Japanese Food Fair!!!

Saya memang suke pergi Japanese Fair... Apatah lagi ianya "Food Fair",
Giler kentang sonok abis, lagi kalau ada jual biskut Meiji...
Biasanya terselit juga bahan nak buat sushi dan mee ramen segera :)
Best, kan? :)
Ni kalau berpeluang pergi Jepun mahu saya marathon satu negara bendera merah putih, gigih nak merasai makanan-makanan halal Jepun kat situ...
This is my feveret... Not only me... My hubby and kids also.
Biskut beras? Erkkhh dah lupa nama dier apa. Tapi agak mahal lah dijual kat sini paling murahpun RM8.99. Saya biasa beli RM3 lebih jer... Barang import kot, so dier mahal sikit yolah bahanapi kapal terbang meningkat naik, kan? :p
Mee ramen, hait hait... Arigato gozaimas...
Ni jer saya rembat. Harga untuk kedua biskut ni 5 hengget jer. Apsal tak beli banyak? Dah memang menjadi kesukaan keluarga, kan? Sebabnya saya KEDEKUT, hahahahahhaa.
pssst: nak hapdet sikit---japanese food fair ni kat OU a.k.a 1 utama new wings

Comments

yatie chomeyl said…
biskut beras = senbei

eh tp mee ramen tu halal ke ayu? klau kat sini xde yg halal, sbb kuah ramen tu biasanya dari pork fat. I sendiri pun x pernah makan ramen kat sini.

label kat ingredients tu diorang dh tukar ke english la ye? kalau dtg sini, susah gak nk shopping mkanan 2tu sbb label of ingredients semua dlm bhs jepun huhuhuhu
mee ramen tu ayu pun tak sure halal ke tak..yatie nak tanya biskut yang ayu beli halal tak? heheheh alamak selalu beli biskut meiji ni heheheheh
Mama Zharfan said…
me tak suka mknn jepun or biskut jepun heheh me memang cerewet bab2 mkn :p
Falsya said…
suke makanan jepun..pastu ade keropok die xingat ape nama..sedap gile..;D
CikLily Putih said…
kat mane nie, nak pi gak.. suker biskut beras
Nana said…
Sy suke kerepek yg salut ngan rumpai laut tu apa nama ntah sedap gle
yatie chomeyl said…
meiji tu bnyk yg halal tp kena tgk ingredients dulu ayu. kena check kalau ada

(1) Nyukazai (乳化剤) --> Emulsifier. Biasanya diorg guna pork fat, so kalau lepas perkataan Emulsifier tu ada dalam kurungan tulis (soy fat 大豆
OR vegetable fat 野菜); halal lah..tapi kalau xde, was2 sikit

(2) Shortening (ショートニング) --> kebanyakan drpd animal fat jugak. kecuali kalau di tulis dlm kurungan sebelah perkataan shortening tu (soy fat 大豆
OR vegetable fat 野菜); halal lah..tapi kalau xde, was2 sikit

(3) butter/margarine (バター
マーガリン) --> kebanyakan drpd animal fat jugak. kecuali kalau di tulis dlm kurungan sebelah perkataan shortening tu (soy fat 大豆 OR vegetable fat 野菜); halal lah..tapi kalau xde, was2 sikit

(4)alcohol/sake (アルコール; 酒) --> yang ni kalau ada dlm ingredients, sah2 makanan tu tak halal

(5) meat/pork meat (肉; 鶏肉; 豚肉) --> yang ni kalau ada dlm ingredients, sah2 makanan tu tak halal jugak

so ayu kena belek dulu lah ye ingredeints lain kali. tu i dh bagi sekali dgn tulisan jepun nya, buat rujukan di masa depan :)
thanks yatie.....muahhh

Popular Posts