Saturday, May 26, 2012

Peugeot Motion & Emotion Tour 2012

Akibat ke-bohsang-nan yg melanda setelah ditinggalkan isteri & anak2 pada petang Sabtu dihabiskan ngan berpeleseran di One Utama. Bukan kebetulan, tapi memang niat nak usha "Peugeot Motion & Emotion Tour" kehkehkeh...  
Ramai gak orang weh... Nie yg malas nih (memang alergik sket ngan tempat sesak2)...
Ada Peugeot Racing Simulator tapi malas nak layan... (Anaqi gerenti suka nih)
Ha ni tujuan utama... All-new Peugeot 408 yg baru je dilancarkan... 
Nama je baru tapi apekehey guna logo lama? Logo baru takde singa terjelir2 lidah tuh. Logo singa tak jelir lidah dah sbb mak dia cakap tak baik jelir2 lidah kat org miahahaha... (leh refer logo pada 508)
Zoom sket... Halogen headlamps with auto function & manual height adjustment. Include function 'follow me home' & sensor activate headlights.
Front fog lights... I like the ones on 508...
Automatic retractable side mirrors. Design camni memang palingku benci walaupun tujuannya baik utk kurangkan 'blind spot' pada 'A-pillars'...
Pandangan belakang... Lagi cuns design 407 dulu, juga dah takde push button to open pada huruf "O" seperti yg terdapat pada 407... (508 still ada)
Ruangan boot memang tabik luas, 562 litres! Besar beb even sumbat biniku plus adik dia yg gedebab (sbb pregnant-kena cakap, kang marah lak) pun boley... Tapi kalu nak sumbat my MIL skali ngan diorang rasanyer tak dapet la (agak2 la takkan semua nak letak kot? hahaha)
Continental Rubbers with 17" alloy rims. Spare pun guna full-size tyre with sport rim... Very generous (ku cakap kat S.A) kehkeh..
The new Pug (408) come with two variant... Versi 2.0 Normally Aspirated engine with a price tag of RM 109,888.00 (OTR).
Steering wheel versi 2.0... No Aluminium inserts..
Center fascia looks familiar. Oh wait... bukan ke cam Pug 308? kehkeh... 408 ni sebenarnya 308 hatchback versi saloon yg dipanjangkan jarak tapak roda, tapi kalau design lain sket pun boleh, kan? Pengganti sebenar 407 & 607 ialah 508!
Bagi versi 2.0, background panel meter kaler merah bila dinyalakan...
 Ada rear air vent... juga sebijik cam 308...
 Ni engine bay untuk 2.0 N.A... Producing 145hp (@6000rpm) and 200Nm of torque (@4000rpm).
Ni lak engine bay untuk versi turbocharged... Nampak tak cover untuk compressor & turbine? Menghasilkan 163hp (@6000rpm) dan max torque of 240Nm (from as low as 1400rpm). Versi 1.6 Turbo adalah yg lebih mahal dengan harga RM 125,888.00 (OTR). 
Leather wrapped steering wheel with Aluminium inserts for this version... juga  Aluminium pedal (can u see?). Dua2 versi didatangi dengan transmisi 6 speed auto adaptive with tiptronic & sport mode.
Versi ni dipadankan dengan panel meter background putih... Cantik gak..
Wokeh, dah sampai sana sempat ler daftar untuk buat pandu-uji. Ni keta yg sempat di test drive, versi turbo... So, pandangan saya? Mengecewakan! Amat2 frust yg teramat sehinggakan perasaan membuak2 mau turun je & trus tolak sendiri keta tawaf OU lapanpulohlapan kali... Teruk sangat ke? U betcha! Tapi... bukan keta yg teruk, tapi traffic! Hahahaha... Jammed la pulak jalan nak test drive sehinggakan takleh kasi feedback yg meaningful. Nak bawak giler2 takleh, frust woo macha... Ingat nak uji je Airbags (konon ada 6) tapi takut lak ada yg tersasul jadi janda anak 5 hahaha... Apa2pun sempat gak slammed the pedal hard masa ada gap & memang terasa torque max datang around 1400-1500rpm, tu je yg leh di-confirm-kan... Lain2 "wa pu chi tau"... Btw, 408 dilengkapi ngan ABS, EBD, EBA, ESP (Electronic Stability Program) & juga ASR (Anti-Skid Regulation)...
Rupanya lepas Test Drive dapat ler payung nih... Aiseh, terubat gak perasaan frust... Ingat nak TD lagi skali ngan my best bro lain kali... tapi... rasernya nak try Pug 508 ler... seksis... matured looks... i'm in love...
Meet Pug 508... "Hi beautiful!"... Miahahaha

 Hermit

1 comment:

Ezna said...

omg....terlalu teknikal so confirm ini dedet. Hehehe...anyway, suka juga design peugeot ni...cuns :-)