Posts

Showing posts from June, 2012

Luahan Rasa di Hari Sabtu Yang Bahagia..Cheewah

Image
Saya sebenarnya lately ni sangat banyak benda yang difikirkan... Dengan urusan kerja, famili lagi...Tapi selalunya bila saya dah rancang kemas jadual harian saya, ada jer tiba2 perubahan yang kena hadapi. Memang stress!  Anak pulak memang memanjang aktiviti kat sekolah. Lagi-lagi dan nak dekat sukan sekolah. Huhu Tapi bila tengok ramai member kamcing FB menang dengan pelbagai habuan menarik. Cam terapi pulak, seronoknya... bilalah nak menang best2 cam Afifah dapat 30K. Then mula nak fikir nak pergi cuti lepas baca blog pasal Suzz ke USS FOC dan Ayu Zamzarina pegi Bandung. Ceh macam tak de kerja jer ya kat opis. Ekceli bukannya apa bila kita stress selalu-lah berbunyi kat dalam diri "Why arr...I tak menang ni?"... "Why arr I kena buat ni?"... Why arrrz? Sebab kita kan jenis manusia yang kalau boleh nak yang terbaik berlaku dalam hidup-->membahagiakan keluarga, meningkatkan prestasi diri... Tapi, bila baca notes dibawah ni... Baru sedar..yang penting perlu bersyu…

Makan2 di FUKUHARU | Ahem Guna Voucher :)

Image
Hari tu, tidak lama dulu (lama gaklah). Saya ada menang dari FB Watson (special gift originalo). Yang mana ianya adalah buku voucher yang kita boleh pilih 2 aktiviti yang nak sertai. Contohnya memandu kapal terbang ringan 20 minit, masuk sangkar ikan jerung di KLCC, kelas YOGA, Kelas tarian, SPA, rawatan muka dan juga pilihan restoran-restoran terbaek. Kena pilih 2 tapi saya baru pilih satu--> makan makanan Jepun di Fukuharu Japanese Restaurant Jalan Ampang.
Tapi disebabkan makan-makan hanya diberikan kepada 2 orang sahaja, maka saya dan Encik Somi sebulat suara memilih kanak-kanak bawah umur yang biasanya FOC bila makan kat kedai mahal. Hahahahaha. So yang terpilih dikalangan anakanda tak lain tak bukan--Amani dan Afiq... Suka depa ya sebab bawah umur still bawah ketiak mak pak :)

Ada 8 jenis hidangan yang kitaorang terpaksa telan :) Antaranya seperti...
 Zensai--> Saya paling suka yang ni, sushi yang paling sedap saya makan setakat ini.
 Sashimi--> Cendawan shitake, cam mas…

Yana Bertarung Dalam Saringan Untuk Junior Chef Adabi & Bintang Kecil

Image
Entri khas mengenai Chef Yana :) Ahad lepas my Yana telah menghadiri acara saringan Pertandingan Junior Chef Adabi & Bintang Kecil di Taylor's University. Ekceli terdapat dua sesi saringan dan my Yana bertanding untuk sesi tengahari.Makanan memang ada disediakan di situ. Sentiasa ditambah dengan pelbagai menu (semuanya produk keluaran Adabi). Tak berhenti makan saya ya, sebab penat menunggu, hehehe.
Acara bermula dengan pendaftaran peserta. Kemudiannya kena cabut nombor untuk penentuan dapur dan diberikan chef untuk membantu sama.
Antara chef-chef dari Taylor's University yang terlibat dalam program ni. Muda-muda uols dan semuanya lelaki hanya sorang jer perempuan.
Para peserta mula memasuki ruang dapur yang disediakan oleh pihak Taylor's University.
Sesi taklimat dari Ketua Chef kepada semua peserta. Masa ni mak ayah, penjaga tak dibenarkan masuk ke dalam bilik kaca tersebut.
Aksi Yana di dapur bersama Chef yang membantu beliau. Ekceli chef ni takdelah bantu sangat un…

Soping Weh Tanpa Merobekkan Poket Memang Syiok!

Image
Bulan ni selain banyak peraduan yang berakhir 30 June, banyak juga voucher yang saya kena perabihkan sebelum akhir bulan ni. Kalau tak rugi jer. Ni gara-gara duk menangguh pembelian sejak awal bulan, so dah last minute baru terhegeh-hegeh mencari masa nak membeli.
Antaranya voucher GIANT, ada RM200 nak kena langsaikan, BHP Petrol RM100 dan The Curve RM1K. Tapi bab shoppingkan seBZ mana pun hidup saya memang terror nak menghabiskannya, hahahaha.
So entri ni memang nak citer tentang pengalaman berbelanja satu keluarga dengan jayanya dari pukul 8 malam sampailah shopping complex ni tutup (sib baek tak kena halau ngan security guard, hehehe). Kebetulan Metrojaya ada buat SALE, memang berbaloilah berbelanja.

Anak-anak memang hepi bila diberi kelonggaran untuk membuat keputusan dalam memilih barangan yang dikehendaki. Saya suruh dowang pilih baju raya tapi gamaknya mereka lebih suka mencari barang permainan yang diidami sekian lama. So anak2 ngan Dedet duk gigih membelek kat bahagian maina…

Meh Terapi Kat Sini :)

Image
Lokasi kejadian: Ground Floor The Curve. Dekat jer ngan Mc D :)
Sila cuba bertahan emosi memasing bila nampak harga2 sebegini... Dugaannn... dugaannn... Tapi kalau memang ada yang berkenan, rembat jerlah. Terapi der..
Ok, mak banyak keroje... Sayonara!

Sukan Amani-Yang Gamat Untuk Kite2 Ajer

Image
Hari Sabtu lepas, sekolah Amani ada sukan untuk kanak-kanak berusia 2 dan 3 tahun. Acara sukan kalau ikut surat jemputan bermula 9.30 pagi tapi bila pergi kat sana baru dapat tahu sukan memang dirancang bermula pukul 10.30 pagi. Adoihai, sib baik saya sampai dekat kul 9.30 pagi. Kalau saya sampai 8.30 pagi takkah haru kena tunggu lama?
Dan seperti yang dijangka sukan kanak-kanak 2 dan 3 tahun ni, yang lebih excited mak bapak budak tu sendiri. Heheheheh
See saya dari belakang. Begitu semangat berlari dengan Amani. Tapi memang saya tak tolong Amani menyelesaikan permainannnya. Saya setakat menemani Amani dengan memberi kata-kata semangat "Cepat Amani... cepat..." Nak tengok Amani boleh buat sendiri atau tak. Ternyata beliau boleh, cuma gerak-geri memang lemah-gemalai tidaklah sepantas mana.
Paling best dapat jumpa "Ayu", blogger yang terror masak dari http://iceboxrivet.blogspot.com/. Tak sangka anak beliau (ingat nama depan jer, Qurratul, hehehe) main sama game den…