Monday, August 19, 2013

Cuti-cuti di Fraser's Hill - Final Part (Kisah Mistik)

Semasa berada di Fraser's Hill sehinggalah kami beredar pulang, ada beberapa perkara pelik berlaku. (Oh ya, saya dan famili tidak bermalam di Fraser's Hill sebabnya semua hotel penuh, huhu)
Antaranya... otw nak ke Allan's Water kete Encik Somi terlajak kat Jelai Rest House ni...
Siap masuk dekat dengan porch tu...
(gambar umah tu dr Mr Gugel, tak koser nak amik ghupa gambar umah lama)
Saya dah peliks masa sampai kat sini...
Sebab kat pintu masuk hotel ni cam ada paip pecah...
Lepas tu Encik Somi siap masuk selamba kat dalam tu...
Memang buruk giler...
Umah terbiar...
Dari luar... nampak langsir terbuka... nampak katil...
Agaknya kalau orang datang curi2 tidur pun boleh kat sini...
Lepas tu yg nampak lagi scary, ada pokok besar dekat dengan lobby umah tumpangan ni macam suram jer ghupanya. So, masa Encik Hubby buat u-turn nak kuar dari kawasan situ...
Tiba2 saya cam terperasan nampak kelibat pak cik pegang penyodok yang selalunya guna untuk sapu daun-daun kering. Saya toleh 2 kali, kali ke-2 tu tak der dah...
Saya rasa ilusi mata jer... tapi time tu saya diam jer tak berani bukak mulut...
Lepas balik dari Fraser's Hill saya try gugel pasal Jelai Highland Resort, ada satu komen yang buat saya agak kompius jugak... "Saya call Jelai Rest House, ada orang angkat. Siap tawarkan beberapa servis bilik dengan harga yang sangat berpatutan. Tapi pelik bila ramai yang komen Jelai Rest House sudah lama ditutup." Aishhhh...

Lepas dah main kat Allan's Water tu, kitaorang gigih gi air terjun kat Fraser's Hill...
Siyeslah cam takoot jugak...
Mula2 saya cam tak nak pergi... sebab tengok signboard die cam dah burok jer...
Tapi sebab hubby beria nak bagi anak2 main air...
Die pergi jugak..
Dahlah jauh nak turun bukit berliku...
Turun dalam pukul 5 lebih...
Sampai dekat kul 6 p.m. Scenery kawasan tu cam dah rupa kul 7 lebih...
Masa kat situ ada dalam 5 biji kereta...
Kat kawasan parking ada nampak umah kayu terbiar menakutkan sungguh ghupa umah tu.
Masa masuk dalam (ke kawasan air terjun) kena jalan kaki...
Ingatkan dekat... jauh giler...
Sepanjang kitaorang masuk bertembung dengan 3 keluarga yang OTW nak balik dah...
Inilah ghupernya air terjun tu... takdelah besar sangat...
Anaqi cam biasa leader ajak adik2nya main... mana peduli suasana...
Kitorang je makhluk yang sebok bermain kat situ... takde orang...
Hepi main cam biasa diorang nih... mak dah gelabah...
Nampak di kejauhan bangunan tandas2 di situ...
Mandi 15 minit jer...
Sebab rasanya cam seriau jer duk kat tengah2 hutan... takde saper2..
Yang menambah rasa seriau...
Cam tiba2 angin kuat jer kat situ...
Sayang tengok kawasan air terjun ni...
Airnya cantek tapi memang tak terjaga...
Takder saper pun maintain...
Bayangkan tandas ada banyak tapi semuanya ada najis lama... Eeeeeeeeee
Masa mandi kat situ... Terpikir bukan2...
Datang perompak ke... 
Tiba2 ada rimau atau binatang buas terjah ke...
Nampak kak Ponti ke...
Dah la kat tengah2 hutan tiba2 nampak ada buaian... huhuhu
Takde line phone tu yang paling sadis...

15 minit mandi, terus panggil anak2 naik...
Amik syarat basahkan badan...
Masa kitaorang lelaju jalan nak ke parking kereta (amik masa 15 minit)...
Ada bunyi derapan (bunyi kaki) orang jalan kat hutan...
Betul2 bersebelahan dengan trail jalan yang kitaorang gunakan...
Apa lagi saya ngan anak2 terus jer pecut lari...
Meninggalkan encik somi yang semenggah kena dukung Amani, ngeeee.
Sampai kat parking, hanya tinggal kereta kitorang je.
Sah2 semua manusia dah blah... 

Habis main air terjun, naik atas pergi kat kawasan yang ada kedai2 makan melayu.
Lepak main kat taman situ.. Masa tu ada rasa serik sikit.
Sebab teringat turun kat air terjun tu dekat2 senja...
Takutlah sebab ada anak2 kecik, kan?.

Lepas makan pergi solat kat masjid berdekatan...
Try jugaklah carik lagi hotel... memang full house untuk malam tu.

So masa nak turun dari Bukit Fraser...
Dalam suasana gelap sebab tiada lampu jalan, ditambah malam yang berkabus dan hujan...
Betul2 kat satu selekoh...

Tiba2 ada kucing hitam lari kat tengah jalan dan berhenti betul depan kereta kitaorang...
My hubby siap buat emergency brek...
Terkejut... Lama gakla...
My hubby tak megelak, tapi bunyikan hon kereta banyak kali (lebih kot 3 kali).
Baru kucing tu bergerak kat tepi...
Masa tu, saya dah risau...

Nak kena u-turn balik ke?
Jalan dahla sempit (cam satu jalan jer).
Macam mana nak pusing? Bawa mpv lak tu... 
So teruskan turun... Anak2 semua dah bantai tido...
Kepala saya dah pening sebab jalan pusing2 sikit kan...

