Friday, February 17, 2012

Anaqi, Wad P3, Luka dan Adik Tersayang | Muhammad Rayyan Selamat Berjuang!

 Masuk hari ni dah 4 hari saya dan suami bergilir-gilir berkampung di Wad P3. Sampai dah kenal staff mana yang bertugas waktu pagi, tengahari dan malam. Ekceli sepatutnya Anaqi tidak berada di wad P3 ni, menurut nurse Anaqi adalah tergolong dalam kes yang tidak perlu dihantar ke dewan pembedahan,ianya cuma untuk pemerhatian doktor. Jadinya Anaqi spatutnya berada di wad bangunan betul-betu baru yang lagi besh (kata nurse tu, "besh kak wad tu macam duk kat hotel, siap ada tv skrin segala bagai). Hoho. Saya takdelah kisah sangat pasal wad ni dah namanya sakit dah ada orang tolong nak rawatkan pun kira rasa bersyukur sangat. Tapi iyalah, budakkan cam Anaqi ni die tahu rasa bosan, jemu dan sebab-sebab hari-hari die meriah dengan games, pc dan Astro. Jadi mengada lebih lah.

Kalau perasan nama-nama pesakit semuanya dikategorikan neuro atau surgeri, cuma Anaqi jer kategori plastik :p
 Setiap hari, opis saya adalah di wad P3, saya cuma akan lari balik untuk ke kelas sahaja atau pun meeting bersama kawan-kawan kerja. Petang biasanya anak-anak saya akan datang melawat. Bukannya melawat pun tapi lebih kepada meng"POW" makanan (terutama Amani), menonton tv bersama, bergossip sesama sendiri (semalam Akid bersungguh citer pada perangai Yana yang longlak kepada Anaqi---iskh isk kecik2 dah pandai membuat ketupat, hehehe) dan bermain games spt PSP. Hakikatnya kat umah boleh jer main tapi nak main kat hospital jugak!

So Afiqlah memang bersemangat setiap kali tibanya waktu minum petang dan makan malam. Bersungguh duk kat atas katil nak makan bersama Anaqi. Hishhh kalau saya memang tak lalulah makanan hospital, teringat dulu2 lepas bersalin mesti pesan hubby atau adik bawak makanan beshh termasuklah KFC, heheheheh.

Ini ada #apakahnamanyasudahkulupa..tapi air ni yang akan saya gunakan untuk cuci luka :)Selain daripada itu, selepas kuar wad, Anaqi still kena pergi hospital hari-hari untuk cuci luka.

Untuk kes Anaqi ni ada 5 doktor yang membuat rawatan. Dan semuanya doktor-doktor dari Bahagian Plastik Surgeri. Kalau doktor kanak-kanak kat PPUM ni semuanya comey tapi doktor Surgery elegan dan bergaya. Hik hik pandangan mata saya lah :)

So ini gambar luka terbaru di peha Anaqi...erkhhhh saya takut sebenarnya nak  tengok sebab cam rupa lamb chop dah :p

Anaqi makin hari makin selesa duk kat hospital. Nurse kat situ semua dah macam kakak dier. Ada time saya datang die duk lepak kat kaunter ngan nurse2 sambil makan gula-gula (nurse yang kasi). Siap pilih makanan semuanya jenis barat-: cabonaralah, chicken choplah, fish & chip...
***************************************************
 Comey tak baby ni...Nama die Rayyan..
Sejak dilahirkan seminggu jer duk rumah dan Rayyan dibesarkan sepenuhnya oleh jururawat kat sini. Bulan March Rayyan cukup berumur setahun. Dan dah lama mak ayah die tak datang jenguk. Keluarga dier duk Muar. Lamaaaaaaaaaaaa sangat tak datang jenguk anak dier ni. So setiap kali saya duk ngan Anaqi saya akan main ngan Rayyan, Mata Rayyan ni comey jer, dan hati saya selalu sayu bila dekat ngan Rayyan. Mata dier berair, dan die seolah meminta saya mendukung nak membawa die jalan. Tapi saya tak boleh, sebab badan die penuh dengan wayar.

Tapi jururawat kat sini semuanya baik dan penyayang. Memang layan Rayyan macam anak sendiri. Datang main, mandi, usap, bagi susu dan tidurkan Rayyan. Siap pampers belikan dan baju pun tolong cucikan. Hmmmmmm.....

