Nissan Almera 1.5L ~ In Flesh & A Quick Test Drive

Actually, I've missed the launch of the All-New Nissan Almera aritu. Masa having breakfast pagi Ahad ngan Anaqi terperasan iklan dlm newspaper so trus shoot to the nearest Nissan showroom :)
Sempena pelancaran ada promotion dapat free first 3 scheduled maintenance services & free Motorist Personal Accident Insurance.. plus lucky draw... which end today :( 
Nissan Almera pasaran Malaysia didatangi dalam 4 varian;
1) 1.5L E M/T : RM 66,800.00 OTR
2) 1.5L E A/T : RM 69,800.00 OTR
3) 1.5L V A/T : RM 76,800.00 OTR
4) 1.5L VL A/T : RM 79,800.00 OTR
So for a B-segment non-national car di Malaysia ni, ianya antara yang termurah... Hurrah to that :)
Enjin adalah naturally aspirated gasoline HR15DE with CVTC menghasilkan kuasa maksimum 102Ps (@6000rpm) dan daya killas maksimum 139NM (@4000rpm). All variants dilengkapi sistem keselamatan ABS+EBD+BA.
Rear view... I don't know why but kinda like it...
Interior view from rear passenger seat of varian "V"... Almera have good head space but I noticed that front seats design kinda slim (sy besor mah miahahaha)
Center console with manual air-conditioning buttons etc... Cute...
I like the meter display design. This ones for "V" & "VL" variant... Also these variants have dual airbags. 
Front passanger's dashboard compartments.. Cam kecik je.. To be fair, it's deep...
Ruang kaki rear passengers memang luas... 

Armrest for rear passengers... Oh btw, all variant come with fabric seats finishing. Leather is optional, but must fork out additional RM 1,800.00.
Chrome door handles.... Odd design yg buat Anaqi & me tergelak2 miahahaha
490 litres trunk space... Around that for B-segment cars...
15" 7-spoke Alloy wheels with 185/65R15 rubbers for "V" & "VL" variants... Spare tyre adalah full-size...
Sebenarnya semua varian tidak didatangi ngan aerokit parts ('kosong' seperti di atas)... Nak spoilers & side skirts kena tambah RM1,500.00. Tapi tanpa aerokits pun Almera ni takdelah nampak teruk sangat...

Ini ialah Nissan Almera varian "VL" dengan Impul Aerokits...
 Cun gak... Teringat Sentra (kehkeh)...
Pandangan masuk 'cockpit'...
 Ada Audio Contol Buttons on steering wheel...
Auto Air-conditioning buttons etc... Memang cute & girlish hahaha...
Dashboard bahagian front passenger memang pelik & berbonggol cam ada secret compartment je (but nope, nothing there bro)...
Engine "Start-Stop" button... A trend nowadays (don't know what a big fuss about that?)...
Cool wheels... Love it :)

Ini adalah kereta yg di pandu uji... Sy pilih manual transmission (hanya ditawarkan dalam varian "E")

Meter displays untuk varian "E"... Simple & tak menarik... 

Door handles pun tak di 'chrome'... 

Untuk "E" varian dilengkapi dengan 15" Steel with full cover wheels... Saiz tayar sama je...
Showroom yg I pergi ada disediakan makanan... Baru lepas makan ngan Anaqi so takde ler nak layan mana pun... Komen sy lepas Test Drive? (sekejap sgt tak pueh langsung!). Apa yg sy perasan enjinnya senyap. That also means that cabin insulation are acceptable... Nak guna hari2 untuk commute ke tempat kerja should be ok... Personally, i'll choose the "E" variant manual transmission ones, sebabnya;
1) Sy suka shift stick...
2) Murah & have almost everything that higher variants have.

 Hermit

Comments

kalau ila nak beli mpv lepas nie... huhu..
arc_zac said…
Shift stick kereta ok tak? or just biasa2x jer. kot2x agak sporty ke.
Feena Hussein said…
saya baru nak g test drive..thanks sebab bagi panduan n gambar variant E...coz nak rancang beli keta yang bawak g keje tapi comfort..

Popular Posts