qdees selayang mujur saya jumpa blog ni. eemm teruk nya ..anyone yg pernah htr anak ke qdees selayang boleh share kat saya tak yuran 2016 dan budak 2 thn boleh masuk ke? thanks
lyana hadi said…
Anyone bole tolong sy share Qdees taman setiawangsa x? Nak review feedback.. Mohon share... Thanks
No Rima said…
baru cdg nak anta next year my baby q dees
Nurhairani Hood said…
I am a mom with 5 kids..
Anak2 saya dr yg 1st till 3rd i send to Q-Dees Pandan Indah. Dah 3x tukar management but never experience bad things so far.. hopefully will never be.. in shaa Allah..

Principle mmg terbaik..
Teachers experienced..

Fees & Cost.. yes quite expensive but they clearly explain the breakdown.. no hidden charges.. yg saya baca komen atas2 ni about hidden charges tu.. actually bukan hidden charges.. cuma additional programme & biasala.. it's a way to make money..We have to admit they are doing business too..

Alhamdulillah, all my kids progress well dan bila goes to primary school onwards.. they really catching up dan perform..

Islamic lesson pun asalnya sy x confident.. tp endup finding out my kids baca ayat2 basic solat.. belajar solat.. jawi.. so x risau..

Fyi.. my 1st daughter now already 13th yrs old and now in Maahad Hamidiah Kajang.. 2nd Darjah 3 and being in 1st class since darjah 1.. skrg my 3rd son yg berusia 6yrs sedang belajar di QDees Pandan Indah.. he also very good in all aspects based on his age..

Lgpun environment & facilities QDees Pandan Indah sgt OK sb utilized condominium club house.. so ada swimming pool and spacious area..

Saya & hsbd avoid rumah kedai kind of kindy sb pergerakan anak2 limited.

Hope helps...