Saturday, June 30, 2012

Luahan Rasa di Hari Sabtu Yang Bahagia..Cheewah

Saya sebenarnya lately ni sangat banyak benda yang difikirkan...
Dengan urusan kerja, famili lagi...
Tapi selalunya bila saya dah rancang kemas jadual harian saya, ada jer tiba2 perubahan yang kena hadapi. Memang stress! 
Anak pulak memang memanjang aktiviti kat sekolah. Lagi-lagi dan nak dekat sukan sekolah. Huhu
Tapi bila tengok ramai member kamcing FB menang dengan pelbagai habuan menarik. Cam terapi pulak, seronoknya... bilalah nak menang best2 cam Afifah dapat 30K. Then mula nak fikir nak pergi cuti lepas baca blog pasal Suzz ke USS FOC dan Ayu Zamzarina pegi Bandung. Ceh macam tak de kerja jer ya kat opis.
Ekceli bukannya apa bila kita stress selalu-lah berbunyi kat dalam diri "Why arr...I tak menang ni?"... "Why arr I kena buat ni?"... Why arrrz? Sebab kita kan jenis manusia yang kalau boleh nak yang terbaik berlaku dalam hidup-->membahagiakan keluarga, meningkatkan prestasi diri...
Tapi, bila baca notes dibawah ni...
Baru sedar..yang penting perlu bersyukur dan menjadikan semua yang yang hadir dalam hidup adalah yang terbaik. Take it positif... InsyaAllah

p/s: Thanks to Encik Somi kerena memahami... 2 hari dapur tak berasap, hahahaha.
p/s/s: Takziah kepada Aisyah dan keluarga atas pemergiaan bonda mertua terchenta (sedey saya membaca status FB suami awk cacah) dan Liz Rohaizat dan keluarga atas pemergian ayahnda mertua (kemalangan bas di Indonesia, rasanya arwah dan adik beliau otw nak ke airport utk balik ke Malaysia). al-fatihah.

Thursday, June 28, 2012

Makan2 di FUKUHARU | Ahem Guna Voucher :)

Hari tu, tidak lama dulu (lama gaklah). Saya ada menang dari FB Watson (special gift originalo). Yang mana ianya adalah buku voucher yang kita boleh pilih 2 aktiviti yang nak sertai. Contohnya memandu kapal terbang ringan 20 minit, masuk sangkar ikan jerung di KLCC, kelas YOGA, Kelas tarian, SPA, rawatan muka dan juga pilihan restoran-restoran terbaek. Kena pilih 2 tapi saya baru pilih satu--> makan makanan Jepun di Fukuharu Japanese Restaurant Jalan Ampang.
Tapi disebabkan makan-makan hanya diberikan kepada 2 orang sahaja, maka saya dan Encik Somi sebulat suara memilih kanak-kanak bawah umur yang biasanya FOC bila makan kat kedai mahal. Hahahahaha. So yang terpilih dikalangan anakanda tak lain tak bukan--Amani dan Afiq... Suka depa ya sebab bawah umur still bawah ketiak mak pak :)

Ada 8 jenis hidangan yang kitaorang terpaksa telan :) Antaranya seperti...
 Zensai--> Saya paling suka yang ni, sushi yang paling sedap saya makan setakat ini.
 Sashimi--> Cendawan shitake, cam masin jer, hehehe
Yakimono--> Pehh salmon mentah, dua set diorang kasi. Saya boleh telan satu keping je. Selebihnya Afiq dan Dedet. Amani lagi dahsyat siap ludah balik lepas makan, hahahaha.
Apakah nama ni? Tapi... saladlah. Sedap jugak :)
Osuimono soup--> Saya minum 2 cawan kecik pun dah kenyang. Dedet habis satu teko ya, diorang kasi 2 teko :)
 Isi-isi dalam sup yang dikeluarkan dari teko. Macam-macam ader.
Shokuji--> Ikan yang digoreng ranggup cam kerepek. Lepas tu ada bahan yang sedap ditabur atasnya. Saya makan 1/4, Afiq dan Amani 1/4 lagi 2/4 (1/2) Dedet perabihkan. Tapi siyes sedap!
Ni rupanya macam tauhu lembut tapi hakikatnya ianya adalah telur yang di steam. Rumit gak cara penyediaan masakan ni. Nama menu ni Nimono (cam nama anak dara Jepun lak, heheh)
Agemono--> Mee sejuk bersama bahan sayur seewead, ketam, telur dan banyak lagi. Memang pelik sebab rasanya sejuk sangat tapi sedap jugak.
Ni dessert--> Paling diterima oleh tekak saya walaupun ianya berperisa green tea :)
Saya dan chef yang menyediakan masakan kami. Brother ni ada warung nasi lemak kat Bukit Bintang, selain itu beliau juga pengusaha Kafeteria kat UniKL. Tapi memang terror masak masakan Jepun, orang melayu (Perak) kita ya!
My somi nilah paling pemalu nak bergambar. Paling kurang bergambar dalam keluarga adalah beliau. Sik baek anak2 takde menurun perangai beliau sebab semuanya giler bergambo!
Four of us... Another 3 kat umah nenek ya :)
Tapikan saya ni jenis perut masakan melayulah. Susah gak nak telan makanan yang memang luarbiasa dalam hidangan harian. Berlainan ngan Dedet, beliau suka sangat masakan Jepun. Siap perli lagi kat saya ya "Lepas ni nak singgah mamak tak?" hahahaha. Nampak sesangatlah kan bini tak kenyang :p

