TQ Cik Anon, So Ini Respon Dari Saya

Adeh, hahahahahaha..........
Tak sangka posting semalam hangat dan hangit dari biasa...
So saya tak tahulah hamba Allah manalah yang bagi respon kat posting saya semalam...
Sedare ke, kawan blog saya ke, silent reader ke...
Apapun I don't care saper pun dier...

Frust jugak... sebab Encik Hubby DELETE komen mcm tu sebelum sempat sy baca... Saya suke jer PASTE balik kat blog saya ni, hik hik...
Sebab bagi Encik Hubby komen yang berbaur hampeh terutama mengutuk komen readers yang lain, dah macam sampah jer...

Posting semalam ala-ala kata macam anak saya BAGUS sangat kan? Or maybe inilah mak bapak zaman sekarang lebih mudah percaya cakap anak... ouchhh...

So, Cik Anony...
Meh saya story morry sikit...
Memang kadang2 citer anak kita takleh percaya bulat2 100%...
Tapi still kena DENGAR... kan?
Why? Sebab die anak kita...
Takkan nak suh die luahkan perasaan die kat kakak kantin sekolah? Takpun mak cik sapu sampah atau owang2 lain dan bukan pada mak pak dier... Suke ke kita melihat situasi yang mana anak lebih suka berkongsi rasa dengan org lain berbanding dengan mak ayah sendiri? Kalau cik Anony ni loyal readers saya, mesti pernah baca posting luahan saya kepada seorang ibu "Jangan Percaya Anak Bulat-bulat"... Just sebab nak cover anak dier buat assignment...

Lagipun, adakah saya setelah mendengar citer anak dibuli terus jer melulu menyerang si pembuli? Tak der derrr... Saya ada akal waras jugaklah! Tapi still saya amik tindakan. Takkan nak berdiam diri/membatu sampai nasi jadi bubur? Pernah baca tak berita yang budak 14 tahun koma sebab kena belasah oleh rakan pembuli di sekolah? Even kalau ikutkan parents die tahu pun anak dier selalu kena buli sebab anak dier pernah citer. Tapi parents die kita "wait n see"... "wait n see"... Bila kena belasah kat kepala sampai satu tahap jadi serius. Baru kecoh nak amik tindakan kepada si pembuli...

Anak saya BAGUS ke...?
Ellow, so what...?
Ada ke saya kecoh kat blog anak pompuan saya dapat semua subjek 98% kecuali English 90% ? Adake saya kecoh cakap anak saya kapten pasukan netball wakil sekolah dan layak ke daerah? Adake saya citer anak lelaki sy pemain bola baling terbaik sekolah...? Tak der derrrr..

Dan anak saya memang nakal jugak...
Pernah kena detention kelas... sebab berlari dalam kelas...
Kes semalam, Anaqi citer kat saya... (die citer gak walaupun die tahu saya akan marah kat dier). Yang markah Sains Anaqi dan beberapa rakan kena tolak 5 markah sebab bising dalam kelas. Lepas tu die pergi jumpa guru Sains, nego nak tolong Cikgu + buat amal dan dapatkan balik 5 markah tu balik... Hmmm, ingat saya tak marah? Marah der... siap kena sebakul bebelan free2 jer. Sebab anak dah tanggungjawab kita--kena didik dan tegur!
Pasal anak saya masuk campur dalam kes Akid. Siyes saya cuma suh Yana jer pergi citer ngan Cikgu kelas Akid. Abang dier Anaqi dan kawan2 tu hanyalah respon kepada tindakbalas "tanggungjawab" sebagai seorang abang TANPA ARAHAN SAYA. Saya anak 5 orang, rapat-rapat so Anaqi anak yang sulung, lelaki lak tu. Perasaan diri tu sebagai "abang" memang menebal. Bawalah die ke mana bersama adik, die yang tukang bawa beg, orang yang sangat memastikan keselamatan adik dier... sebab die abang... Dan anak saya memang rapat antara satu sama lain.Tak caya tanya diri sendiri bagi mereka yang anak sulong/antara tertua daripada adik yang ramai, korang mesti mempunyai sifat "pelindung", kan?
Cik Anon pun ada menyentuh, kalau nak anak tak nak kena buli "hantarlah ke sekolah swasta"!.. Hahahahahahaah... lawak giler... Ingat sekolah kerajaan saje je banyak kes buli-membuli? Kat mana-mana pun ader la... anak my BFF Suzz sekolah swasta, kena buli lagi teruk... http://www.suzie284.com/2012/03/sebelum-kes-menjadi-lebih-teruk.html... Sampaikan hati anak tu dah tak nak ke sekolah. Anak my fren sekolah swasta kena buli gak, pensel dipatah-patahkan, baju kena conteng... So sekarang ni masalahnya bukan bergantung kepada jenis sekolah. Kat mana-manapun ada kes buli.