Dalam hati janganlah apa2 jadi...
Sebab satu kereta pun tak nampak atas jalan raya...
Dengan gelap, hujan lebat dan berkabus...

Dekat nak sampai jalan besar, baru nampak 1 kereta warna ungu...

Lepas tu turun lagik... adoihai jalan nak ke Kuala Kubu...
Sempit dan selekoh tajam...

Sampai2 try carik hotel kat situ takde...
Kat Rawang... cam tak der yang menarik...

Last2 tido kat Hotel di Gombak...
Yang mana kalau nak balik umah sendiri tak sampai 15 minit jer kan... Hahahah
Sengal :P
Tak nak tido kat umah sendiri..

Ni lah percutian yang tak dirancang... seb baek kami semua balik dalam keadaan selamat.
Takooot jugak kann!!!

17 comments:

Goh LinLin said...

Hotel gombak hehehe...kak ponti keke...pecah perut baca stori u....

Anonymous said...

awal tahun 2012 saya pernah kesini, hajatnya nak bermalam la kat sini. tp bila masuk kat lobi tgk keadaan mcm rumah berhantu + bersepah terus termati niat, yg herannya hotel ni sangat la buruk tapi harganya boleh tahan tu. x berbaloi je rasa kalau nk kene tido dlm bilik yg nampak suram n seram je dari luar tu... huhu

Mama Zharfan said...

scary yg part jelas rest house tu

waterfall tu me dh pernah pegi time bujang2.. me pegi tghari..memang sgt jauh ke dlm..and dlm utan so memang agak sunyi gitu

anak Wan Salleh said...

takutnyer dengar.. tapi kan ayu, jangan tak tau, i pernah tido dekat jelai tu dulu.. n serious masa tu memang la rasa suram sunyi je, tapi tak de pulak rasa takut sebab pergi dua keluarga and kami memang riuh.. kalau itulah ceritenyer.. erkkkk...

Hermit said...

Hek eleh Mi... awk yg gelabah menjerit masa bunyi kuat kat utan tu... kalau bukan awk yg start lari x hengat diri anak2 takdenya nak lari... oh... konon.. i lap u forever... ader hal je.. mana laki? mana anak? dia yg nonong dulu blah... poyo lah.. hahaha

CikLily Putih said...

gilerla... kalau k lily cepat2 blah dari situ tau... serammm

Nana said...

saya penah sampai hotel tu masa tu ngan bff seme pompuan tmasuk mia.saje pusing2 tgk apa ada kt fraser ni masa masuk kawasan hotel ni sebab nak pusing balik ke jalan bawah tiba2 sy rasa xsedap mcm ada org tengah perhati cepat2 suh nana kedin blah.

Lg satu masa g air terjun ktorg xsampai pon air terjun sebab jauh igt dekat dah la bawa mia masa tu

Ktorg benti satu port ada anak sungai masa main2 air tiba2 mia tunjuk ke arah hutan hantu dia ckp seme terdiam cpt2 blah

on the way nak pegi kat kereta tiba2 mia gelak sorang2 sambil jalan sambil dia pusing belakang
bila tany mia gelak ngan sape
ada kawan..kecik kecik dia ckp

perghh masa tu makin laju jantung ni tros sy dokong dia lari g kat kereta
masa tu mia 2 tahun lebih scary!

zety said...

okeh mak seram +_+

Hermit said...

Lg satu mi... aritu dah masuk keje sy ada story mory time lunch ngan dak2 saya... salah sorng sub-con citer ada org mati kena bunuh kat situ dulu, u know kat area parking keta tu kan ada 1 jambatan besi yg keta tak dibernarkan lalu... ikut jalan tu kat atasnya ada 1 rumah... org kena bunuh kat umah tu la... depa tak tau... one day org yg mandi2 tu pelik kenapa air terjun tukar kaler merah... so g naik siasat jumpa la mayat tu abih muka berdarah bagai... depa cakap org local yg bunuh gak... oh2... sib baik tahu citer ni lepas pegi... hahaha

AyuArjuna BiGoshh said...

cik hermit oitt, saya larik nak minta bantuan hahahahahahah

Myra Jay said...

Fuhh seram gak, ada gak dengar psl sini, tp kami xpernah sampai lagi. ada plan nk p tp seram pn ada gak..huhuu

boni kacak said...

pergh.. seram gila.. saya tak nak pergi sana lah.. mak aih..

Sweetmama said...

aduihai meremang jgk baca kisah mistik sis ni, tp mmg x dinafikan kawasan dkt situ sunyi sepi n mcm menakutkan pun ada.

selalu kami kalau g fraser hill duduk umah peranginan DBKL dkt the Pines resort je n setakat ni x pernah alami kisah mistik, pernah jgk sekali tu, saje la mr. asben bawa pusing2 kawasan dkt situ, naik la sampai ke atas lg, serius dlm hati mmg rasa seram sejuk je sbb kawasan dia yg sunyi sepi n byk rumah2 lama.

Malinda said...

Salam perkenalan...
Seram la akak dah la jenis penakut

Zarith Iskandar said...

Teringat kisah sy baru2 ni pegi. So far...lbh kurg camnilah citernyer.

Fadzlan Omar said...

Jelai rest house ni sebenarnya mmg dh lama tutup
. Tp dibuka senyap2 secara haram oleh guard guard kat situ. Owner dia pon selama ni x tahu dn tindakan dh diambil.

Fadzlan Omar said...

Jelai rest house ni sebenarnya mmg dh lama tutup
. Tp dibuka senyap2 secara haram oleh guard guard kat situ. Owner dia pon selama ni x tahu dn tindakan dh diambil.