Not So New Rubber for Accent

Wokeh, pagi semalam (Khamis) my wife yg keluar dahulu tetiba naik balik cakap kereta dia pancit. "Use my car, sy guna XO... "
So time nak g keja jenguk jap keta Accent... tayar belakang memang pancit... 
Cari2 punca & then jumpa rupanya dah hentam skru... wokeh, pening jap... Lupa tadi yg my wife yg marvelous lagi awesome nih dah lama lenjan jalan ngan 'spare tyre' & tak g repair tayar yg bocor sebelum ni... so skang nak kena pinjam 1 lagi 'spare tyre' lain keta... Elo cakap nak kena tukar pakai my Dugong balik sebab malas nak pakai XO punya spare sebab design dia leceh nak buka, ingat nak setel arini kalau senang...
Tetiba perasan lak... Watta??? Hebat lagi efisien my wife nih! Dah tahu pancit, lenjan gak jalan sampai abis tyre's sidewall haus kena hentam ngan wheel arch sebelah dalam... Maknanya dah lama bocor dia dok mengular sana-sini, jahanam sudah ini tayar! Bukan 1st time, dulu tayar yg tak repair2 tu pun kes sama...
See... Sebagai perbandingan ngan pic sebelumnya ,sepatutnya sidewall jelas ngan tulisan marking from manufacturer. Kesempatan masa tukar keta digunakan sepenuhnya untuk membebel (ala2 sampai berbuih mulut) hahahaha... Jawapan my wife ngan muka innocent with super duper awesomeness "Bior je la bang, setel lambat2 pun takpe, bukan penting pun, sy pakai XO je dulu.." (trus terkelu doe haha).
Kebetulan masa kat office kawan dari office sebelah datang borak2, terstory-mory... Then dia rekemenkan guna je 2nd hand tyre. Seriously, selama ni tak tahu pun ada org jual tayar camni (i'm living in another planet kot?), biasanya diorang jual tayar 2nd hand dari owner yg tukar saiz rim so terpaksa 'let go' tayar lama (walaupun masih elok). Siap rekemenkan kedai lagi kat Shah Alam... Ianya bukan tayar celup (retread tyre) which i personally think are very dangerous to use (wonder why gomen kasi jual?)...
So dah sampai terus request 2 bijik tayar 195/55R15... Senang tukar je la dua2, bahaya gak my wife ulang-alik ngan tayar yg dah haus sidewall. Kang tetiba meletop masa tengah laju tak ke tergezut cik bedah tu hahaha... Diorang takde stok tayar sejenis so i redah je la berlainan brand & thread type. Murah je dua bijik baru RM110 & paling penting i check tayar2 tu ada lebih kurang 60-70% lagi bunga... Sebelum ni i check tayar baru paling murah utk saiz tayar Accent nih RM165 (buatan cina). Lain2 almost RM200 hinggalah RM200++ ikut brand...
Dah tukar kenalah balancing & alignment skali... Tapi sebelum tu masa tengah tukar tayar bangla kat sana kasitau 2 bijik sport rim dah bengkok, dia tunjuk & memang nampak obvious goyangnya... Dalam ati teringat owner keta "My oh my, bukan 1 tapi trus 2? I luv u so much bebeh!" hahaha... Then kautim harga & terus suruh repair skali...
Nilah salah satu tayar baru (yg not so new) Continental Comfort Contact... Dua2 tayar yg ditukar sengaja suruh letak kat belakang...
Sebijik lagi Barum Bravuris... Oklah, semua2 dah setel abis RM250 termasuk repair rim... Murah & tentunya tak sakit ati bila my wife rosakkan lagi sidewall miahahaha...
Ni lah dia tayar yg pancit semalam, rupanya hentam 2 screw, angkat balik umah... See, cantik lagi kan? At least 80% meat is still there...
Ni sebijik lagi, yang ni paling sakit ati... still macam baru, easily dalam 90%... Sampaikan mat bangla masa nak tukar tayar tu tanya apsal? I tunjuk sidewall. Terus gelang kapla & cakap "Sayang... tayar still baru, RM200 plus nih"... I jawab balik "Tahu takpe!" (tengah bengkak nih)... Hahaha... :p


Hermit

Comments

Mama Zharfan said…
heehhe lady driver memang tau drive ajer termasuk ler me ;)
Hehehe...macam sama je kes ngan i. Tapi at least Ayu hentam 2 screw. I hentam screw driver....sape nak jawap? Hehehe.....

Tapi Hermit....wife u tu jugak yang menang sana menang sini....untung ohhh wife macam wife u tu....:-)

Aiyooo kete ni kekadang wat kita fenin....RM RM RM...di mana mu RM...
Hermit said…
@suzz,
takleh la kasi alasan camtu.. kena ubahkan pandgn umum.. :P

@ezz,
kehkeh.. betul tu.. siapa tak sayang bini?
dedet- i love u so much lahhhhh hahahahah