#TSDayOut To Kuala Selangor - Episod 3: Citer Ikan dan Meh Belajar Buat Pasu Tanah Liat!

Cer teka cer teka...
Apa yang uniknya ikan yang terdapat di dalam gambar ini? :)
Kalau perhatikan bebetul, di badan ikan ini tertulisnya kalimah ALLAH dalam bahasa jawi.
Subhanallah :)
Mungkin gambar yang diambil oleh saya tidak begitu jelas tapi hakikatnya ikan toman darat ini memang dibadannya ada tertulis kalimah tersebut. Ikan ini boleh dilihat di Kolam Air Tawar Akuarium B di Kuala Selangor.

Lepas melihat-lihat sekitar kolam...
Kami terus bergerak ke "Pottery Farm" (The Incredible Potter)
Hasil perniagaan anak tempatan yang diwarisi dan dibuka sejak tahun 1940-an lagi...
Pehhhh lama giler, makcik kayo!
Susah wehhh, nak buat pasu. Even pasu piring senonit pun kalau takde sekillllll maka 5 minit 20 saat jugaklah amik masanya. Lepas tu memang kena spesis tangan gemalai lembut2 kalau ala2 tangan tu kasar bapok gajah takkan terjadinya pasu tanah liat yang dibina mengikut piawaian SIRIM.
 See saya yang tekun...
Da siap jadilah macam ni hahahahah...
Takde maknanya saya nak buat belanga sebesar ini ya...
Ini tempat memproses, membakar pasu tanah liat...
Tempat kerja mencabar sungguh--no air cond :(
Tadaaaa... pasu ke apa namanya hasil tangan saya... Not bad kan? Walaupun cam kemek...
Ooo... anyway itu bukannya kemek tapi itu adalah seni...
Ahaks...

Finish part 3, kita sambung part 4, "MAKAN BESOR!"

Comments

Mama Zharfan said…
syoknya buat pasu..me pun spesis tgn kasar so tak de maknanya kalau me nak buat pasu--nanti jd pasu cacat hehehhe tak cun gitu
Me tak tahu me spesis tangan apa....kena try baru tahu...hehehe...:-)
Syima Emi said…
kak, kita ada video kak buat pasu tu..hihi.. nak kerrrr...
Em's Family said…
alaa tak nampak pun badan ikan tu.. subhanallah kan.. i rase kalau i buat pasu sure tak jadi, tangan i keras :D
ikan tu..subhanallah..buat pasu ek..rasenye zt buat trus sumbing ;p
Nana said…
ni kalau saya buat langsung tak rupe pasu ni hahaa
ain langsung tak leh buat... mgkn kesabaran dalam diri mmg sgt rendah :(

Popular Posts