Kalau kita tengok karektor kenapa die jadi pembuli? Mungkin sebab saiz dier besar, mungkin juga cara didikan die biasa membuli dan  banyak kemungkinan sebenarnya. Dan saya dipahamkan, pembuli kelas Akid tu ada gak  memPOW kawan-kawan die yg lain kat kantin sekolah. Masalahnya die bukan sahaja buli Akid sorang, die akan buli dan buat sesuka hati pada saper2 pun.

Kenapa kegiatan membuli kat sekolah ni harus diambil BERAT? Saya kongsikan satu KISAH BENAR yang mana pernah saya kendalikan;

Seorang remaja perempuan ditangkap kerana mencuri dan juga sering mendapat aduan mengambil barang orang lain tanpa kebenaran, menyuruh kawan membayar makanan yang diambil di kantin dan berhutang. Anak orang kaya memang tidak ada masalah langsung dengan kewangan.
"So, kenapa mencuri? Duit takdeke?"...
"Duit ada, banyak jer sebab mak ayah orang senang",
"Kenapa suka amik/pakai barang orang tanpa kebenaran?",
Jawapannya "Tak tahu",
"Kawan komplen awak suka suruh kawan bayar duit makan setiap kali pegi kat kantin, konon2 esok lusa akan bayar, lepas tu buat tak tahu jer"...
Jawapannya "Tak tahu"
"Kenapa suka berhutang, walaupun ada duit?"
"Ntahlah madam" :(
"Awak tak pernah kena tangkap ke masa sekolah dulu, buat perangai macam ni...? "
"Banyak kali"...
"Sejak bila?"
"Sejak SEKOLAH RENDAH.."
"Mak ayah awak tak marah...?"
"Dowang diam jer, cuma pesan jangan buat lagi..."
"Tak pukul? Tak rotan...?"
"Tak, tapi tambah lagi duit belanja..."
"So kenapa masih teruskan sikap ni...?"
"Tabiat saya madam... saya pergi umah saudara pun sejak kecik saya akan amik barang dowang, anak patung ke, amik duit raya sepupu ke, mak ayah saya sangat open, mereka cuma ingatkan saya jangan amik lagi. Saya pernah terajang kawan sekolah masa kat sekolah menengah, pernah tarik tudung kawan sebab saya minta RM5 (pehhh gangster betul), saya pernah kena gantung dari sekolah selama seminggu sebab kes pukul. Tapi parents saya OK jer, janji belajar pandai"....
Kesimpulannya... Uol pikirlah sendiri!

So, pendapat sayalah, nak didik anak kena dari awal. Bukan anak kita jer, anak semua orang... sebab mereka ni bakal menjadi pemimpin pada generasi akan datang. Kalau berjaya jadi peguam, doktor, arkitek dan apa2 kerjaya bagus pun tapi akhlak takde, apa gunanya? Contohya peguam kaki pukul, arkitek amik rasuah, doktor kaki mencarut... Nak generasi kita berperangai macam ni ke?

Tu jerlah Cik Anon a.k.a anony..
Ala2 berani bersuara, berani gaklah letak nama...
Saya takder serang awak baliknya derr....
Apa saya kongsi, apa saya rasa...
Saya pun sebenarnya banyak kena belajar...
I am not a perfect mother... but still... I am a mother...

Ok derrrrr..
Mak banyak keroje...

Comments

Liz Rohaizat said…
yang penting, kita ibu bapa kena bersikap rasional. sebab akal kita dah cukup matang nak ambil tindakan yang sewajarnya
intanloveamir said…
abaikan komen2 yg xbernas tue kak...bgus gak hubby akak delete komen dier,buat semak jerrr..
yatie chomeyl said…
ada gak eh komen2 sebegitu. erm xkena btg hidungs endiri lg boleh la cko gitu kot..klu ken aanak dia *nauzubillah, moga di jauhkan*, mesti dia lebih memahami perasaan u
OMG!!!! Ada anonymous ni i bengang gak sebab.....dia takmo tunjuk nama sebenar.....blog i pun ada anonymous.....pastu selalu anony ni komen makhaihhhhh......

