Tuesday, June 18, 2013

Resepi Daging Masak Lemak Tomato Masam Manis

Daging Masak Lemak Tomato Masam Manis
Bahan-bahan:
1.      Daging kisar
2.      Leggo Tomato Puree (3 sudu besar)
3.      Santan KARA (sedikit)
4.      Tomato (1 biji dipotpng dadu kecil)
5.      Lobak merah(1 batang, dipotong dadu kecil)
6.      Bawang (2 biji, dipotong dadu kecil)
7.      Lada hitam- jika ingin rasa kepedasan, jika tidak mahu tidak perlu diletakkan (sedikit, tumbuk halus)
8.      Cili benggala (sedikit, potong dadu)
9.      Garam
10.  Gula

 Kaedah:
Tumis bawang sehingga kekuningan. 
 Masukkan lobak merah.
 Masukkan daging kisar (tambah air). Masak sehingga daging menjadi lembut.
Masukkan cili benggala, lobak merah dan tomato.
Dan juga lada hitam (sukatan ikut kepedasan yang diinginkan).
Ramuan paling penting Leggo Puree dalam 3 sudu (nak lagi rasa masam, boleh tambah lagi 2 sudu).
Akhir sekali santan. Tambah gula dan garam secukup rasa.
Masak sehingga kuah mendidih.
 Hidangkan dan makan dengan roti arab yang telah dikukus.
Sedap di makan ketika tot masih panas-panas. Kuah daging ini juga enak dimakan dengan roti biasa mahupun roti canai. Rasanya agak masam-masam manis dan berlemak memang memberi rasa kelainan terutama pada mereka yang gemarkan hidangan citarasa Asia Barat!

Selamat mencuba!

 

6 comments:

Qashmere said...

Thanks share resipi

Nana said...

Nyummm menyelerakan

Mama Zharfan said...

lapar la plak...

anak Wan Salleh said...

ok. hujung minggu ni i try :)

Fizah said...

wahh presentation takmo kalah..hihi nmpk lezzat

mama tisya said...

wah sedap dagingnye..cicah ngan roti arab...ltk dlm capsicum lg