Wednesday, June 27, 2012

Yana Bertarung Dalam Saringan Untuk Junior Chef Adabi & Bintang Kecil

Entri khas mengenai Chef Yana :)
Ahad lepas my Yana telah menghadiri acara saringan Pertandingan Junior Chef Adabi & Bintang Kecil di Taylor's University. Ekceli terdapat dua sesi saringan dan my Yana bertanding untuk sesi tengahari.
Makanan memang ada disediakan di situ. Sentiasa ditambah dengan pelbagai menu (semuanya produk keluaran Adabi). Tak berhenti makan saya ya, sebab penat menunggu, hehehe.
Acara bermula dengan pendaftaran peserta. Kemudiannya kena cabut nombor untuk penentuan dapur dan diberikan chef untuk membantu sama.
Antara chef-chef dari Taylor's University yang terlibat dalam program ni. Muda-muda uols dan semuanya lelaki hanya sorang jer perempuan.
Para peserta mula memasuki ruang dapur yang disediakan oleh pihak Taylor's University.
Sesi taklimat dari Ketua Chef kepada semua peserta. Masa ni mak ayah, penjaga tak dibenarkan masuk ke dalam bilik kaca tersebut.
Aksi Yana di dapur bersama Chef yang membantu beliau. Ekceli chef ni takdelah bantu sangat untuk kanak-kanak yang dewasa umurnya (yang berbadan besar). Chef ni banyak menolong kanak-kanak kecil yang berumur 7 tahun. Dan saya perhatikan untuk kanak-kanak 7 tahun memang chef ni tolong masakkan. Lebih2 lagi yang chef perempuan tu, untunglah saper dapat beliau. Siap tolong deko2 lagi.
Prihatin seorang abang yang gila memasak. Saya bangga dengan Anaqi. Walaupun di sudut hati sebenarnya nak ikut Dedet gi shopping tapi semangat nak tengok Yana bertarung lebih tebal dari segalanya. Anaqi asyik komplen kat saya time tu... "Mummy, Yana langsung tak confident... tengok cara die masak pun tahu". Saya balas balik.."Hmmm, biarlah at least die dah try" :)
Masakan pertama Yana. Salad cucur udang bersama sos papaya. Hmmm... Ekceli sepatutnya rupa takdelah macam ni. Salad tu diagaul bersama dengan cucur. Yana juga lupa letak mayonis. Yang paling sadis. Gara-gara tak jumpa blender die tak buat langsung sos papaya. Sib baek saya bawa blender. Tapi sebab kelam-kabut Yana lupa letak garan dan gula. So rasa sos die rasa tawar ntah apa2, huhu.
Nasi goreng Yana... rasa not bad tapi saya tak tahu apsal die buat cili ghupe pokok camtu. Hahahaha. Adeh!
Yana disoal/diuji oleh juri. Kalau tak silap ni adalah Editor Bintang Kecil.
Bersama semua peserta. Saya sangat kagum kerana sebahagian dari kanak-kanak yang menyertai memang terror masak. Ada yang memang membantu mak dier berniaga nasi lemak. Boleh tu die buat apam guna tepung cucur Adabi. Saya buat apam pun tengok resepi. Ada yang buat nasi goreng cheese (baked cheese). Ada yang begitu kreatif menghasilkan ayam ranggup dari tepung adabi. Memang hebat2. Bila saya berbual2 ngan ibu2 peserta ni, memang kebanyakan anak-anak mereka jenis rajin ke dapur. Even ada sorang adik umur 7 tahun dah mula berniaga cupcakes yang dibuat sendiri. My Yana lak, die rajin ke dapur pun sebab nak masuk pertandingan ya. Hari-hari die nak masak. Hahaha. Kalau tak jangan harap!
Yana bersama ketua juri menerima sijil penyertaan.
Yana bersama dengan Editor Bintang Kecil. Rasa nama editor ni Yana jugak.
Oklah, satu pendedahan baik buat Yana agar beliau terus rajin masak di dapur. Hehehe. 

Tuesday, June 26, 2012

Soping Weh Tanpa Merobekkan Poket Memang Syiok!

Bulan ni selain banyak peraduan yang berakhir 30 June, banyak juga voucher yang saya kena perabihkan sebelum akhir bulan ni. Kalau tak rugi jer. Ni gara-gara duk menangguh pembelian sejak awal bulan, so dah last minute baru terhegeh-hegeh mencari masa nak membeli.