Berbalik kepada citer u....yerp pembuli ada di mana sahaja....DAN....melentur buluh biar dari rebung...dah jadi buluh....payah.....
isu buli ni bkn setakat size je kak
tpi sbb up bringing family and emosi budak yg membuli tu
aqil bdn mmg beso
mcm budak umur 5 - 6 yo
tpi kat sekolah
ade jugak kwn2 lagi dari keick dari dia suke buli and usik2
mgm smpai satu thp dia mls nak ke sekoalh and nangis2
ingatkan kena jumpa benda ape2 la
rupa2nya mgm kwn usik
solution mgm kenalha jumpa mak or bpk budak tu
or sendiri ckp dgn budak tu
last tiem aritu ayu mg ckp dgn budak tu dpn teacher
*kan elok2 kwn2..klu aqil ni pukul korang.kan sakit.cuba baik2 sikit.'
since that day..dah takde dah kwn dia yg dok buli dia.

*budak2 ni buli kdg2 bukn sbb mak bpk
tpi sbb selalu kalah dpt perhatian dari parents.
*itu other reason..

bab kes MZ,mmg sgt mendukacitakan bila sekolah anak dia tu ade kes mcm ni.
sian anak dia..

kes anak akak?
duit tu..
duit..
tktu kdg2 nka biarkan ank2 ke skeolah
tpi klu tak sekolah nak jadi ape?!
haha..entry tue pun ada anon nak reply.. org yg jadi anon ne penakut sebnarya. baling batu sembunyi tangan

mcm ne lah kak ayu pd ila senang je org yg reply tue jeles sbb k.ayu selalu menang contest..kiki..
dia jeles hal lain tapi dia attack hal lain...

mcm mz kata ada org jeles dia selalu menang & nama dia dikuarkan dalam satu fb contest group.. org menang2 pun ada org jeles ek??

manusia ne kan macam2...

sbg ibu kita mmg susah hati hal anak.. sekarang ne banyak pembuli. ila nak hantar anak2 g teakwando supaya dapat ptahna diri tapi kena bagitau itu utk petahan diri bukan membuli... alahai anak2 zaman kini
nape la org yg tak berani tu bleh pk camtu?
die takde anak kot
tak merasa anak kene buli
nnt dah ada anak, baru die tau susahnye nak tangani mende2 gini
hemm.....
Mama Zharfan said…
i like this entry 1000x
terbaekkk!!
lorr.. ada yg jeles dgn anaqi ke der?? sapa lah tu kan derr?? alah. tak yah layan lah derrr.....
kak ina kl said…
suka membuli memang ada berlaku di sekolah dan alam sekeliling kita. Ibu bapa hendaklah mengambil berat bila anak di buli samada berjumpa dengan budak tersebut ataupun mengadu kepad guru sebelum terjadi perkara yang tak di ingini.
Em's Family said…
first time i rase u bercerite sebegini panjang :) nampak betul protective m other, well who dont, if im in ur shoes, lepas tu orang try nak "ajar" kite macam mane nak didik anak.. terasa jugak lah kan..

berkenaan dengan akid, susah jugak , buli di mana2, buli ni ada banyak sebab jugak, macam kawan i sorang tu, anak dia kene buli dengan budak perempuan.. and yes, buli tak kira laki ke perempuan..

harap akid ok..
si pengomen tu maybe tak de anak lagik, atau anak dia tak sekolah lagik atau sekolah anak dia bagus tak de kes buli, kkalo balqis plak kes kena buli kat daycare, balqis dah la jenis lembut & penakut, ape je orang wat dia terima je seadanya...sampai barang2 sekolah pun kawan2 berjaya amik....biskut pun kengkawan curi dari beg dia...ikat rambut kengkawan amik, buku sekolah kengkawan conteng, tapi kat genius aulad je tak kena buli, mana2 pun ada kes buli, perlu ke kita ajar anak kita jadi garang untuk pertahankan diri? best tajuk ni kalo kita kongsikan bersama
mama rifQy said…
sangat speechless bace entry ni ! tgk link kat uyun!!

wowwwww.....great entry!! syabas...sokong u 100%!!

Popular Posts