Thursday, August 1, 2013

Memang Seronok Shoping Barangan Kemas Dengan Voucher Tapi Kena Ada Taktik...

Saya kan, memang ada rasa segan setiap kali bila nak shoping barang dengan voucher...
Even kita tahu, kita dapat voucher hasil usaha menjoinkan diri dalam mana2 contest...
So ianya diibaratkan, harga sebuah kegigihan, cecececece... hahaha
Tapi kalau nak beli barang terutama barangan kemas...
Saya biasanya akan menggunakan teknik dan taktik sebegini...
Ni bukanlah cara menipu tapi kiranya "cara berhemah mendapat barangan kemas dengan lebih menguntungkan!"

Masa pilih-pilih barangan kemas...
Jangan sesekali mention nak guna voucher...
Yup... macam saya hari tu kan ada menang voucher Poh Kong RM888 dari P&G.
Tapi dengan syaratlah dalam voucher tu takde tertulis T&C yang pelik2, contohnya "kena beli emas putih jer ke dll"...
Dah pilih2, sambil menyusahkan sales girl/man kat situ dengan perangai songeh kita... hahaha
Kita tekan harga, dapatkan nilaian paling berbaloi...
Sambil tu kat kepala kena buat jugak kiraan matematik...
Mana tahu budget nak sekian2 harga tiba2 terlebih nilaian, tak cukup ongkos nak top up nanti...

Lepas dah abis memilih, sales girl/man ni akan kuar invoice siap packing2 barang kita...
Die mesti akan tanya "Kak, U nak bayar dengan cash ke kad?"...
Masa ni lah dengan muka tebal sekulit badak sumbu kuarkan voucher...
Ni mesti sales girl/man tu duk tepuk dahi2 die hahahah...
Lagi BEST dalam masa proses membeli korunk try minta free gift... :p

Bukannya apa, ada member menang gak...
So, die sampai kedai emas ni...
Terus jer tunjuk voucher nak beli barangan kemas...
Dan memang nasiblah, orang yang menjual tak berapa nak bagi diskaun...
Sebab beli guna voucher, kan?
Kunun2 tak kuar duit sendiri, so apa2 hal die nak gak lah kita tambah...
Last2 my fren dapat beli cincin yang saya rasa boleh dapat murah dr nilaian yang ditawarkan...

Ok, dari voucher RM888, saya tekan2 harga dengan diskaun segala bagai... dapatlah... 
Gelang emas untuk saya, harga asal RM1200... tekan... dapat kurang banyak gak...
Loket untuk my Amani...
Tambah satu loket lagi nak bagi cecah nilaian RM888...

Dan akhirnya saya hanya perlu tambah 12 hengget jaaa...
Ok, senyum jer sales girl yang layan saya ari tu...
"Pandai arr u"... katanya.

My laki... lagi pandai, time saya nak kuarkan voucher untuk bayar...
Bukan main die BZ bawak Amani dan Afiq gi toilet. Hahahahahaha
Malu kot bayar guna voucher...
Ya arrrrrrr... Saya apa kisah? Misae Nohara wataknya mak Shin Chan, kan? :)

15 comments:

Mama Zharfan said...

siyes sgt besh tu !!

Ct LiShamar said...

bestnyoooooo

shark said...

hehe..
org malaysia mmg malu nk beli pkai voucher..
tp di japan mmg feymes..
buat apa nk malu..
bukan senang nk dpat kn.

Qashmere said...

Wow emassssssss..

Alin Marlini said...

tips menarik ni

- zuriey - said...

wah.. bijaknya.. good tips

boni kacak said...

betul tu.. kita kena pandai sebenarnya. dalam berbelanja ni. biar kita lebih bijak daripada peniaga :)

Nana said...

hahah terbaiklah

yumielufya said...

wahhh seronoknya Madam dpt emas!!!! hadiah yg paling ku suka..semoga raya Madam tahun ni makin indah berseri-seri..

Hermit said...

elo Misae... dgn gaya awk tekan org bagai nak rak last2 bayar guna voucher.. siap tak pecah muka? oh no... kulit muka sy tak setebal awk... kalau awk gelpren sy mmg dah sy tinggalkn kat situ.. sbb bini, sy redha je... hahahaha

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

ada aku k... betul tak kak? janji boleh guna utk dapat emes tue kiki..

anak Wan Salleh said...

sengih sengih bace entry ayu ni.. sungguh menghiburkan hahaha.. boleh bayangkan muke sales girl tu

Goh LinLin said...

Omg u so smart !!!...i wanna try your teknik one day ! Hah !

yanty manis said...

nak kene try ni, kut2 sales girl/man boleh goreng. saya belum pegi beli lagi. dalam pikiran ingat dapat cincin jer. rupenyer boleh dapat 2,3 jenis barang. memang best.

AZLAN ISMAIL said...

Assalamualaikum .... Jualan Sales Selepas Raya. Walaupun Raya dah habis tapi masih banyak rumah terbuka nak kena hadiri. Jadi kenalah melaram dan bergaya dengan barangan Kemas. Jadi, di kesempatan ini saya nak menjual beberapa barang kemas seperti rantai tangan, brooch, cincin dengan harga yang sangat murah sehingga diskaun 20%. Memang mampu nak miliki kalau nak bandingkan di kedai emas di luar sana. Perbezaan berkali2 ganda. Tetapi tempoh pembelian sehingga 14/8/13 .... selepas 14/8/13 harga akan kembali asal. Bagi customer saya duduk di KL/ Selangor saya akan buat C.O.D (untuk ready stock) dan penghantaran percuma sekiranya bank in sebelum 14/8/13. Bagi di luar KL/Selangor penghantaran akan di buat pada 14/8/13 setelah menerima bayaran. Sila lihat PHOTO untuk beberapa brangan KEMAS yang READY STOCK.... https://www.facebook.com/groups/zhulianduniaku/photos/