Antaranya voucher GIANT, ada RM200 nak kena langsaikan, BHP Petrol RM100 dan The Curve RM1K. Tapi bab shoppingkan seBZ mana pun hidup saya memang terror nak menghabiskannya, hahahaha.
                                               
So entri ni memang nak citer tentang pengalaman berbelanja satu keluarga dengan jayanya dari pukul 8 malam sampailah shopping complex ni tutup (sib baek tak kena halau ngan security guard, hehehe). Kebetulan Metrojaya ada buat SALE, memang berbaloilah berbelanja.
                                       
Anak-anak memang hepi bila diberi kelonggaran untuk membuat keputusan dalam memilih barangan yang dikehendaki. Saya suruh dowang pilih baju raya tapi gamaknya mereka lebih suka mencari barang permainan yang diidami sekian lama. So anak2 ngan Dedet duk gigih membelek kat bahagian mainan. Saya dan Yana jer marathon di bahagian pakaian. 
Hasil rembatan barangan kepunyaan anak-anak menceceh RM800 lebih. Baju raya tahun ni udah settle, hehehe. Tinggal nak beli jeans jer untuk Akid, Afiq dan Anaqi...
Ini adalah barangan saya dan cik somi. Memang puas hati sebab semua barangan yang dibeli diberi diskaun dan harga yang ditawarkan memang berbaloi. Harga ke semua barangan 1 seluar, 1 kasut, 1 kemeja dan 1 polo-shirt dalam RM180 lebih (semua barangan brand Orlando kecuali kasut jer Sembonia).

Dan masa pergi shopping memasing tak makan lagi. Tapi semangat nak shopping tu memang menguasai fikiran, perasaan lapar tu memang takde, cam magik! Hahaha. Balik dari shopping ajak gi makan, anak-anak semua tak nak. Sibuk ajak balik rumah cepat sebab nak bukak mainan baru mereka.

Sampai rumah semuanya teruja nak posing2 ngan mainan masing-masing..
Afiq ngan kereta controlnya. Mahal gak kete ni, dekat seratus hengget harganya (kurang singgit je!). Dan ini adalah kereta control dia yang ntah keberapa. Banyak berbenor :)
Akid dengan Hot Wheels "Wall Tracks". Saya suka set permainan yang Akid pilih.
Anaqi set Nerf... Paling mahal dan paling besar jikalau dibandingkan dengan hadiah-hadiah adik-adik yang lain.
Kelakar betul tengok gambar ni. Mula2 Amani menangis sebab abang Afiq tak kasi bagi pinjam kereta. Kesian kat Amani, mummy lupa cari toys untuk budak sinonit ni tapi mummy ada belikan baju-baju yang cantek untuk Amani.
Lepas tu Dedet suh Amani senyum sebab nak amik gambar. Terus menyengeh. Sporting abis, I like.

Seronok sangat dapat shopping barang2 yang kita hendak. Terapi yang best selain daripada pergi ke spa untuk bermanja-manja. Anak-anak hepi lagilah membuatkan saya rasa bersyukur sesangat. :)
Syukur, alhamdulillah.

Monday, June 25, 2012

Meh Terapi Kat Sini :)

Lokasi kejadian: Ground Floor The Curve. Dekat jer ngan Mc D :)
Sila cuba bertahan emosi memasing bila nampak harga2 sebegini...
Dugaannn... dugaannn...
Tapi kalau memang ada yang berkenan, rembat jerlah.
Terapi der..

Ok, mak banyak keroje... Sayonara!

Sunday, June 24, 2012

Sukan Amani-Yang Gamat Untuk Kite2 Ajer

Hari Sabtu lepas, sekolah Amani ada sukan untuk kanak-kanak berusia 2 dan 3 tahun. Acara sukan kalau ikut surat jemputan bermula 9.30 pagi tapi bila pergi kat sana baru dapat tahu sukan memang dirancang bermula pukul 10.30 pagi. Adoihai, sib baik saya sampai dekat kul 9.30 pagi. Kalau saya sampai 8.30 pagi takkah haru kena tunggu lama?
Dan seperti yang dijangka sukan kanak-kanak 2 dan 3 tahun ni, yang lebih excited mak bapak budak tu sendiri. Heheheheh
See saya dari belakang. Begitu semangat berlari dengan Amani. Tapi memang saya tak tolong Amani menyelesaikan permainannnya. Saya setakat menemani Amani dengan memberi kata-kata semangat "Cepat Amani... cepat..." Nak tengok Amani boleh buat sendiri atau tak. Ternyata beliau boleh, cuma gerak-geri memang lemah-gemalai tidaklah sepantas mana.
Paling best dapat jumpa "Ayu", blogger yang terror masak dari http://iceboxrivet.blogspot.com/. Tak sangka anak beliau (ingat nama depan jer, Qurratul, hehehe) main sama game dengan Amani. Duk sebelah-menyebelah lak tu masa berlawan. Dan anak kami sama-sama tak menang! Kih kih.
Walaupun kalah tapi Amani tetap excited dengan piala (token kepada semua pemain). Puas duk menayang piala tu kat mak cik dan pak cik dier plus neneknyer sekali. Iyalah mana tak gembira hasil titik peluh bermain sakan setelah puas menjalani latihan di sekolah. Syabas Amani, mummy bangga dengan kamu :)

P/s: Photographer sepanjang acara ialah Afiq Ziqry. Terror gak die amik gambar :)