Menjual Sambil Meminta Sedekah di Jalan Trafik Yang Sibuk?

Uolls pernah tak nampak senario macam ni? Ada pompuan biasanya warga asing datang menjual tisu erkk tapi sebenarnya lebih meminta sedekah dari kereta ke kereta di laluan utama yang mempunyai traffic light.
Masuk yang ini dah 3 kali saya jumpa. Semuanya orang berbeza. Yang peliknya dowang ni ketuk tingkap kereta, lepas tu hulur tangan. Bila dah kasi duit baru hulur tisu. Ada satu kejadian tu die dukung anak kecik lagi tengah panas terik waktu tengahari. Anak kecik tu cam menggelepar dalam dakapan ibu dier. Yang ini berdekatan dengan 1 Utama. Saya kesian sangat terus jer hulur duit kat pompuan tu. Sebenarnya lebih kesian tengok anak yang jadi mangsa. Bila traffic hijau cepat-cepat beralih ke tepi jalan. Dah serupa macam situasi kat Indonesia dah, hmmm yang mana pengemis mula menegmis di jalan-jalan utama...

Memang simpati tapi merbahayalah jugakkan :(

Comments

Mama Zharfan said…
kat area sri gombak..ada 2-3 org yg buat keje gini...memang pendatang asing..
Hermit said…
Mi u sepatutnya ignore je... sbb sikap 'bermurah hati' cam tu akan menggalakkn lagi aktiviti camni... mereka ni bukan rakyat tempatan... PBT patut lebih tegas sebelum terlambat..
Ezna said…
ada jugak kat flyover jambatan pulau pinang sunway tu. Warga asing gak...sama la modus operandi nya tu.
saya pun penah jumpe beberapa kali

penah jumpe kt flyover batu 3 shah alam

pastu byk kali kat flyover nak ke jusco bukit tinggi, klang...
Nida Mohd said…
Saya pernah jumpa kat trafik light TTDI Jaya..2x jmp pakcik yang sama..minta sedekah dengan menjual tasbih..kat setia alam pun pernah sekali jual pen..dua2 pakcik pon memang pendatang..
Yup...1st time kena macam tu last 2 wks. Kat S.Alam...

Popular Posts