Friday, April 12, 2013

Alergik Dengan Susu Lembu??

Salam Jumaaat ullllllllllls!!!
Dah tiba dah, hujung segala penghulu hari... fuhh...
Banyak agenda yang perlu ditsetelkan...
Tapi sebelum tu, saya nak share pasal "Alergik" yang dikaitkan dengan lembu...
Mungkin ramai yang tak perasan tentang CMPA -Cow's Milk Protein Allergy.
Simpton CMPA merupakan alahan makanan yang biasanya berlaku pada bayi!
(ini apabila mereka mula diperkenalkan kepasa susu awal lembu).
Kesan dari simpton boleh kelihatan beberapa minit selepas diminum tau...
Kita akan nampak dengan jelas dengan bermulanya keradangan pada kulit, 
masalah penghadaman dan paling teruk bila sampai ke tahap anafilaksis 
(cam sesak nafas secara tiba-tiba)
So, bila bayi kita ada simpton CMPA, sebaik2nya susu ibu adalah yang terbaik...
Tapi tak semua orang berpeluang menyusukan anak...
So kat sini diperkenalkan 3 jenis susu seperti di atas sebagai gantian kepada susu lembu.
Tapi untuk susu soya tidak digalakkan untuk bayi bawah 6 bulan :)

Sekiranya, kita dapati lepas jer anak kita minum susu lembu beliau mengalami simpton seperti yang saya "highlight" kat atas. Jangan pula pergi beli susu lembu lain, ater ingat masalah dengan jenama susu tersebut. Langkah paling bijak dan logik bawalah anak anda untuk berjumpa dengan doktor. Terutama Dr Chai Pakar Pediatrik!-->yeah promote sikit, ngeeee
Saya dah jumpa :)
*hahaha menggedik daku :p

Ok, intro tadi just nak promote pasal kesedaran betapa bahayanya "CMPA"
Now back to the event yang saya dijemput...
Datang event haruslah ada makangg...
Dan makangggg... 
Kambing bakaq ada, nasi goreng yang banyak udang ader... dll... laaaains... (sebab banyak makanan die kena over sikit bila menulisnya, hahahahah)
Banyak input yang dapat saya bluetooth dari forum ni...
Seronottt sangat :)
Antara bloggers yang sama2 menghadiri, hi Azza, hi Sumi, hi Bai, hi sama lagi sorang lupa dah nama :)
Ni antara bloggers yang biasa join event parenting...
Dan gambar reramai, haruslah ada kan :)
Ok cenderahati untuk saya...
2 anak penguin yang comel...
Pelik tapi benar... Baru saya tahu yang ada juga protein (yang sememangnya berkhasiat) 
dari lembu memberi kesan kepada setengah2 orang...
Ni yang bagusnya datang majlis ilmu...
Kita tahu dan sampaikan...
Ada manfaatnya... iyer idok!

5 comments:

Aishah Megahasz said...

Wah..wah..pakai baju baru :D

Mama Zharfan said...

penguin tu sgt cute!!

Chekgu Azrine said...

tq for sharing!

Goh LinLin said...

Minum susu , keluar penguin ? X caya. Eee geramnyer

setya said...

Makan dan makan sedapnya