Wednesday, October 17, 2012

Demi Masa.......Luahan Rasa

Again...
Entri takde gambar lagik...
Semalam first time saya balik malam...
Lepas Maghrib balik...
Gara2 hari ini merupakan final exam untuk paper yang saya ajar.
Selain daripada pulun menyiapkan "carrymarks"...
Student datang for consultation--berderet2... tu pun ada yang tak sempat nak layan...
Sebab ada student cam suh saya explain macam bagi kuliah dalam kelas...
Ada yang datang bawa soalan... Tapi jawapan tak nak fikir...
Geram jugak kekadang "Apasal lak uolls tak nak try dulu latihan? Bukan terus tanya jawapan". Ada yang jumpa tak sempat nak baca chapter sekian2 mintak saya explainkan balik, "camanalah ko nak pandai anak oii kalau tak BACA dulu"...
Ada student datang... "Madam, saya dah baca tak paham2". Bila saya tanya chapter mana tak paham dia jawab "Chapter 12". Saya cam tengok die peliksssssss sangat. "Biar betul awak ni? Bukan ke silibus kita sampai chapter 10 jer? Mana pernah saya ajar sampai chapter 12?"... "Ooo ya ke? Hehe" Gelakler, langsung tak serius nak amik exam final esok...

Beb, esok exam 50% akan di bawa ke carrymarks...
Tersungkur masa jawab--memang betul kena "survive" untuk carrymarks...
Sebab paling kurang, kowang kena score 50 marks which is grade C...
Below than that---SILALAH REPEAT AGAIN THIS PAPER...
Kesannya---> "Will waste your time for 3 months again" & again

Moral of the story...
1. Jangan study last minute...
2. Sentiasa bersedia sebelum masuk kelas--go through the chapter sebelum Madam ajar. Nak exam senang buat revision.
3. Bila saya ajar kat depan, kowang jangan berFB. Bila saya OFF kan server di lab, korang main tweet. Whassap lah ya... tak bertweet kat HP, bertweet ngan rakan sebelah--hmmmm

Akhir kata "Whatever you got for the carry marks, you deserved it!"... Jangan putus harap "Berjuanglah sehingga ke titisan tinta pen mu yang terakhir"--------------chewah!

Ikhlas dari Madam yang stress sokmo;

4 comments:

Wan Amira said...

baiknya madam sorang ni ... tahan dengan pelbagai kerenah. i dulu jarang jumpe lecturer :p

Mama Zharfan said...

i paham...tapi so far my students kebykannya ok :)

Mummy's Luv & Life ~ Airis-Arissa said...

masa degree dulu, mmg nampak students x serius. bila further study, saya bergaul dgn kwn2 yg bekerja, beza sgt cara dorang. nampak sgt bertanggungjawab dlm apa perkara pon. mmg best.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

kalau rasa2 carry mark mmg teruk. then nk bca buku pun gilo2 tebal. tak tau nk start dr mn sila jumpa mak. mintak mak doa beri ank petunjuk n digerakn hti bca mn2 soalan yg mungkin akn kuar. doa ibu sgt mujarab.. ila da penh buat hihi.. akhirnya dpt B+. 1st exam n 2nd fail. mmg bgantung hbis dgn exam final yg carry 60marks. kuar dari dewan ila confident dapat 59.9 markah kiki.. nasib tak reapet.. paper computer ;) campur dgn assigmt dapat B+.. kawan2 stress je sbb tau ila fail 1st n 2nd test tetiba dapat B+ muahaha.. doa ibu plg penting