Rayyan ni mempunyai masalah dengan usus.. Ususnya kat luar perut :(... Achik doakan Rayyan cepat sembuh, pastinya lepas Anaqi kuar wad mesti saya rindukan mata Rayyan yang redup itu :(

p/s: Sangaaaaaaaaaaaaat berterima kasih pada Dr Lilian (yang bersungguh-sungguh memastikan Anaqi mendapat cukup air dalam badan)--- menurut nurse, Dr. ni selalu call wad tanya perkembangan Anaqi terutama waktu malam. Sebab wad plastik surgery sebenarnya di tempat lain iaitu di bangunan khas. Prof Azizan (nampak muda lagi tapi dah dapat title "pakar")---yang banyak menerangkan terhadap saya tentang perkembangan luka di kulit peha Anaqi, Dr Chin ---dr gorjes yang selalu memotivasikan Anaqi, hehehehe, Dr Ensem---paling kuat menyakat tak kasi Anaqi balik dan Dr.. Cool---dr siswazah yang tak banyak cakap tapi duk tanya Anaqi hari-hari,"PSP hari ni main game apa?"...................Alhamdulillah saya dikenalkan dengan doktor-doktor yang bagus dan ikhlas untuk merawat pesakitnya. Suka sangat....Sebab itulah walau macam mana lambatnya servis, fasiliti tak secanggih swasta tapi saya tak pernah kecewa dengan doktor-doktor PPUM...TQ TQ TQ

14 comments:

mama shifa said...

menitik air mata ni baca kes Rayyan
tak bolehlah tgk baby yang malang mcm tu.
doakan mak ayah dia dtgla jenguk
kesian sungguh

Amay Hamidi said...

Kesian Anaqi tu Ayu.. Kesian tengok melecur tu.. Sabar ya.. Dugaan dari Allah.. Qada dan Qadar.. Sabarlah ya..

Aishah Megahasz said...

Betullah, menitik airmata baca cerita Rayyan....

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

k.ayu- nak nangis dengar mak ayah budak tue tak datang jenguh hampir sethaun.. ya allah kasihan sangat2.. mesti baby tue teringin sangat nak jumpa parents dia. menitik airmata ila ne...tiba2 tingat amana.. balik ne kena pujuk dia. smlm ila marah sbb dia gaduh dgn arief sampai pagi ne dia masih merajuk lagi..

ila pun takut tgok gambar tue..

Mama Zharfan said...

:( sedey baca psl baby rayyan :(

mama_umar_maryam said...

ehhhh mule2 happy sbb anaqi dh makin ok..tibe2 rs nk dtg je visit baby rayyan tuh..sedeynyer.....

Ummi Dania Yasmine said...

kesian rayyan...tah2 mak ayah rayyan ada masalah kewangan x?....kesian baby ni...

ani said...

sedihnya kat baby Rayyan tu...nape parents dia x dtg jenguk dia tuk waktu yg lama? seidhnyaaaa....

kak ina kl said...

kesiannya dengan nasib rayyan..kecik-kecik tak ada orang jaya.

wah nampak cam teruk gak kulit paha Anaqi..semuga cepat sembuh

sawaNiLa said...

kesiannya baby tu...napa mak pak dia tak datang jenguk...

pacubob said...

jom bersangka baik.....mungkin parent rayyan tu sibuk menjaga anak2 lain dan takde sedara-mara yg bole menjaga anak2 mereka yg lain....

Em's Family said...

Ayu, funny note: i ingatkan gambar anaqi punye luke tu gambar makanan hospital sebab u tengah cerite pasal makanan hospital, and i tot sosej macam coney dog tu :p -- dalam hati siap cakap, wah hospital punye makanan upgrade ni huhuh

rayyan: sedihnya, kalau i, i akan bersangka baik, mungkin ibu bapa rayyan datang dari keluarga susah, anak ramai yang perlu dijaga, mungkin mereka tergolong dalam golongan orang yang mencari rezeki - kalau tak de rezeki hari ni tak de lah makanan untuk satu keluarga, cume i harap, sekurang2nya mak nyer ade telefon tanye kabar Rayyan.. (walaupun i sedih tengok kes macam ni sebab i pernah jumpe one case like this before)

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said...

adeii..luka anaqi tu masih menggelumbung lagi,
kita plak terasa nyilu..

sedeynye baca kisah baby rayyan, maybe mak ayah nya org susah x boleh nak melawat baby rayyan selalu..

Ct LiShamar said...

sedihnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa