Soalan-soalan Yang Sering Ditanyakan Pada Saya Setiap Kali Saya Up'Kan Citer Hadiah

Hmmm............
Untuk makluman semua, saya kalau ikutkan bukanlah comper yang begitu tegar sangat...
Die kalau yang betul2 tegar, memang jenis join contest tak kisah jenis apapun...
Dan paling penting konsisten...

Dulu saya ya...
Saya cam tiap2 malam ada je borang atau peraduan yang nak join...
Rajin gak follow event yang banyak aktiviti...
Tapi sekarang tidak ya...
Mak dah tue... so nak berehat dan beribadat jer... hahahahahahahaha...
*statement yang sangat susah dipercayai...

Tapi kan saya perasan satu perkara... setiap kali bila saya 'up'kan posting pasal2 hadiah yang dimenangi sepanjang minggu ini ***drum rolls..., erkk alih2 jer kan
Ada yang memang PM atau email saya...
Takdelah ramai sangat... dalam 2-3 orang... kalau dicampurkan 5 orang, hahahah

Soalan-soalan biasa yang diutarakan antaranya:
1. Kak, nak tanya macamana nak jadi cam akak?
2. Akak masuk banyak contest ni camne ya bahagikan masa dengan kerja, anak dan somi...
3. Biasanya akak peruntukan berapa RM untuk masuk contest setiap bulan??

Dan lain2... tapi 3 soalan yang di atas memang antara menarik perhatian saya jugaklah :)

So, biasanya saya jawab dalam email/pm memang ayat "proper" lah memang dengan niat ikhlas nak berkongsilah...

Ok, apakata saya try jawab secara umum kat blog ya. Jawapan untuk setiap soalan yang diutarakan...

1. Kak, nak tanya macamana nak jadi cam akak?
Jadi manusia? Jadi diri sendiri jer... Hahahahahah... Cam tak menjawab soalan lak...
Ok, nak tanya balik pada uolls yang bertanya... Kenapa uolls nak join contest? Adakah sebab memang minat atau terpengaruh dengan hasil kemenangan orang lain?
Kalau minat, bagus... boleh cuba mana tahu dari minat menjadi hobi. Mana tahu hobi baru ni memberi keseronokan dan kepuasan kepada anda :)
Sebab terpengaruh---hmmm... Oh no no anda mudah dipengaruhi... Die ada buruk dan baik, baiknya kalau anda mengangap ianya memberi keseronokan pada diri anda takpe... contohnya saya dah try sekali then kalah dan saya akan cuba lagi... yang buruknya, saya nak jadi cam anda menang itu-ini tapi tak berjaya dan mungkin boleh mendatangkan perasaan iri hati...."dengki-dengki is not good, no no no"

2. Akak masuk banyak contest ni camne ya bahagikan masa dengan kerja, anak dan somi...
Time keje adalah keje, walaupun layan FB (janganlah boss tempat keje baca posting ni, heheh) tapi tangan tetap marking paper... kelas datang macam biasa... see see... sebab periuk nasi biarlah kita keje cara HALAL. Pasal anak memang sentiasa menjadi keutamaan, walaupun adakalanya tak terlayan semuanya. Apapun anak dan keluarga paling menjadi keutamaan, cik somi ahem ahem kalau boleh die tu memahami. Bahagi masa sebaik-baiknya tapi tak payahlah buat jadual waktu setiap hari cam wanita skema lah pulok...

3. Biasanya akak peruntukan berapa RM untuk masuk contest setiap bulan??
Ok, akak tak akan join contest dengan membeli barangan yang tak pakai. Kalau beli barang tak pakai pun ekcelinya akak dah ada buyer untuk membli barang tersebut. Takpun akak akan offer kat kengkawan baik akak yang memang tahu akak suka join contest "contohnya tanya dengan dowang nak pakai tak sabun basuh jenis ni bla bla". Biasanya contest di market memang barangan umah, so takde istilah kerugian pun kalau kita beli barang tu dan tak menang contest. Ni cam ala2... alang membeli menang memakai..takpun alang2 membeli kalah kena pakai jugak... Hahahahahhahahahah

Ok tu jer, penat dah type... so meh layan hadiah minggu lepas yang saya menang...
Nak masuk juga entri hadiah ya :p
Mentol pun boleh dapat percuma... Oitt ni bukan sebarang mentol ni, yang terbaru dari Phillips belum terdapat di mana-mana pasaran gelap...
Saya menang 2 kali stok Jacobs untuk setahun... Namun saya masih belum layak digelar duta Jacobs ya kengkawan. Die syarat kena menang 10 kali stok Jacobs setahun baru layak ya jadi duta...
Dari majalah SHAPE, contest yang mana saya pun tak sure... Dowang kasi saya amik...
Ni dari Yam, duk tagging kat twiitter... banyak gilos... sampai termenang last2 saya hamikkan saya yang dapat... buahahahahaha
Shopping spree contest di Metrojaya :) yang best saya beli pakai voucher join contest menang balik voucher. Hepi gitewwww...
Dari Jacobs FB... dah kasi stok banyak2 biskut die kasi pulak voucher untuk saya kuruskan badan...

Hmmm... macam2...
Ok bye2... sakit perut lah pulok!

Comments

Aishah Megahasz said…
Orang kasi, kita ambil..ya betul! :D
Rezeki murah btl..happy 4 u..:p
Myra Jay said…
Alhamdulillah murah rezeki akak ;D
mama tisya said…
klakar la bc entry ayu..bab membeli tu if mmg kita pki brg kita bli utk join tu pn tgk yg senang2 la..kalo rs susah tk join gk..hehehe..apa2pn kita cuba..menang kalah adat kn tp tkyh la nk dengki2..masing3 ada rezeki
Ezna said…
funny je N3 ni. hihihi
Goh LinLin said…
So clever answer no.1
Mama Zharfan said…
i like this entry :) esp bab2 beli2 POP and kalah hehe tapi dpt ler guna POP tu :P
Bardboo said…
tq utk perkongsian ni.. =)

p/s: Saya ada buat segmen 'Aku Seorang Surirumah'. Segmen tamat pada 30 April 2013, dan hadiahnya adalah Mivva Beauty Box. Jom la join sekali ye.
Bacaan lanjut di sini: http://bardboo.com/segmen-aku-seorang-surirumah/jom-join-segmen-aku-seorang-surirumah
mummymer said…
best la jawapan u.. i like !! nampak macam serious tapi nampak jugak macam tak skema.. yang penting isik tu ada..

betul.. kalau join sebab mudah terpengaruh, lepas tu tak menang and frust dan ada pulak hasad dengki.. memang parah tu..
mummymer said…
mummymer = ibuemir
cikpia said…
saya start join kontes sebab TER menang tiket konsert double trouble kat nuffnang. pastu macam syok. skang memang kerap join kontes kat FB dan yang tak perlu bukti pembelian. sebab saya kedekut. hehe....

asek menang SKII, mascara, melvita.... semua penjagaan wajah + badan je. bila nak menang rumah agaknya ye.... hehe....
ila yg menang sesekali ne pun org tanya haha . caner?

Popular Posts